x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Reprosuri electorale

Reprosuri electorale

21 Sep 2004   •   00:00

Abuzul de resurse publice in campania electorala este o consecinta a lipsei unei legislatii exacte, sustin atat reprezentantii societatii civile, prin vocea Asociatiei Pro Democratia, dar si unii reprezentanti ai partidelor.

ANIELA NINE

Fondurile pe care partidele politice le-au cheltuit in campania electorala pentru alegerile locale au constituit tema raportului lansat ieri de Asociatia Pro Democratia si Fundatia "Konrad Adenauer". La dezbaterile prilejuite de lansarea documentului au fost invitati si reprezentanti ai partidelor politice care au fost implicate in procesul electoral din vara, insa invitatia nu a fost onorata decat de lideri ai PSD si UDMR. De altfel au existat si reprezentanti ai partidelor politice care au contestat raportul prezentat de APD.

CONSENS. Prezent la dezbatere, ministrul delegat pentru relatiile cu partenerii sociali, Bogdan Niculescu Duvaz, din partea PSD, a fost de acord cu concluzia raportului APD care arata ca abuzul de resurse publice din campania electorala este si o consecinta a permisivitatii legislatiei existente. Astfel, reprezentantii Asociatiei Pro Democratia considera ca rapoartele financiare ale partidelor ar trebui sa revina Curtii de Conturi, opinie impartasita si de reprezentantul PSD. Duvaz a aratat ca cele mai mari cheltuieli intr-o campanie electorala se regasesc la capitolul media si a explicat ca aceste "excese" se regasesc la toate partidele mari, ele fiind generate de tentatia fiecarui partid de a-si atinge obiectivele. Senatorul UDMR P...ter Eckstein Kovácsi a venit cu propunerea ca institutiile media care au datorii la bugetul de stat sa nu mai participe la procesul electoral, ci sa se ocupe de divertisment.

RAPORT. Conform documentului prezentat de Asociatia Pro Democratia, fata de anul 2003 s-a inregistrat o imbunatatire a gradului de respectare a prevederilor legale in materie de finantari ale partidelor politice, formatiunile politice angrenate in cursa electorala respectand in linii mari legislatia. De asemenea, monitorizarea indica ca PSD a cheltuit pentru publicitate in presa scrisa aproximativ 3 milioane de dolari, mai mult decat toate celelalte partide la un loc. Presedintele APD, Cristian Pirvulescu, a aratat ca inca nu exista o posibilitate de a controla permanent cheltuielile electorale, raportul luand in calcul doar cheltuielile de publicitate electorala, care reprezinta 50% din cheltuielile totale de campanie. Studiul mai releva ca bucurestenii au avut parte de un proces electoral corect, cel mai transparent de pana acum.

BANUL

Institutul pentru Politici Publice (IPP), intr-un raport dat recent publicitatii, apreciaza la randul sau ca "autoritatile competente legal au tratat cu o nepermisa ingaduinta abaterile de la lege", la alegerile locale. Monitorizarea realizata de IPP la locale demonstreaza ca "mituirea alegatorilor, nerespecatea dispozitiilor legale privind finantarea campaniei electorale si folosirea abuziva in actiuni cu caracter electoral a unor resurse publice sunt numai trei tipuri de abateri ramase practic nesanctionate". De asemenea, in raport se arata faptul ca "se mentine in continuare accesul privilegiat si discretionar, de cele mai multe ori contra legii, pe care partidul de guvernamant il are la resursele publice financiare si umane, folosite in scopuri electorale". Potrivit aceluiasi studiu, la locale a reaparut in practica politica fenomenul cumpararii de locuri pe lista si practica serbarilor si festivalurilor platite din bani publici. (Camelia Ionescu)
×
Subiecte în articol: politic