x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD şi PNL se asigură că nu vor avea trădători

PSD şi PNL se asigură că nu vor avea trădători

de Monica Iordache Apostol    |    Adriana Duţulescu    |    09 Iun 2010   •   00:00

Liderii PSD au decis ieri să organizeze în acest week-end, înaintea dezbaterii asupra moţiunii de cenzură care va avea loc marţi, o campanie "de informare" în teritoriu, prin care, în toate colegiile parlamentare, să fie făcute cunoscute numele deputaţilor şi senatorilor de la PDL şi de la UNPR. Preşedintele PSD Victor Ponta a declarat după o şedinţă a conducerii partidului, convocată după citirea moţiunii în Parlament, că toate organizaţiile PSD "vor avea acţiuni de conştientizare a oamenilor, de a-I prezenta pe senatorii şI deputaţii PDL şi cei independentţi, pentru că oamenii nu ştiu că senatorul sau deputatul care va vota marţi împotriva moţiunii se numeşte Ionescu sau Popescu şI că stă cu ei în oraş". Ponta a spus că "informarea omului de pe stradă este foarte-foarte importantă".

Totodată, conducerea PSD a decis ca totţi parlamentarii social-democraţi care vor lipsi nemotivat de la moţiune sau care nu vor vota cu bilele la vedere şi în favoarea moţiunii să fie automat excluşi din partid.

Şi parlamentarii liberali care nu votează moţiunea de cenzură a PSD vor fi excluşI din partid, după cum a decis ieri conducerea PNL în cadrul Consiliului Naţional al partidului. Decizia este similară celei din toamna trecută, când au fost excluşI câţiva parlamentari care nu au votat moţiunea de cenzură iniţiată în comun de PNL şI PSD. Vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian a declarat ieri că se păstrează decizia de atunci. "Aceeaşi atitudine va fi menţinută şi acum, însă există o anumită diferenţă faăţ de 2009, de această dată probleme va avea PDL şi nu iniţiatorii moţiunii sau susţinătorii ei", a spus Vosganian, adăugând că aceia care nu vor vota îşI asumă "răspunderea politică pentru menţinerea guvernului". Ca să poată fi mai bine controlaţI, aleşii PNL vor vota cu bilele la vedere, iar viceliderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu, va avea grijă să nu existe absenţI în ziua votului. Dacă moţiunea va eşua, PNL şI PSD vor contesta separat legile austerităţii la Curtea Constituţională.

Liderul PSD Victor Ponta a susţinut, miercuri, că, dacă moţiunea de cenzură nu va trece, PSD va contesta la CC legile asupra cărora Guvernul şi-a angajat răspunderea, iar acestea nu vor putea fi aplicate întrucât Curtea este blocată de Roberta Anastase, care refuză să semenze numirea unui judecător. "Doamna Anastase cred că nu ştie, necunoscând Constituţia şi legile, că atât timp cât Curtea Constituţională nu va avea componenţa completă, nu va putea judeca sesizările vizavi de legi, inclusiv cele pe care îşi angajează Guvernul răspunderea. Dacă moţiunea de cenzură nu trece - eu sper că va trece - dar, dacă nu trece, noi vom sesiza Curtea Constituţională, care e blocată de doamna Roberta Anastase, prin nesemnarea numirii judecătorului şi nu poate să judece această sesizare. Practic, legile nu intră în vigoare", a spus Ponta.

×
Subiecte în articol: politic