x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Referendumul din 29 va avea barem de participare 50% plus unu DIN ELECTORAT. Crin Antonescu a promulgat legea

Referendumul din 29 va avea barem de participare 50% plus unu DIN ELECTORAT. Crin Antonescu a promulgat legea

16 Iul 2012   •   16:32
Referendumul din 29 va avea barem de participare 50% plus unu DIN ELECTORAT. Crin Antonescu a promulgat legea

Presedintele interimar, Crin Antonescu, a anuntat ca va promulga in aceasta seara legea referendumului care contine si masura de validare a votului doar daca participa 50% plus unu dintre cetatenii cu drept de vot din Romania.

"Am decis sa promulg legea de modificare a Legii referendumului asa cum a fost ea votata de Parlamentul Romaniei si cum a trecut de Curtea Constitutionala (CC). Cat priveste cvorumul de participare se pot discuta multe lucruri. Personal am rezerve, pentru ca aceasta masura incalca tocmai recomandarile de la Venetia, recomandari la care au facut trimitere si cei multi care in aceste zile au pledat pentru impunerea acestui cvorum. In paragrafele 50, 51, 52 se spune clar ca nu se recomanda impunerea unui cvorum, pentru ca o astfel de propunere face inefectiv votul celor care se prezinta, ca incurajeaza absenteismul. In fata deciziei CC am socotit ca e mai putin important punctul meu de vedere, am promulgat aceasta lege si am inchis unul dintre motivele fierbinti de dezbatere", a spus Antonescu.

Iata mai jos principalele idei din discursul presedintelui interimar.

* Am promulgat legea si pentru ca spre deosebire de altii, inteleg sa pun in fata interesul tarii in fata interesului personal. Romania se afla intr-o situatie extrem de dificila in care a fost adusa de iresponsabilitatea unor oameni disperati ca-si pierd scaunul si puterea. Ce au facut acesti oamenii in presa internationala, in mediile politice internationale este un lucru care din punct de vedere moral este o crima impotriva acestei tari care si-a castigat cu greu, dar cinstit dreptul de a avea o credibilitate nestirbita. Romania este o tara care s-a achitat de toate obligatiile sale la nivelul UE si NATO.

* Romania este o tara care a dat mai mult decat a primit si e pacat ca oamenii care au avut responsabilitatea conducerii acestei tari lucreaza azi la subminarea interesului ei national.

* Am mai discutat cu premierul despre legea de aprobare a ordonantei prin care se scoteau de sub jurisdictia CC deciziile celor doua camere. Am luat act de pozitia CC conform careia anumite hotarari trebuie sa ramana sub controlul CC si altele nu. Acest proiect va fi modificat in sensul integral cerut de CC. Aceasta a fost si pozitia primului-ministru si cred ca si acest subiect va fi inchis.

* Am vazut ca exista o anumita tulburare in legatura cu participarea mea la un miting, la Timisoara si acuzatia ca presedintele interimar nu ar avea voie sa faca acest lucru. Las la o parte jena ca acest repros vine de la Traian Basescu. Am participat la un miting organizat de societatea civila, unde mi-am spus limpede parerea despre doua lucruri: ca cetatenii trebuie sa se exprime la acest referendum indiferent ce optiune au le-am vorbit oamenilor depre drepturile inalienabile ale Romaniei si ca nimeni, nici Traian Basescu sau Monica Macovei nu pot scoate Romania din UE sau din civilizatia democratica.

* Acestea sunt temele despre care m-am pronuntat la acel miting. Cred ca am dreptul sa ma pronunt public despre ele. Nu discut despre cine cui face morala sau in ce masura presedintele suspendat vreme de 8 ani s-a implicat in campanii electorale sau in viata unui partid.

* S-a vorbit despre minciuni rostite de la acest pupitru. Vreau sa spun doar ca de la acest pupitru n-am facut nicio referire la primarul Constantei si ca atunci cand am spus ca nu exista un document oficial in care sa i se puna niste conditii premierului am spus adevarul. In aceeasi seara, purtatorul de cuvant al CE a declarat: nu exista o declaratie oficiala a CE. La presedintie nu a ajuns nici pana azi un document CE.

* Legea precizeaza foarte clar durata pentru o zi. Avem de asemenea hotararea Parlamentului care stabileste ziua, una singura, de 29 iulie, pentru acest referendum. Am vazut ipoteze si solicitari pentru prelungirea referedumului, dar oficial nu am discutat asa ceva. I-am imprtasit primului ministru preocuparea mea ca cat mai multi cetateni romani sa poata avea, fizic, acces pentru a-si exercita dreptul de vot.

* Eu consider ca prelungirea programului de vot s-ar putea face de la ora 07.00 la 22.00 sau 23.00. De asta se ocupa Guvernul. Este esential sa asigur sau sa fac in asa fel ca institutiile responsabile sa asigure drepturile oricui vrea sa voteze.

×