x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Război Năstase-Geoană

Război Năstase-Geoană

de Lavinia Dimancea    |    21 Feb 2008   •   00:00
Război Năstase-Geoană

ÎNAINTE DE CONSILIUL NaŢional ● Fostul şi actualul preşedinte al PSD nu s-au înţeles
Adrian Năstase avertizează asupra unor nereguli în organizarea Consiliului Naţional, nereguli care ar putea influenţa votul la alegerea preşedintelui acestui for. Mircea Geoană declară pentru Jurnalul Naţional că este o intoxicare, dar admite că sunt opinii potrivit cărora este prematur ca Năstase să revină într-o funcţie.


ÎNAINTE DE CONSILIUL NaŢional ● Fostul şi actualul preşedinte al PSD nu s-au înţeles
Adrian Năstase avertizează asupra unor nereguli în organizarea Consiliului Naţional, nereguli care ar putea influenţa votul la alegerea preşedintelui acestui for. Mircea Geoană declară pentru Jurnalul Naţional că este o intoxicare, dar admite că sunt opinii potrivit cărora este prematur ca Năstase să revină într-o funcţie.

  • Jurnalul Naţional: Ştiţi că în teritoriu s-ar încerca înlocuirea membrilor de drept ai Consiliului Naţional cu alţii care să voteze împotriva lui Năstase?

Mircea Geoană: Este o intoxicare. Nu vor participa şi vota decât membrii Consiliului aleşi de Congres, conform Statutului.

  • Năstase acuză deja acest gen de nereguli – înlocuirea membrilor Consiliului, că alţii nu au fost înştiinţaţi de şedinţă sau că se fac liste cu invitaţi...

Repet, este o intoxicare.

  • Dar aţi trimis o circulară în judeţe prin care informaţi liderii de filiale că orice modificare în lista membrilor Consiliului şi o eventuală listă de invitaţi se fac numai cu aprobarea dvs.?

S-a făcut acest lucru tocmai pentru a evita abuzuri de tipul celui ipotetic pe care l-aţi sugerat mai devreme.

  • Garantaţi că şedinţa Consiliului se va desfăşura corect, statutar şi că vor avea loc alegerile? Vă întreb asta pentru că se vorbeşte că s-ar putea cere şi amânarea alegerii preşedintelui Consiliului şi a trezorierului.

Miza reală a acestui Consiliu nu este cine va fi preşedintele Consiliului pentru câteva luni până la alegeri. Există într-adevăr voci care susţin că o competiţie internă în partid în prag de alegeri este contraproductivă. Şi eu cred acest lucru. Dar Statutul este clar şi trebuie să îl respectăm: vor fi alegeri. Miza reală a CN este răspunsul PSD la blocajul generalizat al puterii de dreapta, agravat de decizia unui partid guvernamental – UDMR – de a se desolidariza de decizia Guvernului României într-un moment de afirmare a interesului naţional pe tema independenţei Kosovo. Voi cere Consiliului Naţional să decidem, prin vot, asupra căii de urmat. Lansarea ofertei noastre pentru alegerile locale şi parlamentare, anticipate sau la termen, este o altă miză importantă a CN.

  • Ar fi bine sau rău pentru PSD ca Năstase să revină în conducere?

Părerile sunt împărţite. Opinia majorităţii conducerii partidului este că îndepărtarea colegului Dan Mircea Popescu după 3 ani de muncă asiduă ar fi un gest de ingratitudine şi că Adrian Nastase trebuie cooptat în deciziile noastre, dar că este prematur ca el să revină în poziţii alese înainte de a-şi fi rezolvat problemele de imagine. Eu, ca preşedinte, nu vreau să mă pronunţ asupra acestor lucruri, pentru că nu opinia mea contează, ci votul democratic al membrilor CN. Colegii noştri sunt suficient de maturi pentru a pune în balanţă şi calităţile, şi defectele celor doi şi să evalueze consecinţele votului acordat pentru interesul partidului în acest an decisiv pentru ţară şi pentru PSD.

  • Săptămâna trecută excludeaţi soluţia unei moţiuni de cenzură. Acum mergeţi cu această idee în Consiliul Naţional. De ce v-aţi schimbat atitudinea?

Soluţia anticipatelor ca ieşire din blocajul generalizat nu este nouă. Nu am exclus niciodată ideea moţiunii de cenzură printre alte instrumente democratice. Cred că aceste alegeri ar fi inclusiv în interesul celor aflaţi la guvernare. Nu poţi guverna atârnând de un fir de aţă, târât dintr-o parte în alta, ba de preşedinte, ba de Parlament, fără costuri politice şi electorale importante. Din punctul nostru de vedere, în momentul adoptării legii votului uninominal, actualul Guvern şi Parlamentul pot să îşi considere mandatul finalizat.

