ULTIMA ORA
La cateva zile dupa ce a fost lansata ideea excluderii din partid, filiala PSD sector 1 a hotarat sa nu il mai sprijine pe Adrian Nastase nici pen-tru functia de conducere din partid, nici la sefia Came-rei. In replica, deputatii PSD au semnat pentru sus-tinerea lui Nastase.
ULTIMA ORA
La cateva zile dupa ce a fost lansata ideea excluderii din partid, filiala PSD sector 1 a hotarat sa nu il mai sprijine pe Adrian Nastase nici pentru functia de conducere din partid, nici la sefia Camerei. In replica, deputatii PSD au semnat pentru sustinerea lui Nastase.
Decizia retragerii sprijinului pentru Adrian Nastase a fost luata ieri de Biroul Executiv al organizatiei, intrunit inainte de intalnirea cu liderii judeteni. Din cei 14 membri ai Biroului, zece au votat ca nu il mai sustin pe Nastase, trei s-au pronuntat in favoarea acestuia, iar unul s-a abtinut. Dupa vot, liderul filialei, Dan Tudorache, mandatat sa prezinte decizia la reuniunea cu sefii de organizatii, a declarat ca, desi in aceasta sedinta nu s-a pus problema excluderii lui Nastase, "procesul nu s-a terminat". El a explicat ca a primit procese-verbale de la mai bine de jumatate din organizatiile locale ale PSD sector 1, prin care se cere in continuare punerea in discutie a cazurilor Adrian Nastase si Dan Ioan Popescu. Tudorache a spus ca discutia privindu-i pe cei doi va fi reluata la viitoarea sedinta a BEx.
ANONIMI. Tot scandalul privind excluderea din partid sau demisia lui Adrian Nastase din functiile de conducere a fost declansat si sustinut de membri de partid practic necunoscuti opiniei publice sau de lideri de organizatii cu probleme de imagine. Unul dintre acestia este chiar liderul fialialei sector 1, Dan Tudorache, un nume care nu s-a facut auzit pana in acest moment. El a demarat vanatoarea impotriva lui Nastase vinerea trecuta, cand a anuntat ca, saptamana aceasta, conducerea filialei va lua in discutie statutul lui Nastase si al lui Dan Ioan Popescu si ar putea vota excluderea celor doi din partid. A intervenit ca "purtator de cuvant" in tot acest scandal si Marian Oprisan, seful PSD Vrancea, acesta cerandu-i lui Nastase sa demisioneze din functia de presedinte executiv al PSD. "Primarul care este", Marian Vanghelie, nu s-a lasat mai prejos si a anuntat ca in organizatia Bucuresti se discuta cazul Nastase de mai multa vreme, ulterior acuzandu-l ca in calitate de lider al PSD "nu a facut nimic pentru membrii de partid".
SUSTINERE LA CAMERA. Inaintea deciziei de la Sectorul 1, deputatii PSD au semnat in timpul sedintei de plen un document prin care si-au manifestat sustinerea pentru Adrian Nastase la sefia Camerei Deputatilor. Reprezentantii PSD au adoptat o astfel de solutie tinand cont de conducerea partidului care nu a dorit sa stea de vorba cu noi", a explicat gestul pesedistilor Eugen Bejinariu. Supararea deputatilor PSD a avut la baza faptul ca la sedinta de luni a BPN, care a avut loc in Kisselef, au fost invitati "selectiv" numai anumiti vicepresedinti si membri ai partidului. Social-democratii au fost contrariati si de faptul ca presedintele partidului, Mircea Geoana, nu a dat curs solicitarii acestora de a veni la sedinta de grup pentru a le da lamuriri in legatura cu declaratiile pe care acesta le-a facut luni la adresa lui Adrian Nastase.
DECLARATII SOC. "Am constatat cu stupoare ieri ca presedintele partidului a oscilat intre o declaratie de respingere a solicitarii privind excluderea lui Adrian Nastase de catre organizatia Bucuresti. Ieri dupa-amiaza a iesit cu o declaratie soc, aceea de a solicita demisia lui Nastase din functia de presedinte executiv si al Camerei. Intrucat cele doua iesiri ale sale ne-au socat, am solicitat in grupul parlamentar sa avem o intalnire cu el pentru a clarifica toate aspectele reiesite din cele doua declaratii ale sale", a declarat deputatul PSD Ion Stan. Presedintele partidului le-a transmis insa deputatilor ca nu poate fi prezent la Parlament, lucru care i-a nemultumit pe acestia. Ca urmare, 84 de deputati, prezenti la sedinta de plen, au semnat pentru sustinerea lui Nastase la Camera.
