x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Referendum validat cu 77%

Referendum validat cu 77%

de Iulia Barbu    |    24 Noi 2009   •   00:00
Referendum validat cu 77%
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

Oraşul ilfovean ar putea deveni cel de-al şaptelea sector al Capitalei. Aceasta a fost opţiunea a mai bine de jumătate din alegătorii din Voluntari cu privire la referendumul privind transformarea oraşului într-un sector al Bucureştiului. 77% din voturile exprimate au fost în favoarea acestei măsuri.

La 22 noiembrie, locuitorii din Voluntari au avut pe masa de vot trei buletine: cele pentru alegerile alegerile prezidenţiale, cele pentru diminuarea numărului de parlamentari şi propunerea Consiliului Local privind transformarea statutului localităţii. Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Voluntari, Sandra Herea, pentru referendumul organizat în oraşul ilfovean s-au prezentat 54% dintre cetăţenii cu drept de vot. "Din cele 54% voturi, 77% au votat pentru transformarea oraşului Voluntari în sectorul 7 al Capitalei", a declarat Sandra Herea.

Reprezentanţii administraţiei ilfovene Voluntari au precizat că din acest moment trebuie începute procedurile la nivelul judeţului Ilfov, "care trebuie să ne lase să plecăm" şi un nou referendum la nivelul Capitalei, "care trebuie să ne primească".

PROPUNEREA CONTROVERSATĂ
Potrivit proiectului de aprobare a referendumului, transformarea oraşului Voluntari în sectorul 7 al Capitalei va aduce numai beneficii locuitorilor acestui oraş prin corelarea lucrărilor de infrastructură cu cele ale Bucureştiului şi prin accesul simplificat pentru locuitori la spitalele şi şcolile din Capitală. Hotărârea adoptată de Consiliul Local în luna octombrie privind organizarea referendumului nu a fost lipsită de contestaţii. Astfel că şapte asociaţii de locatari şi proprietari din zona Pipera, aflate în zona administrată de oraşul Voluntari, au susţinut că nu sunt de acord cu referendumul privind anexarea la Capitală.

Acestea au venit cu propunerea lor, susţinând anexarea la zona Pipera, la Sectorul 1 sau 2 al Bucureştiului, dar şi posibilitatea de a avea o administraţie locală independentă cu primărie proprie şi consiliu local propriu. Contestatarii au declarat atunci că la referendumul de la 22 noiembrie vor răspunde "Nu". "Din punct de vedere al istoriei şi al amplasării geografice, cartierul Pipera aparţine mai degrabă Sectorului 1, făcând parte, pentru anumite perioade de timp, din cartierul Băneasa, fiind totodată o zonă limitrofă a Sectorului 1 din Bucureşti în zona Grădinii Zoologice Băneasa", a explicat Ursula Lucia Bologa, preşedinta Asociaţiei Drumul Potcoavei.

Totodată, preşedinta Asociaţiei Drumul Potcoavei a precizat că această zonă din Capitală depinde de utilităţile Capitalei, "nefiind independentă de Bucureşti din acest punct de vedere".

×
Subiecte în articol: alegeri 2009