x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Războiul acuzațiile dintre Ciucă și Ciolacu escaladează. Liderul PNL: Inflație de „asumare!”

Războiul acuzațiile dintre Ciucă și Ciolacu escaladează. Liderul PNL: Inflație de „asumare!”

de Redacția Jurnalul    |    16 Oct 2024   •   11:15
Războiul acuzațiile dintre Ciucă și Ciolacu escaladează. Liderul PNL: Inflație de „asumare!”
Sursa foto: Hepta/Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu

Liderul PNL Nicolae Ciucă îi transmite, miercuri, președintelui PSD Marcel Ciolacu faptul că nu va putea câștiga alegerile prezidențiale evitând problemele reale ale României și spune că începe să fie „inflație de cuvântul „asumare””, după ce Ciolacu a declarat că Ciucă trebuie să își asume vina.

„Domnule Ciolacu, trecem de la fapte la vorbe? În mandatul meu am atras 6,3 miliarde de euro din PNRR, respectând toate jaloanele necesare. Acestea sunt fapte, nu retorică”, spune Nicolae Ciucă, după ce Comisia Europeană a decis să suspende o parte din a treia plată din PNRR.

Ciucă spune că problema este la Guvernul pe care îl conduce Ciolacu, pentru că a blocat accesul la fondurile din tranșa 3, din cauza celor 6 jaloane esențiale nefinalizate.

„Nu e vorba de colaborare bună sau demisii de formă. Românii așteaptă rezultate, nu explicații și somnifere electorale. Finalizați reformele și deblocați fondurile – aceasta e singura cale de a merge înainte. Nu puteți poți câștiga alegerile prezidențiale evitând problemele reale ale României. Începe să fie inflație de cuvântul „asumare”. Aș vrea să aud mai mult despre „rezolvare””, mai spune Ciucă.

Marți seara, premierul i-a transmis lui Ciucă faptul că „acest circ de-a opoziția nu ajută pe nimeni”, în urma primelor acuzații ale lui Ciucă.

„Românii așteaptă altceva de la un om de stat. În primul rând așteaptă asumare. Iar tot ceea ce a invocat Comisia sunt lucruri petrecute în mandatul dumneavoastră”, a scris Ciolacu.

Premierul a mai spus că „din fericire”, lucrează foarte bine ministrul Sebastian Burduja și „vom corecta toate nenorocirile făcute în companiile din energie de fostul ministru Virgil Popescu, colegul dvs. Lucrez foarte bine cu ministrul Transporturilor și probabil că ați sesizat că astăzi un alt coleg al dumneavoastră și-a dat demisia în sfârșit de la Metrorex. Lucrez foarte bine cu SGG-ul condus de PNL și vom relua cât mai repede procedurile la AMEPIP. Lucrez foarte bine cu toată lumea, domnule Ciucă, ca să corectăm ceea ce s-a greșit și să nu pierdem niciun euro din PNRR”.

Ciolacu crede, de asemenea, că mai rămâne de decis în coaliție „împreună”, „care este cea mai bună decizie pentru micii antreprenori, pe care clamați că îi susțineți”.

Acesta a punctat că ar fi nevoie de o decizie politică clară cu privire la pragul pentru microîntreprinderi. „Acela pus în PNRR de guvernul de dreapta condus de președintele PNL de la acea vreme - dl. Cîțu!”.

„Oamenii trebuie să știe: avem de ales între a scădea pragul la microîntreprinderi și a lua în jur de 300 de milioane de euro sau a renunța la bani și a păstra cuantumul actual de 500 de mii de euro. Vreți nu vreți, domnule Ciucă: sunteți parte a deciziei! Asumați-vă!”, și-a încheiat premierul mesajul.

Comisia propune suspendarea parțială a plății, în conformitate cu articolul 24 alineatul (6) din Regulamentul privind Mecanismul de Redresare și Reziliență. Această procedură le oferă statelor membre timp suplimentar pentru a îndeplini jaloanele sau țintele restante. Nu este precizată nicio sumă.

Comisia a transmis marți că a aprobat o evaluare preliminară pozitivă a celor șase ținte și a 62 din cele 68 de jaloane legate de cea de-a treia cerere de plată a României în valoare de 2 miliarde de euro (fără prefinanțare) în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență, elementul central al programului NextGenerationEU.

Cea de-a treia cerere de plată acoperă etape importante din realizarea a 37 de reforme și a 17 investiții care vor genera schimbări pozitive pentru cetățenii și întreprinderile din România în următoarele domenii: tranziția verde și digitală, transportul durabil, renovarea energetică, regimurile fiscale și de pensii, mediul de afaceri, mobilitatea urbană, turismul și cultura, asistența medicală, reformele sociale, buna guvernanță, educația și managementul apei, al deșeurilor și al pădurilor.

Printre măsurile emblematice din prezenta cerere de plată se numără:

- Stimularea eficienței energetice în industrie: a intrat în vigoare cadrul legislativ care introduce măsuri de facilitare a investițiilor în eficiența energetică din industrie. Printre altele, această reformă elimină obstacolele din calea contractelor de performanță energetică, introduce supravegherea pieței și aplicarea standardelor de eficiență energetică, precum și noi standarde pentru instrumentele financiare verzi.

- Reforma sistemului public de pensii: a intrat în vigoare un nou cadru legislativ care stabilește că pensiile speciale vor fi calculate pe baza principiului contributivității, a vechimii în profesie și a reajustării procentului aferent veniturilor obținute. Conform principiului contributivității, valoarea pensiilor va depinde de suma contribuțiilor plătite în timpul vieții profesionale.

- Investiții pentru îmbunătățirea eficienței energetice a parcului imobiliar existent: au fost semnate contracte de renovare în vederea îmbunătățirii eficienței energetice și contracte de renovare integrată (consolidare seismică și eficiență energetică) a clădirilor publice.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×