Din mare s-a lansat, în spumă a dispărut. Cam aşa se poate rezuma "cariera" de premier desemnat a lui Theodor Stolojan, care nu a durat oficial decât cinci zile. De miercuri până luni, adică ieri, căci "dragă Stolo" a ieşit în miezul zilei şi a anunţat că îşi depune mandatul. Motivele rămân încă neelucidate. Oficial ar fi vorba de tinerii care ar trebui să fie lăsaţi să se afirme. Or, el nu mai e tânăr de mult. Are 65 de ani. Neoficial, ar fi că nu l-a întrebat nimeni şi pe el când s-a purces la împărţirea funcţiilor. Cert este că sceneta retragerii de ieri se aseamănă foarte mult cu cea de acum patru ani, minus boala şi şantajul. Şi minus Traian Băsescu care, de data aceasta, aflat la Cotroceni, nu a mai plâns, ci doar a fost puţin trist. Doar puţin, că îi găsise deja înlocuitorul. Pe Emil Boc, liderul PD-L. Şi cum să fie trist mai mult când a împuşcat doi iepuri deodată: şi premier, şi purtător de cuvânt al Preşedinţiei. Căci yes-man-ul Boc nu ar avea de ce să se dezmintă tocmai acum. Păi degeaba i se spunea trompeta prezidenţială? Un talent remarcat şi de mama lui Boc: "Emil, de ce ţi-ai ales tocmai servici aista cu şcoala câtă oi avut şi pregătire? Şi-o ales servici foarte greu, că putea s-o ducă mai uşor".
Stolojan s-a retras. A doua oară. Nu a dat explicaţii de ce a făcut-o, însă avem un nou premier. Emil Boc. Un premier 100% politic într-o perioadă de criză economică, un politician 100% supus lui Traian Băsescu, un democrat-liberal "unic", pentru că şeful statului nu a reuşit să găsească în PD-L altul cu "influenţa şi credibilitatea lui" care să merite să meargă la Palatul Victoria. Băsescu va avea de acum nu numai o trompetă prezidenţială, ci şi un premier "purtător de cuvânt".
Doar cinci zile a stat Theodor Stolojan înscăunat ca premier desemnat. În pline negocieri PD-L – PSD+PC privind împărţirea portofoliilor ministeriale şi numai la o zi după semnarea protocolului dintre cele două părţi, fostul premier a repetat figura din 2004, retrăgându-se din "cursă" prin renunţarea la mandatul de prim-ministru desemnat pe care l-a primit din partea preşedintelui Traian Băsescu la 10 decembrie. El a făcut anunţul ieri la prânz, luând prin surprindere lumea politică, deşi zvonuri legate de o astfel de decizie au existat încă de duminică seară. Stolojan nu a vrut să spună însă exact de ce îşi depune mandatul, precizând doar că prin acest gest doreşte să dea "o speranţă generaţiei tinere de politicieni, care să intre în politică la nivelurile de vârf". "Argumentul meu este că cei doi preşedinţi care au semnat Parteneriatul pentru România trebuie să-şi asume garanţia realizării acestui parteneriat prin cele mai importante funcţii în stat, funcţia de prim-ministru şi funcţia de preşedinte al Senatului", a mai reuşit să spună Stolojan, sugerând că cel care îl va înlocui va fi liderul PD-L, Emil Boc, în condiţiile în care cel al PSD, Mircea Geoană, va deţine şefia Senatului. Ceea ce s-a şi întâmplat.
