x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Puterea pierde majoritatea în Senat

Puterea pierde majoritatea în Senat

de Aniela Nine    |    01 Feb 2011   •   20:41
Puterea pierde majoritatea în Senat
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

149447-cs-nick1988.jpgO schimbare majoră s-a produs ieri în privinţa raportului de forţe din plenul Senatului care până acum, deşi fragil, era favorabil puterii. Se­natorul independent Liviu Câmpanu şi-a anunţat afilierea la grupul PNL. Având în vedere că şi senatorul independent Ion Vasile a trecut recent laPC, prin aceste două mutări, în acest moment opoziţia a obţinut 69 de senatori, în timp ce puterea a rămas cu doar 67. Problema opoziţiei este însă că senatorul Cătălin Voicu este în arest şi nu-şi poate exercita vo­tul, ceea ce face ca, de fac­to, opo­zi­ţia şi puterea să aibă egalitate de voturi, 67.

Pe de altă parte, negocierile între li­derii grupurilor parlamentare din Se­nat în privinţa stabilirii funcţiilor din Biroul Permanent care le revin nu au avut nici un rezultat concret ieri, urmând să continue zilele acestea. Blocajul a intervenit în condiţiile în care grupul UNPR, invocând o de­ci­zie a CCR care le recunoştea dreptul de a avea grup parlamentar şi re­pre­zentare în comisii şi Biroul Permanent, a solicitat să primească o funcţie în conducerea Senatului, de prefe­rat una de vicepreşedinte. Numai că re­prezentanţii opoziţiei spun că res­pec­tiva decizie a CCR a fost dată cu re­ferire la Regulamentul Camerei De­pu­taţilor, iar că la Senat nu se va pu­tea aplica până când nu se va modifi­ca şi regulamentul acestei camere.

În plus, spun reprezentanţii opoziţiei, res­pectiva decizie a CCR spune că acor­darea unor funcţii pentru grupul in­depedenţilor se va putea face doar din sesiunea următoare celei în care se face solicitarea, ceea ce, aplicat, ar însemna că UNPR ar putea primi re­prezentare în Biroul Permanent abia în sesiunea din toamnă. Dacă UNPR va primi reprezentare în Birou ar însemna că raportul de forţe pute­re-opoziţie s-ar inversa în favoarea pu­terii, care ar avea 7 posturi, opo­zi­ţia rămânând cu 6, puterea reuşind astfel să-şi impună deciziile în Senat.

Ieri, preşedintele Băsescu s-a întâlnit cu parlamentarii UNPR, în prima zi a sesiunii parlamentare, după ce, luni seară, a discutat şi cu par­lamentarii PDL. Întâlnirea pre­şe­dintelui cu parlamentarii UNPR a durat aproximativ o oră. Traian Băsescu a fost condus la ieşirea din Parlament de preşedintele executiv al UNPR, Gabriel Oprea. Preşedintele nu a făcut declaraţii la plecarea după ce a ieşit din sala de şedinţe, la întrebarea ziarişilor prvind subiectele discuţiei, el răspunând doar zâmbind: „Aflaţi voi oricum”.

„A început numărătoarea inversă pentru «majoritatea Băsescu»„
Vicepreşedintele Senatului, Dan Voiculescu, a postat ieri pe blogul personal un comentariu intitulat: „A început numărătoarea inversă pentru «majoritatea Băsescu»„. „Întâlnirea lui Traian Băsescu cu parlamentarii UNPR este o încercare disperată de a-şi salva propria funcţie. Traian Băsescu ştie că a început disoluţia actualei majorităţi. Ştie că un număr semnificativ de senatori şi deputaţi au decis să nu mai sprijine actualul regim. De altfel, pot să confirm această realitate. Să fim serioşi, pe acest preşedinte nu-l preocupă viitorul politic al membrilor UNPR. Traian Băsescu este preocupat, acum mai mult decât oricând, doar de propria funcţie şi pentru asta este dispus să promită orice. Însă după atâtea promisiuni neonorate nimeni nu-l mai crede. Oamenii serioşi au înţeles definitiv neseriozitatea acestor promisiuni. Cu fiecare parlamentar responsabil care se alătură Opoziţiei, Traian Băsescu mai pierde câte un trimestru de mandat. A început numărătoarea inversă pentru «majoritatea Băsescu», iar întâlnirea de astăzi şi altele care vor urma sunt zbaterile unui proiect politic epuizat”, scrie Dan Voiculescu.

×
Subiecte în articol: politica