x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică #rezist a intrat în PSD. Urmele lui Dragnea, șterse din Parlament

#rezist a intrat în PSD. Urmele lui Dragnea, șterse din Parlament

de Ion Alexandru    |    15 Oct 2020   •   08:30
#rezist a intrat în PSD. Urmele lui Dragnea, șterse din Parlament

Alegerile parlamentare care ar urma, teoretic, să aibă loc, pe data de 6 decembrie, vine cu surprise pe listele PSD. Surse din partid precizează că dispar de pe aceste liste senatori și deputați criticați, în ultimi trei ani, în timpul mișcărilor de stradă de tip #rezist, cum ar fi fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, fostul ministru al Internelor, Carmen Dan, sau senatorul Șerban Nicolae. Semioficial, numele acestora nu se vor mai regăsi pe listele organizațiilor județene pe care au candidat la alegerile din 2016, întrucât listele vor fi, de această dată, mai “scurte”, având în vedere scorul mult mai mic preconizat a fi obținut, față de alegerile precedente. 

Senatorul Șerban Nicolae, spre exemplu, nu s-ar mai regăsi pe lista candidaților PSD decisă de organizația de București. În schimb, se va regăsi pe această listă fostul primar general al Capitalei, Gabriela Firea, așa cum deja a confirmat chiar președintele Marcel Ciolacu. Rămâne pe listă, însă, Robert Cazanciuc, alături de Mihnea Costoiu și Daniel Zamfir. Gabriela Firea s-a aflat, începând cu 2018, în relații deloc agreabile cu fosta conducere a PSD, reprezentată de Liviu Dragnea. 


De asemenea, pe lista Organizației Teleorman nu ar urma să se mai regăsească fostul ministru de Interne, Carmen Dan, considerată, însă, o apropiată a lui Liviu Dragnea. Carmen Dan a fost, în ultimii  trei ani, una dintre țintele predilecte ale mișcărilor de stradă de tip #rezist, adversitatea față de ea luând amploare după protestul neautorizat care a avut loc în Piața Victoriei, în data de 10 august 2018. Tot la Teleorman ar trebui să se decidă dacă fostul premier Viorica Dăncilă va fi susținut să candideze.
Conducerea PSD urmează ca, la sfârșitul acestei săptămâni, să se întrunească pentru a stabili lista finală a candidaților. Tot atunci, se va decide dacă ex-ministrul Finanțelor, Eugen Orlando Teodovici, se va regăsi pe aceste liste.

 

Georgian Pop, acceptat ca și candidat

 

Lucrurile, însă, par și mai interesante la Camera Deputaților. Organizația de București l-a pus primul pe listă pe medicul Alexandru Rafila, lista fiind completată de Florin Manole, Carmen Mihălcescu, Diana Tușa și foștii primari de la sectoarele 1 și 5 ale Capitalei, Dan Tudorache și Daniel Florea. 

Însă, îl regăsim pe lista de candidați pe Georgian Pop – fost șef al Comisiei Parlamentare de control a activității SRI. Pop a demisionat, în ianuarie 2019, din PSD, înscriindu-se în Pro România. Motivul invocat atunci a fost o ceartă cu Liviu Dragnea. Georgian Pop a pus umărul, prin votul său, la dărâmarea Guvernului Dăncilă, în luna octombrie a anului trecut. Ulterior, când Victor Ponta a luat decizia de a nu susține instalarea Guvernului Orban, Pop a demisionat din Pro România și a rămas deputat independent, revenind, în cele din urmă la PSD.

 

Florin Iordache, “repudiat” de Stănescu

 

Un alt nume greu care nu va mai face parte din lista PSD pentru Camera Deputaților, spun sursele citate, este cel al fostului ministru al Justiției, Florin Iordache. Iordache este autorul celebrei OUG 13/2017, prin care s-a încercat, fără succes, punerea în acord a mai multor articole din Codul penal și din Codul de procedură penală cu deciziile anterioare ale Curții Constituționale. După emiterea Ordonanței, au demarat practic mișcările de stradă anti-PSD, Iordache demisionând din Guvern. Ulterior, el a condus Comisia care a lucrat la Legile Justiției, prin care a fost înființată Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, dar s-au adus corecțiile necesare celor trei legi care privesc statutul magistraților, organizarea judiciară și CSM, față de forma lăsată de Monica Macovei. Surse din PSD arată că Iordache nu s-ar afla în grațiile secretarului general Paul Stănescu, acesta din urmă acuzându-l pe deputat că i-a fost mult prea apropiat lui Liviu Dragnea. Nu este clar, în acest moment, dacă Liviu Pleșoianu va mai candida la alegerile parlamentare pentru un nou mandat. 

 

 

×