ZICE CĂ AR FI PUŢIN TRIST
Un preşedinte "dezamăgit" le-a spus liderilor politici, convocaţi de urgenţă la Palatul Cotroceni, că îi pare rău că a desemnat un premier pentru patru zile şi nu pentru patru ani şi i-a anunţat că noul premier va fi Emil Boc. Şeful statului nu a ieşit însă cu Boc în faţa camerelor de luat vederi pentru a-l prezenta ca viitor prim-ministru, aşa cum a făcut săptămâna trecută cu Stolojan, şi a ales să vină singur, trimiţându-l pe liderul democrat-liberal la Senat să vadă, alături de pesedişti, intervenţia sa în direct la televizor. "Am luat notă de depunerea mandatului şi, în acelaşi timp, îmi exercit atributul constituţional de a desemna un nou candidat pentru funcţia de prim-ministru. După declaraţie voi semna decretele de anulare a mandatului încredinţat domnului Stolojan şi voi emite un nou decret, prin care calitatea de prim-ministru desemnat va reveni domnului Emil Boc", a anunţat Băsescu, aproape negru de supărare, refuzând însă să spună de ce a renunţat Stolojan şi precizând că acesta este singurul care poate da explicaţii. El s-a destănuit totuşi că a fost luat prin surprindere de decizia fostului premier şi că este "puţin trist". Şeful statului ne-a lămurit în schimb de ce l-a ales pe Boc, deşi în urmă cu câteva zile mesajul său adresat democrat-liberalilor fusese acela de a nu fi numiţi în viitorul guvern aleşi locali: "Nu am un echivalent al lui Theodor Stolojan în PD-L. Deci asta este problema. Din câte ştiu, şi mecanismul lor de desemnare a candidatului pentru funcţia de prim-ministru înainte de alegeri a pornit tocmai de la faptul că, prin autoritate şi experienţă, domnul Theodor Stolojan putea fi echivalentul celorlalţi şefi de partide politice. În acest moment însă, PD-L nu are un om apropiat ca şi influenţă şi credibilitate egal cu preşedintele partidului". Semnalându-i-se că Emil Boc nu a fost desemnat statutar, Băsescu a arătat că "problema preşedintelui României nu este statutul partidelor, ci desemnarea unui prim-ministru care să formeze un cabinet, în aşa fel încât graficul şi obiectivul ca până pe 22 decembrie să avem guvern să fie atinse".
MOTIVELE LUI STOLOJAN?
Motivele celei de-a doua retrageri a lui Stolojan au rămas o enigmă şi pentru public, şi pentru colegii de partid. Prima variantă vehiculată printre politicieni este aceea a nemulţumirilor lui Stolojan faţă de prevederile Regulamentului de aplicare a Protocolului alianţei dintre PD-L şi PSD+PC. Mai exact, pe Stolojan l-a nemulţumit prevederea potrivit căreia ministerele vor deveni monocolore, adică ministrul şi secretarii de stat vor fi din acelaşi partid, până acum cutuma fiind ca secretarii de stat să aibă culoare politică diferită de cea a ministrului. Un alt articol al Regulamentului, care îi îngrădea lui Theodor Stolojan libertatea de decizie ca premier, este cel care prevede că primul ministru nu poate demite un ministru până nu se consultă cu liderii celor două partide din coaliţie. Nemulţumirile lui Stolojan n-au fost confirmate de nici un lider PD-L, pentru că nici aceştia nu păreau să ştie exact care este problema. Pe de altă parte, surse politice spun că Stolojan l-a informat încă de sâmbătă pe preşedintele Traian Băsescu de faptul că vrea să renunţe la funcţia de premier, adică înainte de momentul semnării Protocolului dintre PD-L şi PSD+PC. Stolojan a participat duminică seară la semnarea documentului, a stat în spatele lui Emil Boc şi a zâmbit permanent. În contrast cu expresia lui, Valeriu Stoica, vicepreşedinte PD-L şi apropiat al lui Stolojan, afişa o mină tristă. De altfel, Valeriu Stoica s-a şi abţinut, în şedinţa Colegiului Director al PD-L, de la votul asupra Protocolului.
Liderii PD-L au susţinut pe parcursul întregii zile că nu ştiu de ce renunţă Stolojan. Adriean Videanu, prim-vicepreşedinte al partidului, a fost alergat pe holurile Senatului de ziarişti şi nu a vrut să spună nimic. Radu Berceanu a declarat că a rămas şocat de anunţul lui Stolojan. "Noi am mers duminică seară la masă, vreo 30 de inşi, după ce s-a semnat protocolul. N-a fost nici un moment vorba de aşa ceva", a povestit Radu Berceanu.
Boc, premier desemnat la 42 de ani
DATA ŞI LOCUL NAŞTERII:06/09/1966 – Rachitele, jud. Cluj
STUDII:
Facultatea de Istorie şi Filosofie (1991)
Facultatea de Drept (1995) – Stagii de pregătire şi burse în străinătate:
ianuarie 1992-iulie 1992 – bursa la Universitatea din Nottingham, Anglia, în domeniul ştiinţelor socio-psihologice;
februarie 1994-iunie 1994 – visiting scholar la Universitatea din Pittsburgh, SUA (ştiinţe politice şi administraţie publică)
ianuarie-aprilie 1996 – visiting scholar la University of Virginia, Charlottesville, S.U.A. (ştiinţe politice şi administraţie publică);
februarie-martie 1997 – bursa Tempus la Universite Libre de Bruxelles
februarie-martie 1998 – visiting scholar la Michigan State University, East Lancing, în cadrul Programului "Michigan Political Leadership "/ "Transylvania Political Leadership Program";
aprilie-mai 1999 bursa Tempus la Universite Libre de Bruxelles.
