x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Restructurarea Guvernului, respinsă de Senat

Restructurarea Guvernului, respinsă de Senat

de Jurnalul National    |    18 Sep 2007   •   00:00

Senatorii au respins, marţi, proiectele de lege pentru aprobarea ordonanţelor de urgenţă 24 şi 25 pe anul 2007, referitoare la restructurarea Guvernului şi a aparatului de lucru al Cabinetului.

Ordonanţa de Urgenţă 24/2007 privind restructurarea guvernului a fost inclusă pe poziţia a şaptea a ordinii de zi a şedinţei de marţi a Senatului, iar pe poziţia următare Ordonanţa de Urgenţă 25 privind restructurarea aparatului de lucru al Cabinetului. In iniţial, pe ordinea de zi se afla doar Ordonanţa de Urgenţă Guvernului 25/2007, care se referă la stabilirea unor măsuri pentru reorganizarea aparatului de lucru al Guvernului, respectiv Cancelaria primului-ministru, Secretariatul General al Guvernului, Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul, Departamentul de Afaceri Europene, Departamentul de Control al Guvernului, Departamentul pentru Relaţii Interetnice. De asemenea, mai reglementează şi activitatea unor autorităţi aflate in subordinea premierului.

Ordonanţa de Urgenţă 24/2007, care se referă la restructurarea Cabinetului şi la actuala formulă a Guvernului nu se afla pe ordinea de zi a Senatului, informaţiile privind includerea ei apărănd după şedinţa Biroului Permanent al acestei Camere. Această ordonanţă de urgenţă stabileşte că "se infiinţează Ministerul Economiei şi Finanţelor prin reorganizarea Ministerului Finanţelor Publice şi prin preluarea activităţii in domeniul economiei de la Ministerul Economiei şi Comerţului, care isi incetează activitatea", că "se infiinţează Ministerul Internelor şi Reformei Administrative prin reorganizarea Ministerului Administraţiei şi Internelor, care işi incetează activitatea", că "se infiinţează Ministerul Transporturilor prin reorganizarea Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, care işi incetează activitatea".

Prevederi similare există şi in cazurile Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, rezultat prin reorganizarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării, a Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Sanse, provenit din Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, al Ministerului pentru IMM, Comerţ, Turism şi Profesii liberale, a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor sau a Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile.

 "INCOERENŢă LEGISLATIVă". O eventuală decizie a Senatului de a respinge Ordonanţa de restructurare a Guvernului ar reprezenta o gravă incoerenţă legislativă, deoarece actul normativ completează doar, din punct de vedere tehnic, Hotărărea prin care Parlamentul a aprobat componenţa Executivului, a declara inaintea votului premierul Tăriceanu."Ar fi anormal ca Parlamentul să respingă această ordonanţă", a spus Tăriceanu. El a arătat că, in ultima vreme, PSD are o serie de iniţiative tot mai interesante, care evidenţiază "o disperare" in a lua decizii ce, in final, vor discredita acest partid.   Ordonanţa de Urgenţă 24/2007 privind restructurarea Guvernului va fi inclusă pe poziţia a şaptea a ordinii de zi a şedinţei de marţi a Senatului, iar pe poziţia următare se va afla Ordonanţa de Urgenţă 25 privind restructurarea aparatului de lucru al Cabinetului.

×