x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Refuzat de Nicuşor, PNL a luat flit şi de la Tăriceanu 

Refuzat de Nicuşor, PNL a luat flit şi de la Tăriceanu 

de Marius Gîrlașiu    |    18 Iul 2016   •   18:52
Refuzat de Nicuşor, PNL a luat flit şi de la Tăriceanu 
Sursa foto: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

După ce au fost refuzaţi din start de USR-ul lui Nicuşor Dan, liberalii s-au reorientat către ALDE în tentativa de a-şi asigura aliaţi după alegerile parlamentare. Fost lider al PNL, actual şef al “liberalilor reformaţi”, Călin Popescu Tăriceanu a respins şi el oferta subtilă a Alinei Gorghiu, aceea de a forma majoritatea după alegerile de la finalul anului.

 

Liberalii au negociat în zadar cu progresiştii lui Valeriu Steriu, însă au rămas cu ochii în soare după ce UNPR-ul fondat de Gabriel Oprea a ales să intre sub aripa PMP, partidul lui Traian Băsescu. “Vom merge singuri la parlamentare, suntem singurul partid care nu are nevoie de alianţe”, a bravat Alina Gorghiu. Doar că liberalii s-au reorientat strategic şi au făcut avansuri mişcării antisistem conduse de Nicuşor Dan şi Clotilde Armand. “Noi nu facem alianţe cu partidele vechi şi vom candida singuri la parlamentare cu un program tehnocrat”, le-a tăiat-o scurt liderul Uniunii Salvaţi România. PNL nu a renunţat însă la ideea unei alianţe cu USR după parlamentare. ''Nu aş avea nicio reţinere să fac un dialog pentru formarea unei majorităţi cu USR dacă ar trece pragul electoral'', a plusat Alina Gorghiu, dezvăluind că nu exclude nici o majoritate cu ALDE, chiar dacă liberalii lui Tăriceanu sunt aliaţii de nădejde ai social-democraţilor. “Indiferent ce spune Tăriceanu acum, nu exclud o majoritate cu ALDE. Eu nu am spus că fac majoritatea cu domnul Tăriceanu”, a explicat Gorghiu.

Făcuţi cu ou şi cu oţet

Liderul ALDE a reacţionat însă vehement la propunerea subtilă venită din Modrogan. ''A spus-o din neatenţie? Din grabă, din trufie, din nepricepere? Sau poate s-a hotărât să devoaleze planul urzit în secret şi să renunţe la rolul prezent al PNL de remorcă a Cotrocenilor şi a laboratoarelor oculte care obstrucţionează democraţia şi statul de drept?”, a venit replica lui Tăriceanu. “ALDE nu va colabora cu un PNL condus de această echipă delegitimată de electorat şi de propria prestaţie, cu un PNL pentru care cuvântul liberal din denumirea partidului a fost golit de conţinut”, a fost răspunsul lui Tăriceanu. Preşedintele Senatului acuză însă o conspiraţie în urma căreia “indiferent de voinţa pe care electoratul o va exprima la urne, PNL va conduce viitoarea majoritate parlamentară şi va da primul ministru, fie el şi deghizat în independent sau tehnocrat”. Refuzaţi rând pe rând de ALDE şi USR, liberalii ar mai avea varianta UDMR - “un partener foarte serios, loial, onest”, după spusele Alinei Gorghiu – sau un pact surpriză cu PMP-ul lui Băsescu.

Se apucă de tsukahara?

Alina Gorghiu a susţinut că niciun partid nu va reuşi să facă singur majoritatea după alegeri. “Haideţi să coborâm cu picioarele pe pământ şi să spunem că nici PNL, nici PSD nu va avea majoritate absolută. Nu poţi să iei 50% plus unu nici să faci tsukahara întins”, consideră liderul PNL. “Când preşedintele spune: << Formează tu, PNL, guvernul! >>, nu am nici un fel de emoţie că vom reuşi să facem acea majoritate parlamentară pentru a da un guvern României”, a explicat liderul PNL la DC News.

 

După negocierile privind fuziunea cu UNPR, liberalii n-au avut nicio reţinere să tatoneze pista ALDE, chiar dacă partidul lui Călin Popescu Tăriceanu este considerat principalul aliat al PSD-ului condus de Liviu Dragnea. “Vom colabora cu PNL când acest partid va înceta să încurajeze abuzurile unor instituţii de forţă ale statului”, a reacţionat Tăriceanu.

×