x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Retrospectiva - CNI, un cartof prea fierbinte

Retrospectiva - CNI, un cartof prea fierbinte

de Gabriela Antoniu    |    26 Noi 2005   •   00:00

In urma cu exact o saptamana CSAT, decidea infiintarea Comunitatii Nationale de Informatii (CNI). Decizia a provocat reactii pro si contra, nepunandu-se sub semnul intrebari utilitatea si oportunitatea infiintarii CNI, cat ca ar fi un superserviciu secret la indemana presedintelui Basescu.

SOLICITARE. O ultima reactie in acest registru a venit miercuri, cand parlamentarii PSD, George Maior si Ion Stan, au sugerat ca aceasta structura sa fie sub control parlamentar. "Problema nu este ca aceasta activitate tine direct de presedinte, ci faptul ca nici Parlamentul si nici Guvernul nu pot avea nici un fel de control asupra CNI", punctase anterior liberalul Radu Stroe. "Ideea unei Comunitati de Informatii nu este rea, dar aceasta comunitate trebuie subordonata Parlamentului", spunea si liderul PRM, C.V. Tudor, iar in opinia senatorului UDMR, Verestoy Attila, "coordonarea si indrumarea Executivului sunt mai utile tarii noastre, CSAT nefiind sub control parlamentar". La randul sau, purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, a cerut CSAT sa prezinte opiniei publice care este motivul real al infiintarii CNI.

EXPLICATII. Avand in vedere aceste reactii, premierul Tariceanu a explicat ceea ce si Presedintia anuntase oficial: ca este vorba "de o structura care lucreaza in cadrul CSAT si care se ocupa de prelucrarea si analiza informatiilor, de evaluare si, eventual, intr-un viitor cat mai apropiat, de prognoze care sa fie oferite institutiilor centrale ale statului". El a mai spus ca proiectul este rezultatul unei munci de echipa in care si "Guvernul este reprezentat", ceea ce ar infirma ipoteza ca premierul nu beneficiaza de analizele realizate de CNI. Presedintele Basescu a reactionat si el declarand ca CNI e o structura de analiza, nu de control al serviciilor secrete. Si deputatul PD, Mihai Stanisoara, a explicat ca acest organism nu este o structura de putere, ci una de analiza integratoare, care va coordona mai bine activitatea de informatii care privesc securitatea nationala. (Gabriela Antoniu)

×
Subiecte în articol: politic