Avocatul Poporului, Renate Weber, a prezentat, ieri, raportul instituției în ceea ce privește respectarea drepturilor omului în România și măsurile excepționale dispuse de autoritățile guvernamentale în perioada stării de urgență și a stării de alertă. Raportul se referă la perioada 16 martie – 10 septembrie 2020. Volumul activității Avocatului Poporului pe domeniul Sănătate s-a triplat, iar instituția a formulat nu mai puțin de 65 de scrisori și recomandări către autoritățile statului. În aceeași perioadă, au fost înaintate cinci sesizări la Curtea Constituțională.
Potrivit acestui raport, deși România nu a avut, în perioada stării de urgență, un număr de victime comparabil cu al țărilor care au fost puternic lovite de pandemie, cum ar fi Marea Britanie, Spania, Italia, Franța sau Germania și nici nu a cunoscut un număr semnificativ de persoane internate în secțiile ATI ale spitalelor, a fost singura țară din Uniunea Europeană unde au fost luate măsuri de o duritate excepțională.
“Au fost luate cele mai drastice măsuri în sensul restrângerii unor drepturi și libertăți. O parte a acestor măsuri au fost benefice, în sensul în care s-a împiedicat răspândirea comunitară a virusului COVID-19”, se arată în document. Este de remarcat faptul că au fost înregistrate cele mai multe amenzi (310.000), cuantumul lor ridicându-se la 120 de milioane de euro, în contextul în care venitul mediu este de 3.189 lei. În România a fost instituită cea mai lungă perioadă de restricții, începând cu data de 16 martie 2020, însumând 180 de zile. De două ori a fost instituită starea de urgență și de patru ori starea de alertă, fiecare pentru o perioadă de 30 de zile. Nu în ultimul rând, Avocatul Poporului semnalează că au fost internate obligatoriu, și pe perioada stării de urgență, și pe perioada stării de alertă, toate persoanele infectate, chiar dacă nu au prezentat simptome, această situație menținându-se și în prezent.
Instituțiile statului, “bombardate” cu scrisori și recomandări
În ceea ce privește impactul epidemiei COVID-19 asupra drepturilor omului, instituția Avocatul Poporului a efectuat numeroase demersuri în această perioadă, dovadă fiind numărul crescut al sesizărilor din oficiu, dar și al petițiilor primite, care s-a triplat. Avocatul Poporului a formulat 65 de acțiuni, constând în scrisori și recomandări adresate prim-ministrului, Grupului de Comunicare Strategică, ministrului de Interne, ministrului Sănătății, ministrului Muncii, ministrului Educației sau ministrului Finanțelor publice, în legătură cu deciziile acestora privind starea de urgență și starea de alertă.
În aceeași perioadă, în exercitarea atribuțiilor sale constituționale și legale privind verificarea constituționalității legilor sau ordonanțelor, contribuind la respectarea drepturilor și libertăților fundamentale, Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională cu nu mai puțin decât cinci excepții de neconstituționalitate prin care a urmărit clarificarea, îmbunătățirea și consolidarea cadrului legal în materia instituirii stărilor de urgență, de alertă și a măsurilor de carantină și izolare, astfel încât acestea să fie compatibile cu exigențele constituționale ale obligativității restrângerii unor drepturi și libertăți fundamentale prin lege, ca act formal al Parlamentului.
În urma acestor demersuri, care au vizat protecția drepturilor și a libertăților omului, au fost create premisele adoptării de către Parlament a Legii nr. 55/2020, privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum și a Legii nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic.
Renate Weber arată că, în ultimele șapte luni, volumul activităților în domeniul Sănătății derulate de instituția pe care o conduce s-a triplat