ACTIVITATE PROFESIONALĂ:
Post actual: Conferenţiar universitar La Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administraţie Publică şi la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai",
Cluj-Napoca
Doctor în ştiinţe politice şi filosofie politică (Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca, 2000)
Doctorand în drept constituţional şi instituţii politice
Membru al Asociaţiei Americane de Ştiinţe politice din 1994 şi al Societăţii Române de Ştiinte Politice din 1999.
Avocat-Baroul Cluj începând din 1996
LIMBI STRĂINE:
engleză şi franceză
ABILITĂŢI TEHNOLOGIE INFORMAŢIONALĂ:
Microsoft Office
CERCETARE ŞTIINŢIFICĂ:
trei cărţi publicate, 25 de articole publicate în ţară şi în străinătate
ACTIVITATE POLITICĂ:
Primarul municipiului Cluj-Napoca (2004)
Vicepreşedinte al Comisiei de Revizuire a Constituţiei (2003)
Preşedinte executiv al Partidului Democrat (2003)
Lider al Grupului parlamentar PD din Camera Deputaţilor (2003)
Vicepreşedinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor (2001)
Deputat (2000)
Preşedinte al BPJ Cluj (2000)
PSD şi PD-L merg înainte
La PSD a fost ieri mare agitaţie după anunţul lui Theodor Stolojan că renunţă la mandat şi al lui Traian Băsescu că îl desemnează pe Emil Boc. Social-democraţii, luaţi prin surprindere de decizia lui Stolojan, s-au adunat în şedinţă şi au întors pe toate feţele noua situaţie, mai multe voci (Adrian Năstase, Viorel Hrebenciuc şi chiar susţinători declaraţi ai coaliţiei cu PD-L, ca Miron Mitrea, Liviu Dragnea şi Marian Oprişan) susţinând că lucrurile s-au schimbat în condiţiile în care şeful statului a venit cu un "premier politic" şi că s-a ajuns de la "un cabinet anticriză" la unul politic. În ciuda criticilor la soluţia politică, pesediştii au căzut de acord că protocolul încheiat cu PD-L nu poate fi rupt şi că trebuie să se meargă înainte ("Băieţii în teritoriu sunt prea flămânzi", explica unul dintre liderii social-democraţi), dar că PSD trebuie să negocieze de acum portofoliile ministeriale economice de pe alte poziţii şi, în plus, să se bată din nou pentru funcţia de prim-ministru. În acest sens, lideri ai partidului i-au cerut lui Mircea Geoană să repună în discuţie mai vechea lor solicitare ca postul de premier să revină doi ani PD-L şi doi PSD+PC. Pe lângă aceasta, să susţină renegocierea atribuţiilor vicepremierului în sensul sporirii acestora.ÎMPĂRŢIREA MANDATULUI, ABANDONATĂ
La întâlnirea cu democrat-liberalii ce a avut loc aseară nu a fost însă ridicată problema împărţirii şefiei Guvernului pe câte doi ani. "Nu înţeleg de ce nu ne-am bătut pentru această soluţie. Am mers doar cu solicitarea unui vicepremier mai ţeapăn", ne-a declarat dezamăgit unul dintre liderii PSD. În schimb, cele două părţi au decis să continue negocierile pentru formarea Guvernului. Mircea Geoană a anunţat că a fost finalizat programul de guvernare, astăzi va fi definitivată şi structura Guvernului, iar calendarul rămâne cel ştiut: până vineri, premierul desemnat Emil Boc să depună în Parlament programul de guvernare şi lista miniştrilor, iar luni să fie acordat votul de învestitură. Despre retragerea lui Stolojan pesediştii spun că, la întâlnirea cu democrat-liberalii, nu au aflat nimic în plus faţă de ceea ce acesta declarase presei, dar nici nimeni nu a încercat să-l iscodească pe fostul premier desemnat. În PSD a circulat însă ieri un scenariu cum că Stolojan ar fi avut o discuţie cu Traian Băsescu, în care ar fi refuzat "indicaţiile" date de şeful statului cu privire la numirea unor viitori miniştri.
