x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Reprezentanţa Ţinutului Secuiesc la Bruxelles, inaugurată mâine.

Reprezentanţa Ţinutului Secuiesc la Bruxelles, inaugurată mâine.

de Gabriela Antoniu    |    30 Mai 2011   •   21:00
Reprezentanţa Ţinutului Secuiesc la Bruxelles, inaugurată mâine.

Reprezenta Tinutului Secuiesc la Bruxelles va fi deschisa oficial maine, iar delegatia PSD din Parlamentul European (PE) a adresat o scrisoare presedintelui CE, Jose Manuel Barroso, presedintiei ungare a UE si presedintelui PE, Jerzy Buzek, prin care cere reactii oficiale in spiritul respectarii depline a legislatiei UE. Eurodeputatii PSD au cerut totodata un punct de vedere oficial din partea Partidului Popular European (PPE), sub egida caruia s-a creat initiativa infiintarii reprezentantei Tinutului Secuiesc la Bruxelles. Ei "condamna vehement" initiativa celor trei membri UDMR, membri ai PE, Sogor Csaba, Tokes Laszlo si Iuliu Winkler pe care o califica drept "sfidatoare, anti-europeana si profund anti-ro­ma­neasca", precum si "lipsa de reac­tie" a reprezentantilor actualei puteri fata de aceasta manifestare, despre care spun ca are un caracter "evident anti-national". Ei mai sustin ca "este de notorietate faptul ca Tokes a ajuns in Parlamentul European cu spriji­nul PDL si al lui Traian Basescu, iar ulterior a devenit vicepresedinte al Parlamentului European tot cu sprijinul PDL si a partidului de dreapta, Fidesz, aflat la guvernare in Ungaria".

De altfel, liderul PNL, Crin An­to­nes­cu, a declarat ieri ca "tacerea" auto­ritatilor de la Bucuresti fata de ini­tiativa lui Laszlo Tokes de a des­chi­de o reprezentanta a tinutului Secu­iesc la Bruxelles este explicabila prin "combinatiile" presedintelui Traian Basescu. Antonescu si-a exprimat ingrijorarea fata de atitudinea pasiva a presedintelui, a premierului si a ministrului de Externe fata de infiintarea reprezentantei Tinutului Secuiesc, entitate care nu exista legal. "Daca era o reprezentanta sau un birou al unor judete sau al Consiliilor Judetene din Harghita, Covasna si Mures, nu era nici o problema. Insa, cand Laszlo Tokes intervine si vor­beste de reprezentarea unei entitati care nu exista, asistam la un demers care este inca un pas pe care Laszlo Tokes si ceilalti care il sprijina il fac intru ideea autonomiei teritoriale, care este definitiv inacceptabila pentru noi", a afirmat presedintele PNL.

Eurodeputatii PSD amintesc in scrisoare si lipsa de reactie a auto­ri­ta­tilor romane la inceputul acestui an cand Ungaria, stat care exercita presedintia Uniunii Europene, a decis sa se promoveze la Bruxelles "prin etalarea unor simboluri ale gloriei sale trecute, pe un covor in centrul ca­ru­ia se afla o harta a Imperiului Habsburgic de la 1848". Ministerul roman de externe a precizat sap­ta­ma­na trecuta ca a intreprins demersuri in directia clarificarii situatiei reprezentantei tinutului Secuiesc la Bruxelles, apreciind drept regretabila orice ac­tiu­ne vizand inaugurarea unei "re­pre­zentante" a unei asa-zise "uni­tati ad­ministrativ-teritoriale" din Ro­ma­nia care nu exista.

Potrivit unor do­cu­mente intrate in posesia Jurnalului Na­tional, Consiliul Judetean Har­ghi­­ta, condus de Borboly Csaba, a adoptat in 2010 hotararea de infi­in­ta­re a reprezentantei, in urma unor avi­ze favorabile de la mai multe co­mi­sii si directii. In text nu exista insa de­numirea de Tinutul Secuiesc, ci "Reprezentanta de promovare si des­fa­surare a acti­vitatilor inter­natio­nale a judetului Harghita pe langa insti­tu­tiile UE".

Un consilier PNL, prezent la inaugurare
Cei trei europarlamentari UDMR vor oferi, astazi 31 mai, o receptie la Parlamentul European, urmand ca maine, 1 iunie sa aiba loc deschiderea oficiala a reprezentantei Tinutului Secuiesc la Bruxelles. O delegatie a Consi­liului Judetean Covasna a plecat, ieri la Bruxelles, pentru a participa la deschiderea oficiala. Printre delegati se numara si un membru al Aliantei Romanesti (PDL, PSD, PNL, PRM, PC, PNG-CD, PAS) din cadrul CJ, consilierul PNL Aurel Bote. Liderul PNL Covasna, Marius Obreja, a declarat pentru Mediafax ca Aurel Bote "nu are nici un mandat din partea PNL de a parti­cipa si a legitima deschiderea unui birou de reprezentanta a tinutului Secu­iesc". Obreja a spus ca Bote nu a informat partidul despre prezenta sa la Bruxelles. "Nu particip la acest eveniment din partea partidului, ci fac parte din delegatia Consiliului Judetean Covasna. Fiecare fractiune politica din Consiliul Judetean este reprezentata de cineva", a spus Aurel Bote.

×