Citește pe Antena3.ro
Formula antiprabusire
Preşedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ieri dupa o şedinta informala cu liderii partidului ca discutia programata ieri seara cu reprezentantii filialelor este importanta, trebuind gasita o formula pentru a stopa caderea partidului in sondaje. "Am pierdut in doua luni mai mult de douasprezece puncte, reprezentand un milion de voturi", a adaugat Geoana. "Trebuie sa luam o decizie astazi, fara patima. Nu e vorba de persoane, e vorba de interesul unui partid important din Romana", a spus liderul PSD. El a aratat ca fiecare organizatie vine cu un mandat, avand ocazia sa-şi spuna punctele de vedere. Geoana a declarat luni ca temele de discutie evocate privesc demisia lui Nastase din functia de preşedinte executiv al PSD şi de la sefia Camerei Deputatilor.
"NU VA FI O DEMISIE BENEVOLA"
|
Liderul interimar al PSD Bucuresti, Sorin Oprescu, ne-a declarat ieri ca nu crede ca Adrian Nastase va demisiona benevol din cele doua functii, dar spera ca-si va respecta promisiunea conform careia se va supune hotararii celor din sala. El nu exclude posibilitatea scindarii partidului, aratand ca, "in conditiile de fata, daca Adrian Nastase va pleca din PSD, probabil ca unii vor merge cu el". Oprescu sustine categoric convocarea unui congres extraordinar, unde, printre altele, sa fie ales un presedinte care sa vina "pentru legitimitate si forta cu propria echipa" si "sa dispara functia de presedinte executiv si alte asemenea sinecure". Cat priveste reglarile de conturi, Oprescu a spus ca acestea "sunt valabile si pentru Adrian Nastase, care a amenintat ca are in jurul braului o centura cu dinamita si ca, in eventualitatea pierderii sprijinului, se detoneaza. Spusele sale sugereaza ca are un maldar de dosare la el si ca-i gata sa le foloseasca". (Victor Ciutacu)
|
Geoana cere capul lui Nastase
ZICE CA E INOPORTUN. Mircea Geoana se opune convocarii unui congres extraordinar al PSD, asa cum a cerut Adrian Nastase |
JN - 14 martie 2006
Dimineata, Mircea Geoana se opune excluderii lui Nastase din PSD pe care o numeste "o tampenie". Dupa-amiaza, trece la atac si ii cere lui Nastase sa demisioneze din functiile de presedinte executiv si de presedinte al Camerei Deputatilor. Nastase spune ca nu demisioneaza din PSD si cere congres extraordinar.
Acesta este filmul zilei de ieri din PSD. O zi in care liderii pesedisti au stat numai in sedinte si au dezbatut cazul Nastase. Prima a fost cea a Biroului Permanent National (BPN), care a inceput la 10:00 si a durat aproape cinci ore. La finalul acesteia, presedintele PSD, Mircea Geoana, s-a declarat pe un ton ferm impotriva excluderii lui Adrian Nastase din partid. "Excluderea din partid a lui Adrian Nastase nu reprezinta o prioritate si cred ca nu reprezinta nici o optiune. Aceasta e un partid mult prea mare si mult prea democratizat ca sa putem sa mergem cu metode militariste din perioada mai veche. Din punctul meu vedere, solutia excluderii este o solutie pur si simplu tampita", a spus Geoana.
ALTERNATIVE. Totusi, liderul PSD a recunoscut ca exista o problema de credibilitate a partidului, drept pentru care a pus pe tapet solutia unor "alternative" in cazul Nastase. El a evitat sa precizeze care sunt acele alternative, desi acestea fusesera luate in discutie, potrivit unor surse din partid, in sedinta BPN: demisia lui Nastase din functia de presedinte executiv al PSD si din cea de presedinte al Camerei. La cateva ore dupa aceste declaratii, Geoana a declansat razboiul, devenind mult mai transant si cerandu-i oficial lui Nastase sa isi dea demisia din cele doua functii. S-a intamplat la o noua sedinta a liderilor PSD, convocata la orele 16:00, la care a participat si Adrian Nastase.