 

  • Dacă la Consiliu se decide iniţierea moţiunii de cenzură, când o veţi depune?

Cât mai repede posibil, fiind atenţi şi la apropierea Summit-ului NATO şi a alegerilor locale.

  • Năstase nu exclude posibilitatea unui congres extraordinar după locale, dacă PSD va înregistra un scor slab. Sunteţi de acord?
Unii visau Congrese şi după europarlamentare. Poate că unii chiar doresc ca lucrurile să meargă rău pentru partid ca să-şi poată exploata propriile frustrări şi vise de mărire. Am o veste proastă pentru aceştia: pe nimeni nu interesează altceva decât mobilizarea şi victoria partidului. Înfrângerea nu este o opţiune.


Nereguli şi scenarii

Adrian Năstase (foto) a scris ieri pe blogul personal că a primit mai multe telefoane de la colegi din ţară, care i-au relatat că nu au fost încă înştiinţaţi de convocarea şedinţei Consiliului Naţional de mâine, unde fostul premier se va confrunta cu Dan Mircea Popescu pentru şefia acestui for. "Unii dintre ei mi-au spus că se încearcă schimbarea lor cu alte persoane sau, în cel mai rău caz, lăsarea lor «acasă», pentru că ar putea vota după capul lor. Nu ştiu dacă sunt adevărate aceste informaţii. Totuşi, dacă înainte cu două zile înainte unii membri ai Consiliului nu au fost informaţi despre data şedinţei, nu este în regulă. Iar dacă se încearcă schimbarea listelor de membri (membrii Consiliului Naţional, aleşi la Congresul din 2006, sunt listaţi pe site-ul partidului!), atunci este foarte grav", susţine Năstase, adăugând şi informaţia, obţinută tot de la "colegi", că se fac şi liste cu "invitaţi" şi că nu îi este "foarte clar" ce ar trebui să facă "invitaţii" la şedinţa de constituire a Consiliului. În plus, fostul premier aminteşte şi ceea ce i-a spus "un coleg din Moldova", şi anume că, la şedinţa de Consiliu, "cineva ar putea propune eliminarea alegerii preşedintelui şi trezorierului de pe ordinea de zi".


STRATEGIE. Spusele fostului premier sunt confirmate de surse din PSD, acestea susţinând că în filialele conduse de apropiaţi ai lui Geoană (gen Timiş, Braşov, Alba) se încearcă înlocuirea membrilor aleşi ai Consiliului cu oameni care vor vota împotriva lui Năstase. În plus, spun sursele citate, ar exista o strategie întreagă prin care fidelii lui Geoană doresc să împiedice revenirea fostului premier. Din aceasta ar face parte şi "parazitarea Consiliului cu teme fulminante" ca moţiunea de cenzură şi alegerile anticipate, urmărindu-se în acest fel să se distragă atenţia de la alegerea preşedintelui şi a trezorierului. Din această perspectivă, unii ar intenţiona să propună amânarea alegerilor. Pe de altă parte, mai arată sursele citate, este discutată şi varianta ca la Consiliu să se propună un vot de blam împotriva lui Ion Iliescu pentru declaraţiile publice contrare poziţiei oficiale a partidului, vot care să fie folosit pentru crearea unei mase critice la adresa lui Năstase, susţinut de Iliescu pentru funcţia de şef al Consiliului.
 
 

Mitrea a trădat, Titus este ameninţat

Titus Corlăţean nu este scăpat nici el din planurile urzite în PSD înainte de reuniunea Consiliului Naţional şi este ameninţat cu debarcarea din funcţia de secretar general al partidului. Potrivit unor surse din partid, Geoană ar încerca să-l intimideze pe Corlăţean cu pierderea funcţiei pentru a-l determina să închidă ochii la unele nereguli de organizare a Consiliului. Liderul PSD ar beneficia în acest sens de ajutorul lui Miron Mitrea, care, odată cu instalarea în postul de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi mai apoi în cel de coordonator al campaniei electorale a PSD, a trecut în tabăra lui Geoană, trădându-l pe Adrian Năstase. De altfel, Mitrea, spun sursele citate, ar avea de câştigat din această mişcare pentru că scenariul debarcării sună cam aşa: PSD renunţă la serviciile lui Corlăţean pe motiv că este europarlamentar, are o funcţie importantă în forurile internaţionale şi trebuie să se concentreze pe ce are de făcut acolo, iar Mitrea, sub semnul provizoratului, va prelua sarcinile secretarului general. "Cei care gândesc un astfel de scenariu nu au cum să-l pună în aplicare. Este nestatutar. Secretarul general este ales de Congres şi numai un Congres îl poate da jos şi numi un altul”, a comentat unul dintre liderii PSD.



 
×