x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Reforma Justiţiei se tranșează cu Constituția pe masă

Reforma Justiţiei se tranșează cu Constituția pe masă

de Marius Gîrlașiu    |    27 Oct 2017   •   11:44
Reforma Justiţiei se tranșează cu Constituția pe masă

Procurorul general, Augustin Lazăr, şi şefa Instanţei supreme, Cristina Tarcea, au cerut coaliţiei PSD-ALDE să retrimită către Ministerul Justiţiei proiectul de reformă iniţiat de Tudorel Toader şi preluat ca iniţiativă parlamentară de majoritatea aflată la putere. Liderii coaliţiei au anunţat că legile Justiţiei vor trece de Parlament în această sesiune, cu sau fără avizul Comisiei de la Veneţia.

 

Şefa ÎCCJ, Cristina Tarcea, susţine că procedura preluării de către majoritatea PSD-ALDE a proiectului de reformă în Justiţie iniţiat de Tudorel Toader este  ilegală, întrucât, potrivit Constituţiei,iniţiativa legislativă aparţine, după caz, Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot. În acest sens, preşedintele Instanţei supreme le-a cerut liderilor PSD-ALDE „să permită finalizarea procedurii legale pe care şi-a asumat-o ca iniţiator Ministerul Justiţiei şi să retrimită acestuia proiectul în vederea finalizării sale”.

„Constat că, în loc să fi finalizat procedura pe care şi-a asumat-o, ministrul Justiţiei a luat act că trebuie să prezinte propunerile sale Comisiei speciale comune (condusă de Florin Iordache – n.r.) . Din declaraţia publică a iniţiatorului nu rezultă în ce calitate şi în baza cărei proceduri ministrul a înaintat propunerile sale Comisiei speciale”, a transmis Cristina Tarcea.

În plus, şefa ÎCCJ susţine că forul condus de Florin Iordache nu are competenţa de a dezbate şi modifica legile Justiţiei, în condiţiile în care, potrivit Hotărârii de înfiinţare, Comisia specială preia toate actele normative cu incidenţă asupra Justiţiei, însă „doar cele aflate deja în procedură parlamentară”. „De aceea, înaintea oricăror discuţii privind conţinutul modificărilor propuse, se impune clarificarea cadrului legal în baza căruia vor fi discutate, pentru că adoptarea unor acte normative – cu atât mai mult atunci când este vorba despre legile Justiţiei – presupune rigoare, transparenţă şi previzibilitate”, a transmis şefa Curţii Supreme. Judecătoarea consideră că retrimiterea proiectului pe masa lui Tudorel Toader este „singura soluţie” pentru respectarea procedurilor legale, având în vedere că „Statutul magistraţilor, organizarea şi funcţionarea instanţelor, precum şi a Consiliului Superior al Magistraturii presupun analize şi studii de impact care nu au fost făcute până în prezent şi care, potrivit legii, nu se pot realiza decât prin ministerele de resort”.

 

Cristina Tarcea a acordat un aviz pozitiv cu observaţii proiectului de reformă în Justiţie, respins cu 10 voturi la 8 în şedinţa din 28 septembrie a Consiliului Superior al Magistraturii. Ulterior, şefa ÎCCJ a spus că regretă votul pro reformă din şedinţa CSM.

Parchetul atacă „deturnarea” parcursului legislativ

O poziţie similară cu cea a Instanţei supreme a avut şi Parchetul General condus de Augustin Lazăr. Ministerul Public consideră că „deturnarea parcursului declarat al modificărilor”, de la iniţiativă  legislativă a Guvernului (prin Ministerul Justiţiei) la transmiterea acestor modificări către Comisia specială comună, „nu îndeplineşte standardele de exigenţă în ceea ce priveşte dezbaterea publică şi dialogul interinstituţional”. Procurorul general Augustin Lazăr a spus, ieri, că nu este nevoie de introducerea unui prag valoric pentru abuzul în serviciu, mai multe variante pentru acest prag aflându-se în prezent pe masa „Comisiei Iordache” din Parlament. „Ministerul Public este o instituţie serioasă care a făcut studii foarte serioase. Punctul nostru de vedere este bine cunoscut, nu e nevoie de niciun prag”, a spus Lazăr la sediul CSM.

×
Subiecte în articol: Augustin Lazăr cristina tarcea