x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Reuters: Instalarea unui nou Guvern s-ar putea dovedi dificilă şi ar putea dura mai multe luni de zile

Reuters: Instalarea unui nou Guvern s-ar putea dovedi dificilă şi ar putea dura mai multe luni de zile

27 Apr 2012   •   13:20
Reuters: Instalarea unui nou Guvern s-ar putea dovedi dificilă şi ar putea dura mai multe luni de zile

Guvernul Romaniei a cazut vineri dupa votul organizat in parlament asupra motiunii de cenzura, la numai doua luni dupa ce a fost instalat, ceea ce atrage perspectiva mai multor luni de agitatie politica si ridica intrebari in legatura cu programul sau de austeritate, relateaza Reuters.

Al doilea stat cel mai sarac din Uniunea Europeana a taiat salariile si a crescut TVA pentru a aseza economia pe baze mai solide, dar austeritatea a ingreunat redresarea economica, iar acum l-a rasturnat pe premierul Mihai Razvan Ungureanu, la numai doua luni dupa ce a fost instalat.

Motiunea de cenzura a fost sustinuta de 235 de parlamentari, pentru caderea guvernului fiind nevoie de 231. Acest rezultat-surpriza, impreuna cu votul de incredere care va avea loc mai tarziu in cursul zilei la Praga, subliniaza nemultumirea fata de masurile de austeritate chiar si in tari care nu fac parte din zona euro, marcata de criza datoriilor, noteaza Reuters.

Presedintele Traian Basescu, un aliat apropiat al lui Ungureanu, trebuie sa numeasca un premier nou, care va trebui sa obtina sustinerea Parlamentului. Acest proces s-ar putea dovedi dificil, date fiind divizarile dintre partide, si ar putea dura mai multe luni pana sa fie instalat un nou guvern.

Acordul Romaniei cu Fondul Monetar International este crucial pentru mentinerea increderii investitorilor, iar o situatie incerta va pune sub semnul intrebarii continuarea lui. Moneda nationala leul, despre care traderii spun ca este de regula sustinuta de banca centrala, a scazut sensibil dupa vot.

Uniunea Social-Liberala, o alianta de stanga fragila, dispune de un sprijin de peste 50% in sondajele de opinie si este considerata favorita in perspectiva alegerilor legislative care sunt prevazute in noiembrie.

Daca Parlamentul nu-i va acorda sustinerea noului premier care va fi numit, ar urma sa fie organizat un scrutin anticipat, probabil cu doar cateva luni mai devreme de termenul stabilit, mai scrie Reuters.


×