DECIZII "LA PLIC"
Cât priveşte împărţirea ministerelor şi a portofoliilor ministeriale, PSD aproape că fierbe, existând mari nemulţumiri în partid în acest sens la adresa lui Mircea Geoană. "Domnul Geoană nu negociază nimic. El primeşte la plic numele şi se execută", spunea ieri revoltat un pesedist, făcând referire la "plicul lui Traian Băsescu". Pe de altă parte, spun surse din partid, bătălia internă este mare şi în ceea ce priveşte funcţia de vicepremier, Ilie Sârbu, dat până acum ca sigur pentru a ocupa acest post, fiind ameninţat de Dan Nica (acesta s-ar bucura de susţinerea lui Geoană). "Confruntarea" pentru Externe între Cristian Diaconescu şi Titus Corlăţean, coautor din partea PSD la capitolul "afaceri externe" al programului de guvernare, rămâne şi ea deschisă, ultimul nefiind interesat de Ministerul Afacerilor Europene, aşa cum s-a vehiculat. (Lavinia Dimancea, Monica Iordache Apostol)
UŞĂ DESCHISĂ PENTRU UDMR
Democrat liberalii s-au întâlnit ieri şi cu reprezentanţii UDMR. La final, Emil Boc a declarat că PD-L lasă "o uşă deschisă" pentru o viitoare colaborare cu Uniunea, având în vedere apartenenţa la aceeaşi familie politică europeană. Marko Bela a vorbit şi el despre un dialog viitor cu PD-L, dar a subliniat că UDMR rămâne în opoziţie.
- Lavinia Dimancea, Monica Iordache Apostol
2004: "Drumul meu se încheie aici"
Sâmbătă, 2 octombrie 2004. Theodor Stolojan îşi anunţă retragerea din cauza agravării problemelor sale de sănătate şi îşi deleagă atribuţiile vicepreşedintelui Călin Popescu Tăriceanu, care prelua şi funcţia de copreşedinte al Alianţei D.A. Anunţul oficial al retragerii a fost făcut la ora 19:00, la sediul Alianţei din Walter Mărăcineanu. Alături de soţia sa, Elena, de Traian Băsescu, atunci copreşedinte al Alianţei D.A. şi de lideri ai celor două partide, Stolojan a încercat să prezinte un comunicat cât mai sec, vorbind despre încercarea de a realiza o construcţie politică, despre nevoia de schimbare. "Din păcate, drumul meu spre cursa prezidenţială se încheie aici. A fost un drum de uzură, de mare efort, care a meritat fiecare clipă. Din păcate, a lăsat urme adânci. Starea mea de sănătate mă opreşte din acest drum. Problemele cu care mă confrunt pot fi remediate acum. Dacă nu mă concentrez acum asupra lor, riscă să se agraveze iremediabil". După încheierea discursului lui Stolojan, Băsescu s-a ridicat în picioare. Spune "Dragă Stolo", şi izbucneşte în lacrimi. Îşi acoperă şi faţa cu mâna. Apoi încearcă să-l îmbrăţişeze pe Stolojan. "Îţi mulţumesc, Stolo, pentru tot ce ai făcut", spune Băsescu printre lacrimi". "Am discutat mult, am hotărât împreună şi te asigur în faţa ţării că dacă vei rămâne cu sufletul alături de noi vom câştiga", a mai spus Băsescu. A doua zi, la 3 octombrie, într-un interviu acordat BBC, Băsescu respinge varianta bolii, lansând ideea unui şantaj continuu din zona politică la care Theodor Stolojan ar fi fost supus.- Gabriela Antoniu
Juristul Boc cere ajutorul specialiştilor
Premierul desemnat, Emil Boc, a pornit cu stângul în mandat. După ce a fost nominalizat, Boc, a cărui pregătire este de jurist, a anunţat că va constitui un grup de specialişti în probleme economice şi sociale, "experţi de la Banca Naţională, Academia Română şi din alte structuri ale societăţii civile", pentru a ajuta la finalizarea programului de guvernare. "Theodor Stolojan va rămâne, dacă va dori, în echipa noastră", a mai spus Boc. Va face acest demers "pentru a veni pe masa guvernului cu cea mai bună expertiză şi a ne putea prezenta în faţa Parlamentului cu cele mai bune soluţii pe care românii le aşteaptă în acest moment să fie rezolvate", a mai spus Boc. Prşedintele PD-L n-a vrut să comenteze decizia lui Stolojan şi nici n-a dat detalii despre explicaţiile acestuia. "Am fost de dimineaţă la şeful statului, unde am fost informaţi de faptul că domnul preşedinte Stolojan şi-a depusmandatul, urmând ca, după aceea, să intrăm în structurile formale ale partidului şi să îi informăm şi pe colegii noştri despre această situaţie", a arătat el. "Decizia este luată, mergem mai departe, avem de trecut un guvern în Parlamentul României, avem foarte multă treabă, avem timp pentru mai puţine vorbe şi pentru mai multe lucruri de făcut şi cred că acesta este cel mai important lucru de aici încolo", a răspuns Emil Boc, întrebat fiind dacă a încercat să-l convingă pe Stolojan să renunţe.
