Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a prezentat miercuri seară, la Realitatea TV, o adresă prin care Preşedinţia ar fi cerut, în februarie 2007, procurorului general de la acea vreme, Codruţa Kovesi, anchetarea sa în urma unei plângeri formulate de o terţă persoană, informează agerpres.ro.
"Este pentru prima oară când arăt această hârtie. Este vorba despre o adresă de la Preşedinţia României, din februarie 2007, în care i se spune doamnei procuror general al României, Codruţa Kovesi, să 'aibă grijă' de Fenechiu. Petiţia dispune verificarea unor plângeri semnalate de o persoană şi comunicarea petentului şi Administraţiei Prezidenţiale a modului în care a fost soluţionată petiţia. Acel domn X care a făcut plângerea este astăzi un om condamnat la trei ani cu suspendare pentru şantaj la adresa mea", a spus ministrul Transporturilor.
Ministrul Transporturilor a explicat că reacţia Administraţiei Prezidenţiale din acea vreme este explicată în contextul în care preşedintele avea "ceva personal" cu Relu Fenechiu.
"Era o perioadă în care Tudor Chiuariu şi Cristian Adomniţei fuseseră numiţi în funcţii ministeriale, domnul Băsescu avea ceva cu ieşenii, şi le-a spus celor din mediile sale că o să mă termine, dar îi transmit că sunt o nucă tare şi nu va reuşi. Am fost de zeci de ori chemat la DNA. Acuzaţia care mi se aduce este de complicitate la abuz în serviciu, de fapt eram unul din multitudinea de oameni de afaceri care vindeau diverse produse către diverse companii, eu vindeam aparataj electric. Am fost acuzat de corupţie şi mită, dar totuşi eu nu am lucrat niciodată la stat înainte să fiu numit ministru. Dacă aş fi vândut transformatoare vechi astăzi nu aş fi aici. Procurorul care mă anchetează este fostul şef al corpului de control al Monicăi Macovei, pus să mă ancheteze", a explicat Relu Fenechiu, care a precizat că plângerea adresată Preşedinţiei fusese făcută de unul din ziariştii care au fost condamnaţi pentru şantaj într-un proces împotriva sa.
Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Bogdan Oprea, a declarat că documentul respectiv a fost primit de Preşedinţie şi transmis apoi către Parchet, fiind vorba de ceva "banal", dat fiindă că Preşedinţia primeşte aproximativ 36.000 de astfel de petiţii pe an.
"E un lucru banal. Aproximativ 36.000- 37.000 astfel de documente primeşte Administraţia Prezidentială, răspuns dăm la absolut toate. Majoritatea sunt cu probleme care nu intră in competenta preşedintelui, prin urmare sunt direcţionate către instituţiile abilitate . Dacă respectivul caz e de competenta Parchetului, ca incazul dnlui Fenechiu, este transmis acolo. Din cele 36- 37.000 la care dăm raspuns, aproximativ 800 - 1.000 în medie pe an sunt direcţionate către Parchete, sunt cazuri penale precum al domnului Fenechiu, semnalate de către un cetăţean de rând", a spus Oprea la Realitatea TV.