Reacţii la declaraţiile lui Băsescu
DISPERARE
Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a declarat ieri, cu referire la acuzaţiile aduse de Băsescu privind înţelegeri ilegale între politicieni şi presă, că este vorba despre o încercare disperată a preşedintelui de a transfera întreaga responsabilitate a cazului ministrului Tineretului şi Sportului asupra presei. "Traian Băsescu are nevoie să-şi justifice muţenia de o lună în cazul Ridzi şi este disperat să îşi acopere pierderile de imagine generate de tolerarea cazului Ridzi. După ce o lună nu a văzut că ministrul Ridzi a cheltuit bani publici pentru campanie, după ce, acum câteva zile, preşedintele consideră cazul Ridzi o chestiune minoră, acum vorbeşte despre o criză morală şi transformă presa în vinovatul de serviciu", a precizat Voiculescu. "Din păcate, preşedintele a intrat în campanie electorală, decretând presa adversarul său numărul unu. Nu corupţia, nu criza economică, nu slăbiciunea instituţiilor publice, nu relaţiile compromise ale României pe plan internaţional. Preşedintele ştie că presa este cel mai mare critic al său şi de aceea va face tot ce poate să o compromită. Presa este ba aservită, ba coruptă, ba răuvoitoare, în timp ce domnia-sa şi gaşca politică pe care o patronează sunt curaţi ca lacrima", a mai spus Dan Voiculescu. (Aniela Nine)
DUPLICITATE
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a criticat dur, ieri, declaraţiile şi atitudinea preşedintelui Băsescu în cazul Ridzi, acuzându-l de duplicitate, complicitate şi ipocrizie. "Traian Băsescu, într-un mod stupefiant, a dovedit încă o dată duplicitate, complicitate şi toleranţă pentru un sistem pe care domnia sa a încercat să-l descrie cu totul parţial şi tendenţios şi a mai dovedit încă o dată domnul preşedinte foarte multă demagogie şi ipocrizie", a spus Antonescu. El i-a cerut şefului statului să-şi asume responsabilitatea "pentru clanul său", căci "până una-alta, dovedite sunt fapte ale unei persoane care face parte din anturajul politic al său şi al familiei sale" şi a adăugat că preşedintele "ar avea datoria" să spună că alţi oameni politici au mai făcut asemenea tranzacţii ilegale cu presa. "Ne spune că ştia că se întâmplă lucruri necurate încă dinainte de 29 mai. (...) Dacă ştia aceste lucruri trebuia să ia măsuri atunci, trebuia să ne spună public ce ne-a spus ieri şi ne-a spus ieri cu jumătate de măsură. Încă o dată, preşedintele Băsescu preferă să arunce o pată asupra tuturor oamenilor politici, ca şi cum toţi ar fi făcut asemenea tranzacţii şi noi nu ştim deocamdată decât de Monica Iacob Ridzi, membră a PD-L, apropiată politic a domnului Băsescu şi a domnişoarei Elena Băsescu", a spus Antonescu. (Aniela Nine)
TĂINUIRE
"Prin dezvăluirile sale, Traian Băsescu a încercat să arunce o mină în presă care este singurul său adversar redutabil. Aceasta (cazul Ridzi) este o victorie a presei româneşti. Dacă presa moare democraţia românească o ia pe o cale ireversibilă înapoi", consideră analistul politic Bogdan Teodorescu "El ştia de la 29 mai de ilegalităţile din cazul Ridzi. Ne aflăm la 15 iulie, deci a tăcut o lună şi jumătate în privinţa acestor ilegalităţi. Dacă nu era media nici acum nu ştiam despre ele. Nu sunt jurist, dar aceasta se numeşte tăinuire: ştia de ilegalităţi, dar a tăcut", a spus Teodorescu marţi la emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3. Analistul a oferit şi o explicaţie a discursului de marţi al preşedintelui. "O motivaţie a discursului său ar fi că urmează să fie dezvăluite lucruri grave care-l vor trage în jos pe el şi pe fata sa şi acum propune alte subiecte ca să devieze atenţia", a precizat Teodorescu. "În cazul Ridzi este vorba, în primul rând, despre falsificarea unei licitaţii pentru organizarea unui concert la care a participat fiica sa şi Elena Udrea. El (Traian Băsescu) încearcă mutarea atenţiei de la o manifestaţie de la care a profitat în primul rând familia Băsescu", a mai spus Teodorescu.
INTOXICARE DELIBERATĂ
Trustul Realitatea-Caţavencu a apreciat ieri că afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu referitoare la "aşa-zisele înţelegeri murdare dintre partidele politice şi trustul Realitatea-Caţavencu" reprezintă o "intoxicare deliberată" a acestuia în raport cu publicul. "Afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu referitoare la aşa-zisele înţelegeri murdare dintre partidele politice şi trustul Realitatea-Caţavencu reprezintă o intoxicare deliberată a acestuia în raport cu dumneavoastră (publicul, n.r.). Trustul Realitatea-Caţavencu îşi reafirmă principiile deontologice care l-au consacrat şi lipsa oricăror înţelegeri de natură neprincipială între politicieni şi noi. Încă înainte de începerea campaniei electorale, Realitatea TV a anunţat public, conform prevederilor legale: difuzarea spoturilor şi a emisiunilor de dezbatere electorală a fost gratuită", se arată într-un comunicat al trustului Realitatea-Caţavencu.
EXCES
Discursul preşedintelui Băsescu la ceremonia de învestire a ministrului Plăcintă este considerat de analistul politic Cristian Pârvulescu ca fiind unul inegal şi confuz, care a denotat lipsa de concentrare a şefului statului. "De exemplu este vorba de modul de adresare colocvial, la persoana întâi, atunci când s-a adresat miniştrilor, apoi discursul politic, ceea ce denotă o lipsă de concentrare. Şi un motiv ar putea fi, fie oboseala, fie subiectul abordat - problema corupţiei", spune Pârvulescu. Apoi, trecerea de la atacul dur împotriva ministrului Ridzi la compararea comisiei de anchetă cu o comisie stanilistă, iar a preşedintei comisiei cu Ana Puaker, este o încercare de echilibrare a argumentaţiei a unui preşedinte aflat sub semnul excesului, spune Pârvulescu. Cât priveşte faptul că a pus sub semnul corupţiei relaţia dintre trusturile media cu politicienii, "cârdăşie" din care preşedintele se extrage, deşi a intuit, Pârvulescu pune o întrebare: "De ce nu a reacţionat până acum preşedintele? Nu a putut?". (Aniela Nine)