x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Fenechiu, primul interviu după condamnare: Nu m-am gândit că pentru ceea ce am făcut eu, o instanţă din România mă va condamna

Fenechiu, primul interviu după condamnare: Nu m-am gândit că pentru ceea ce am făcut eu, o instanţă din România mă va condamna

16 Iul 2013   •   21:45
Fenechiu, primul interviu după condamnare: Nu m-am gândit că pentru ceea ce am făcut eu, o instanţă din România mă va condamna
Sursa foto: Dragos Savu/Intact Images

Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat, în direct la Antena 3, că nu se aştepta să fie condamnat în dosarul "Transformatorul".

"Nu m-am gândit că pentru ceea ce am făcut eu, o instanţă din România mă va condamna. Credeţi-mă, nu sunt tâmpit. Am făcut ceva şcoli. Nu am putut să cred aşa ceva. 100% nu e nimic în neregulă în ceea ce priveşte firmele care au furnizat produse. Nu pot să vă spun dacă există vreo vină a conducerii sucursalei care a furnizat curent electric, privind documentele pe care le-au întocmit. De acest lucru nu pot eu să răspund. Dar nici aceste greşeli nu sunt de 6-7 ani. Vorbim de pensionari care se uită unul la altul şi se întreabă ce au făcut. Mi-au şi zis, domnu Fenechiu, lăsaţi-l dracului pe Băsescu în pace pentru că intrăm la puşcărie nevinovaţi", a spus fostul ministru.

"Eu pot fi acuzat doar că am făcut tot ceea ce este posibil, legal vorbind, ca firma mea să-şi vândă produsul. Discut cu avocaţii, îmi ocup foarte mult timp pentru a convinge instanţa că sunt nevinovat. N-au fost permise probe, s-a spus la un moment dat că nu mai audiem un martor, nu e nevoie, după ce el fusese aprobat. Nu s-au consemnat cereri ale avocaţilor, sunt chestiuni procedurale grave", a spus Fenechiu.

Fostul ministru spune că nu îi pare rău pentru condamnarea sa, ci pentru a celorlalte persoane implicate în dosar.

"Îmi pare rău pentru oamenii care ştiu că au ajuns aici pentru că eu sunt un om politic care se bate cu Băsescu. Dar cred că fiecare dintre noi plătim răul pe care îl facem celorlalţi", a spus Fenechiu.

Fostul ministru a adăugat că a fost surprins şi măgulit de sprijinul pe care i l-au arătat colegii din USL.

"Îi mulţumesc lui Victor Ponta care a fost foarte corect cu mine şi colegilor din USL. M-am simţit măgulit de comportamentul lor. Sunt bucuros că oamenii din jurul meu ştiu realitatea, ştiu că sunt nevinovat", a spus Fenechiu.

Acesta a mai spus că nu are nimic împotriva judecătorilor care l-au condamnat, susţinând, însă, că decizia a fost greşită.

"Nu pot să mă apuc să înjur judecători. Nu am făcut-o şi nu o voi face. Nu spun că sunt puşi de cineva să facă acest lucru. Poate aşa gândesc ei. Fiţi sigur că dacă dacă voi fi condamnat în România, voi face apel la CEDO, unde nu-mi fac probleme că nu o să câştig".

Deputatul PNL Relu Fenechiu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iunie 2012, în dosarul cunoscut ca "Transformatorul", fiind acuzat că prin firmele sale a vândut transformatoare şi întreruptoare uzate şi vechi la preţuri de produse noi către Sucursala de Întreţinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituţiei.

În acest dosar, alături de Fenechiu sunt judecaţi fratele acestuia, Lucian Fenechiu, acţionar sau administrator la aceleaşi firme, şi Mihai Bogdan Damian, asociat unic şi administrator la SC Euro Plus SRL Iaşi şi acţionar al SC Fene Grup SA, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial.

Procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată şi pe Ioan Turbatu, director general al SISEE Moldova în perioada 2002 - 2004, pentru abuz în serviciu în formă calificată şi continuată, Ion Mărghidan, director general al SISEE Moldova în perioada 2004 - 2005, pentru abuz în serviciu în formă calificată şi continuată şi abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, în formă continuată, Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova în perioada 2002 - 2005, pentru abuz în serviciu în formă calificată continuată şi abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, în formă continuată.

Potrivit DNA, pe lângă achiziţiile normale de echipamente şi piese de schimb, în perioada 2002 - 2005, SISEE Moldova a realizat şi achiziţii de la un grup de patru firme - SC La Rocca SRL, SC Tehnorom SRL, SC Fene Grup SA şi SC Euro Plus SRL - fără să respecte prevederile legislaţiei cu privire la achiziţiile publice, în condiţii de favorizare a acestor firme, de la care s-au cumpărat, la preţuri de produse noi, transformatoare şi întreruptoare uzate şi vechi, fabricate în anii 1970 - 1980, potrivit procurorilor. Totodată, procurorii au arătat că 99,98 la sută dintre produsele respective au rămas permanent în stocul SISEE Moldova, devenind în final achiziţii de produse vechi, folosite, fără justificare economică, inutile şi cauzatoare de prejudicii bugetului societăţii, făcute cu scopul de a favoriza firmele ce le livrau.

Potrivit rechizitoriului, prejudiciul total este de 7.529.594,1 lei (6.327.390 de lei plus TVA) şi reprezintă valoarea echipamentelor necorespunzătoare achiziţionate. Prejudiciul este rezultatul a 46 acte materiale, derulate în perioada 2002 - 2005, fiecare act material însemnând o achiziţie publică efectuată de SISEE Moldova de la firmele SC La Rocca SRL, SC Fene Grup SA, SC Euro Plus SRL şi SC Tehnorom SRL. Filiala de Întreţinere şi Servicii Energetice "Electrica Serv" SA - SISE Electrica Moldova s-a constituit parte civilă în această cauză, pentru suma reprezentând valoarea prejudiciului.

×
Subiecte în articol: condamnare relu fenechiu relu fenechiu