DEMISIE "Cel mai bun lucru pentru el si pentru partid este sa faca un gest de demnitate si de curaj" Mircea Geoana liderul PSD |
REPLICA "Chestiunea cu demisia este absolut aberanta, pentru ca demisia ti-o dai atunci cand tu consideri ca este cazul" Adrian Nastase presedinte executiv al PSD autosuspendat |
INTALNIRE DECALATA
|
Deputatul PSD Ion Stan (foto) a anuntat aseara ca reuniunea cu liderii judeteni, programata miercuri, a fost decalata pentru astazi, la 17:00, ora la care era anuntata sedinta filialei sector 1, unde urma sa se discute excluderea lui Adrian Nastase si Dan Ioan Popescu din PSD. Stan a explicat ca demersul lui Geoana prin care i-a cerut lui Nastase sa demisioneze din functiile detinute ar putea crea unele tensiuni la nivelul organizatiilor teritoriale ale PSD, ceea ar putea sta la baza decalarii intalnirii cu liderii de organizatii. Stan i-a cerut lui Geoana sa prezinte, in aceasta dimineata, deputatilor PSD motivele care l-au determinat sa solicite demisia lui Nastase, aratandu-se totodata de acord cu organizarea unui congres extraordinar pentru clarificarea situatiei din partid. In favoarea convocarii unui congres extraordinar s-au pronuntat si presedintele interimar al PSD Bucuresti, Sorin Oprescu si deputatul PSD Victor Ponta pentru alegerea unei noi conduceri.
|
Nastase demasca reglarile de conturi
de GABRIELA ANTONIU
Adrian Nastase e dispus sa renunte la presedintia executiva a PSD daca nu va obtine un vot de incredere din partea liderilor de organizatii judetene ale partidului. El critica actuala conducere a PSD, care, in opinia sa, s-a concentrat mai mult pe reglari de conturi in interior decat pe actiuni specifice unui partid de opozitie si cere convocarea unui congres extraordinar pentru schimbarea acesteia.
Jurnalul National: Domnule Adrian Nastase, cum comentati cererea liderului PSD, Mircea Geoana, sa demisionati din functia de presedinte executiv al PSD si de la conducerea Camerei Deputatilor?
Adrian Nastase: In opinia mea si a unora dintre colegi, formula de conducere de la congresul din aprilie 2005 nu a fost un succes si, din pacate, PSD s-a transformat intr-un fel de partid-satelit al guvernarii. Lunile trecute de la congres au fost caracterizate mai mult de reglari de conturi in interior, decat de actiuni politice specifice unui partid de opozitie. E evident faptul ca e nevoie de un nou inceput, de o relansare a activitatii de partid si cred ca problemele, inclusiv de imagine, dar si cele de substanta, va trebui clarificate cu ocazia unui congres extraordinar. In ceea ce ma priveste, la intalnirea de saptamana aceasta cu colegii mei, presedinti de organizatii judetene, voi cere un vot de incredere in ceea ce priveste rolul pe care sa-l am in partid si in ceea ce priveste utilitatea prezentei mele in activitatea partidului.
V-a surprins cererea domnului Geoana?
Daca voiam sa demisionez, nu-l intrebam nici pe dansul, nici pe consilierul sau de imagine. Acest tip de actiune prin care se incearca sa se mai ia o gura de oxigen pentru inca o luna nu rezolva problemele partidului.
Ce veti face daca nu veti obtine un vot de incredere din partea liderilor de organizatii?
Voi accepta acest lucru cu sportivitate si ma voi gandi la viitor cu aceeasi responsabilitate.
Aceasta responsabilitate include si o posibila demisie?
Despre asta discutam. Nu vreau sa se ramana cu impresia ca ma agat de un scaun. Daca Mircea Geoana si liderii de organizatii considera ca scaunul ocupat de mine nu este util pentru partid, eu il voi parasi.
"BENEFIC"
| ||
|