- Monica Iordache Apostol
Comentariile politicienilor
Cum au văzut ieri politicienii scena retragerii lui Stolojan şi a desemnării lui Boc? Despre retragerea lui Stolojan s-a comentat că va afecta imaginea PD-L, dar şi pe cea a lui Băsescu. Despre nominalizarea lui Boc s-a spus că e ceva firesc, fiind lider al coaliţiei, sau s-au exprimat dubii că ar fi o alegere fericită. Primul căruia i s-a cerut un comentariu privind retragerea lui Stolojan a fost chiar Emil Boc. Numai că acesta s-a limitat la a spune doar că "este decizia lui Stolojan". Tot din PD-L, dar de la Arad, fostul vicepremier Seculici a vorbit despre deteriorarea imaginii partidului de către Stolojan. Gheorghe Seculici a comentat pentru Mediafax că decizia "surprinzătoare" a lui Theodor Stolojan de a se retrage din funcţia de premier va afecta imaginea PD-L şi se va răsfrânge negativ asupra preşedintelui Traian Băsescu, din cauza speculaţiilor care vor fi făcute. Despre desemnarea lui Boc ca premier, Călin Popescu Tăriceanu, premierul încă în funcţie, a spus că speră să fie o nominalizare "mai fericită" decât cea a lui Stolojan, dar crede că Boc nu va avea capacitatea necesară pentru a se impune. "Să sperăm că noua nominalizare este mai fericită decât prima. Nu ştiu dacă domnul Boc va avea capacitatea necesară să se impună din punct de vedere politic, pentru a armoniza punctele de vedere ale celor două partide şi a duce la formarea unei coaliţii solide şi a unui guvern", a susţinut Tăriceanu. În schimb, Marko Bela a apreciat că desemnarea lui Boc este firească şi că ar putea rezolva multe situaţii conflictuale.A. Nine
Ana Boc:"Emil, de ce ţi-ai ales tocmai servici aista cu şcoala câtă oi avut?"
De acasă, din comuna Răchiţele – Cluj, părinţii noului premier desemnat i-au transmis acestuia câteva sfaturi prin intermediul agenţiilor de presă. "Să fie bărbat în Guvern, aşa cum a fost la primărie", i-a dorit tatăl de 84 de ani lui Emil Boc. Pentru mama premierului însă, la cei 76 de ani, nu a fost prea mare bucurie că fiul ei "merge în locul lui Tăriceanu". "Lui Emil i-aş da un sfat: să nu se mai bage acolo între ei. Să-i lase să se murdărească ei în cap. Să nu meargăîn locul lui Tăriceanu. N-aş vrea să se ducă, să-l mai văd acolo printre aiştia. Măcar să rămâie să-şi ducă primăria până la capăt, că e foarte greu, că el acasă e foarte puţin, are noroc că-l înţelege femeia", a spus Ana Boc, potrivit Agerpres. "Io i-am zis către el: Emil, de ce ţi-ai ales tocmai serviciu aista cu şcoala câtă oi avut şi pregătirea? Şi-o ales servici foarte greu, că putea s-o ducă mai uşor. Toţi zboară cu gura pe el, cum zboară câinele să te muşte", a adăugat Ana Boc.
"Nominalizarea schimbă profund lucrurile. Una e atunci când vorbeam despre un premier care avea un profil de economist, de tehnician, când intram într-un an dificil economic, alta este să avem un premier cu un profil politic"
Miron Mitrea, senator PSD