x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Retragerea din Irak: CSAT refuza PNL

Retragerea din Irak: CSAT refuza PNL

de Oana Stancu Zamfir    |    01 Iul 2006   •   00:00

CSAT a respins solicitarea PNL de retragere a trupelor din Irak. Pro-punerea PNL a declansat in partid o disputa pe fata intre gruparile Tari-ceanu si Stolojan. Presedintele Basescu a dezvaluit ca atasatii militari fusesera anuntati de retragerea trupe-lor romanesti. Totusi, ministrul Atanasiu ramane in functie.

  • Gruparea Stolojan cere alt lider pentru PNL
  • Tariceanu vrea referendum
  • Reactii la cald
    SCOS LA TABLA. Presedintele Basescu i-a cerut premierului Tariceanu in sedinta CSAT sa-si argumenteze propunerea de retragere a trupelor din Irak

    CSAT a respins ieri propunerea premierului Tariceanu si a ministrului Apararii legata de retragerea trupelor din Irak. Nici ministrii liberali, Sebastian Vladescu (Finante), si Razvan Ungureanu (Externe), nu l-au sustinut pe premier.

    Nota serioasa a relatarii de mai sus poate fi lesne schimbata, insa cu faptul ca premierul Tariceanu a fost scos ieri la lectie de presedintele Basescu, in fata clasei, dupa "trasnaia" cu retragerea trupelor. Nota a fost insa una colectiva, pentru ca din tot CSAT-ul, Calin si Teodor nu au reusit sa ii convinga sa le tina partea nici macar pe colegii de joaca, Sebastian si Mihai Razvan. Joaca, spunem. Decizie luata la sprit, insinueaza Basescu (el insusi un "cunoscator" al unor asemenea fapte), aratand ca "nu se poate fractura o linie de politica externa dupa o seara dupa motiune". Aluzie la intalnirea liberalilor la o carciuma, pentru a sarbatori caderea motiunii de cenzura. In termeni prezidentiali, ziua de ieri s-a desfasurat asa:
  • 10:00. Incepe sedinta CSAT.
  • 10:25. Ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, paraseste Palatul Cotroceni impreuna cu seful SMG. Alti membrii ai CSAT isi fac aparitia in curtea Palatului, la o tigara, iar ziaristii afla ca sedinta CSAT a fost suspendata. Consilierul prezidential, Adriana Saftoiu, explica: ministrul Atanasiu nu a venit la intrunire cu toate documentele necesare discutarii problemei trupelor aflate in teatrele de operatiuni din strainatate. "Presedintele l-a intrebat pe ministrul Apararii: «Ce documente aveti? Aveti documentul privind disponibilitatile pe anul viitor?». Ministrul a spus: «Nu am». Si presedintele a hotarat suspendarea sedintei", a povestit Saftoiu.
  • 11:25. Atanasiu revine dupa o ora, desi i se dadusera la dispozitie doar 30 de minute. Sedinta se reia.
  • 14:02. Rosu la fata, premierul Tariceanu iese din Palat. Urmeaza seful SRI, Radu Timofte, apoi Ungureanu si Vladescu, Macovei si Badalan. S-a incheiat sedinta.
  • 14:50. Presedintele Basescu face o declaratie de presa in care anunta decizia CSAT. Seful statului explica mai intai intreruperea sedintei, prin faptul ca Atanasiu nu prezentase nicidecum documentul cerut de Legea 42/2004, o evidenta adica a fortelor si mijloacelor ce pot fi puse la dispozitie anul urmator in cadrul angajamentelor internationale, ci "cu totul altceva", propunerea politica a PNL privind retragerea trupelor. La intoarcere, Atanasiu ar fi venit cu documentul cerut, care a fost adoptat de CSAT.

    La punctul doi, spune Basescu, s-a discutat un document semnat de ministrul Apararii si de primul-ministru referitor la participarea Romaniei in teatrele de operatiuni din Afganistan, Kosovo, Bosnia si reducea la 20 de militari, pentru instruirea fortelor irakiene, participarea in Irak. "Documentul a fost respins. Singurii doi membri ai CSAT care au fost de acord cu propunerea au fost domnul Calin Popescu Tariceanu si domnul ministru Atanasiu", anunta sec Basescu. El a aratat ca le-a cerut celor doi demnitari sa prezinte analize legate de efectele anuntului de retragere intempestiva a trupelor si "nu au facut, nu au prezentat". Nici cu aliatii din Irak nu a vorbit Tariceanu, dar nici in sedinta de Guvern. Nu era obligat, a raspuns. Nu se putea in Guvern, ca nu aveau toti certificat ORNISS, a sarit Atanasiu. "Dar membrii PNL aveau?", a intrebat Basescu. Seful statului a aratat ca negocierile privind participarea Romaniei in Irak au inceput in luna martie, in baza unui mandat semnat de acelasi ministru al Apararii, Teodor Atanasiu, legat de "reconfigurarea, nu reducerea fortelor". Romania s-a angajat sa mentina in Irak 628 de militari, ceea ce inseamna retragerea unui detasament de geniu si a doua grupe de politie militara, a explicat Basescu, aratand ca in acest context demersul PNL este "greu justificabil" si creeaza impresia unei lipse de coerenta in politica externa si militara a Romaniei. "Cred ca aceasta intamplare trebuie sa fie o lectie! Magistralele de politica externa nu se pot frange peste noapte!", a conchis Basescu.

    CALIN, INGROPAT CU "DUMNEAVOASTRA"
    Cat timp s-a desfasurat sedinta CSAT, nici un "Caline" si nici un "Traiane" nu s-au auzit. Basescu s-a adresat lui Tariceanu permanent cu "domnule prim-ministru", scapand un "domn’e, e clar ca esti prost informat", atunci cand premierul sustinea ca Romania are trupe in Irak care nu sunt sub egida ONU, spun surse din CSAT. "Oricat de mult ne antipatizam, trebuie sa fim in stare sa ne controlam antipatiile cand e vorba de relatiile externe", ar fi spus Basescu. Arma lui impotriva lui Tariceanu ar fi fost insa chiar ministrul de Externe, care, cu un ton grav, a vorbit despre criza de credibilitate in care premierul a aruncat MAE si Romania. "Mai, Razvane, nu cred...", a incercat premierul, insa Basescu i-a taiat-o: "Fiti atent, domnule prim-ministru, la semnalele primite!". Cat despre Atanasiu, acesta incerca sa tot spuna ca propunerea PNL nu e decat "un material de preconizare de negocieri" si ca ce daca Romania a negociat, nu se poate razgandi?
    AMBASADE MULTUMITE
    Decizia luata ieri in CSAT a fost apreciata atat de ambasadorul SUA, Nicholas Taubman, cat si de cel al Marii Britanii, Robin Barnett. In comunicate succinte, ambii diplomati au spus ca saluta hotararea si au subliniat statutul de aliat al Romaniei. "Presedintele Basescu a evidentiat faptul ca Romania ramane angajata in eforturile noastre comune in Irak si in razboiul global impotriva terorismului", a spus Taubman. "Marea Britanie ramane foarte recunoscatoare pentru contributia facuta de Romania in sudul Irakului si asteapta cu interes continuarea colaborarii stranse din zona", a fost declaratia lui Barnett. (Irina Cristea)

    Telegrama pentru atasati


    Desi premierul a tinut sa faca aceasta propunere in numele PNL, de la sediul din Aviatorilor, la nivel guvernamental insa atasatilor militari din toate ambasadele le-a fost trimisa de catre MApN o telegrama prin care au fost informati despre "retragerea Romaniei din Irak si despre nevoia de a comunica contactelor lor din statele unde sunt acreditati aceasta posibilitate". "Am vazut telegrama si m-am ingrozit!", a explodat Basescu. Presedintele a aflat de aceasta depesa chiar in sedinta CSAT, de la seful SMG, Eugen Badalan, si a cerut ministrului de Externe ca in acel moment sa sune la MAE si sa blocheze aceste instructiuni trimise de MApN. Premierul Tariceanu a precizat ca documentul pe care l-a trimis catre atasatii militari "nu depaseste cu nimic cadrul legal". "Am trimis acest document pentru ca atasatii militari sa nu citeasca doar din presa despre acest subiect. El prevede pas cu pas ce trebuie facut in demersul de retragere a trupelor, spune ca propunerea trebuie facuta si inaintata la CSAT, care dezbate si ia o decizie. In document se mentioneaza foarte clar ca este vorba doar de o propunere in ce priveste retragerea trupelor din Irak", a aratat el. (Dana Piciu)
  • ×