Cristina Pocora, purtătorul de cuvânt al PNL, a declarat că măsura anunţată de Guvern privind reeşalonarea creditelor la bănci nu a fost discutată în PNL şi nici nu a fost adusă la cunoştinţa delegaţiei PNL care s-a întâlnit cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional.
"Nu a existat o discuţie în Partidul Naţional Liberal pe acest subiect (al reeşalonării creditelor la bănci - n.r.). Subiectul nu a fost pus în discuţie nici în cadrul întâlnirii dintre delegaţia Partidului Naţional Liberal şi cea a Fondului Monetar Internaţional", a afirmat Pocora, potrivit Agerpres.
Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat miercuri seară la postul public de televiziune că măsura de reeşalonare a creditelor anunţată luni de Victor Ponta nu s-a discutat în PNL şi că va cere vineri în Delegaţia Permanentă a partidului clarificări asupra modului în care s-a decis promovarea acestei măsuri în Guvern.
"Sunt puţin surprins, fiindcă este o măsură care - cel puţin aşa am înţeles eu de la televizor - a fost discutată, negociată şi acceptată de FMI. Surprinderea mea vine din faptul că ea nu a fost discutată în partid. Şi atunci, sigur, se pune problema dacă Guvernul a avut o şansă enormă să introducă această măsură în registrul măsurilor discutate cu FMI şi nu a mai avut răbdare să se discute în partidele politice această măsură sau dacă din alte motive, pe care nu le cunosc, s-a omis consultarea politică. Una peste alta, această măsură la noi în partid nu a fost discutată, deci, cert, nu a putut fi agreată, cum nu a fost discutată", a afirmat Iohannis la TVR.
Luni seară, după întâlnirea cu delegaţia FMI, premierul Victor Ponta a anunţat că Guvernul va adopta o ordonanţă prin care persoanele care au credite la bănci şi un venit de maximum 1.610 lei lunar pot ajunge, în urma unei înţelegeri cu banca, la înjumătăţirea ratei pe o perioadă de doi ani.
"Este vorba despre o măsură care va fi adoptată printr-o ordonanţă a Guvernului. (...) Avem în sfârşit acordul partenerilor noştri internaţionali. Este o măsură de sprijin al persoanelor fizice care au credite la bănci. În primul rând, se aplică tuturor creditelor luate de persoanele fizice, fie că e vorba de salariaţi, fie că e vorba de pensionari. Condiţia este ca acestea să aibă un venit lunar mai mic sau cel mult egal cu salariul mediu net - 1.610 lei - şi să nu aibă restanţe mai vechi de 90 de zile la creditele bancare. Este o măsură care, evident, e opţională, nu e obligatorie pentru persoanele fizice, dar de care poate beneficia oricare din cei 907.000 de debitori, în acest moment, persoane fizice", a declarat luni premierul Victor Ponta, la finalul discuţiilor cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional.