x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică REPER solicită guvernului Ciolacu un plan național de combatere a traficului de persoane

REPER solicită guvernului Ciolacu un plan național de combatere a traficului de persoane

de Redacția Jurnalul    |    30 Iul 2024   •   16:15
REPER solicită guvernului Ciolacu un plan național de combatere a traficului de persoane

Ultimul raport al Departamentului de Stat al SUA cu privire la traficul de persoane arată foarte clar că România are deficiențe majore în ceea ce priveşte funcționarea justiției, eficiența autorităților de aplicare a legii și lupta împotriva criminalității organizate, afirmă Ramona Strugariu.

„Partidul REPER consideră că ultimul raport al Departamentului de Stat al SUA cu privire la traficul de persoane arată foarte clar că România are deficiențe majore în ceea ce priveşte funcționarea justiției, eficiența autorităților de aplicare a legii și lupta împotriva criminalității organizate din România, chiar dacă guvernarea PNL - PSD pretinde că lucrurile arată foarte bine”, potrivit unui comunicat de presă.

REPER solicită guvernului Ciolacu un plan național de combatere a traficului de persoane aliniat la noua Directivă europeană și la Strategia UE pentru combaterea traficului de persoane 2021 - 2025.

„Noi știm deja, din alte rapoarte, că suntem, în mod constant, în topurile europene ca țară - sursă pentru trafic - și pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește traficul de minori. Dar pentru guvernul Ciolacu această realitate nu există, așa cum starea justiției și lupta anticorupție nu reprezintă, de ani buni, o preocupare pentru guvernele României, decât în sensul de a slăbi legi și de a politiza instituții. O preocupare importantă a fost să negocieze la Bruxelles un raport cu privire la statul de drept cât mai convenabil și mai cosmetizat cu putință, un raport care a slăbit încrederea publică și a organizațiilor care au luptat ani la rând pentru independența justiției și pentru statul de drept că mai avem, în Comisia Europeană, un partener credibil. Au făcut rău României până la capăt, de două ori: prin minciună și prin indiferența, în acest caz, față de una dintre cele mai grave manifestări ale criminalității organizate. E cea mai ușoară alegere să taci sau să fii complice. Iată că alte analize, precum Raportul Departamentului de Stat al SUA, nu mint. Iar motivele pentru care nu suntem încă în Schengen se leagă și de gravele deficiențe ale unui sistem care nu trebuie cosmetizat pe hârtie, ci reformat, întărit și echipat să lupte cu corupția și criminalitatea organizată”, afiremă Ramona Strugariu, copreședinta REPER.

Ea subliniază că traficul de persoane este o formă de sclavie modernă care distruge vieți, este o infracțiune gravă și o încălcare flagrantă a drepturilor omului și că doar traficul în scopul exploatării sexuale generează pentru traficanți venituri de peste 14 miliarde de euro pe an, iar la nivelul Uniunii Europene traficul de persoane produce daune economice de peste 2,7 miliarde de euro pe an.

De asemenea, partidul REPER solicită guvernului Ciolacu elaborarea unui plan național, în conformitate cu noua reglementare europeană și Strategia UE 2021-2025 pentru prevenirea și combaterea traficului de persoane.

„În acest plan este important ca parteneriatele cu ONG-urile recunoscute și active în domeniu, care se ocupă inclusiv de persoanele traficate, să fie o prioritate, iar elaborarea politicilor, campaniilor de informare și de sensibilizare, programelor de cercetare, educare și cele de formare profesională, precum și monitorizarea și evaluarea efectelor pe care le au măsurile de combatere a traficului să fie parte a acestui parteneriat. În paralel, autoritățile de aplicare a legii, poliția, instituțiile precum DIICOT trebuie instruite adecvat și echipate în lupta împotriva traficului. Avem nevoie și de adăposturi pentru victime, cu finanțare corespunzătoare și personal instruit”, se arată în comunicat.

„Cel mai important lucru este ca cei care trebuie să apere victimele, să facă legea și să o aplice, să nu mai fie complici la trafic. Ce țară funcțională e asta în care 40% dintre cazurile de minori dispăruți provin din centre de protecție socială și de plasament? Am avut oameni ai legii mână în mână cu infractori. Am avut scandaluri publice cu șefi ai DGASPC implicați în trafic, dosare șocante precum cel de la Țăndărei în care toți inculpații pentru trafic de copii în Marea Britanie au fost achitați sau faptele s-au prescris după 9 ani de procese, suspiciuni că finanțări din traficul de persoane merg către partide politice și traficanți în anturajul politicienilor. Dacă pentru Marcel Ciolacu, care a recunoscut în mai, anul acesta, că România se află pe harta traficanților de persoane, fiind, de aproape 20 de ani, drept una dintre principalele țări-sursă pentru victimele exploatate în Europa, angajamentul politic al Guvernului României împotriva traficului este o realitate, atunci să nu mai gireze un stat eșuat”, a completat Ramona Strugariu.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: Ramona strugariu trafic persoane