Alianţa PSD+PC a câştigat alegerile parlamentare din punctul de vedere al numărului de voturi obţinute, dar PD-L a reuşit să obţină cu 3 mandate mai mult în Parlament. Situaţia a apărut ca urmare a modului de calcul al atribuirii mandatelor prevăzută de lege.
În privinţa numărului de voturi obţinute de fiecare competitor, din urnele uninominalului au ieşit la Camera Deputaţilor 2.279.449 voturi pentru Alianţa PSD+PC, 2.228.860 voturi pentru PD-L, 1.279.063 voturi pentru PNL şi 425.008 voturi pentru UDMR, după cum a anunţat, ieri, BEC. La Senat, Alianţa PSD+PC a primit 2.325.968 voturi, PD-L 2.312.358 voturi, PNL 1.291.029 voturi, iar UDMR 440.449 voturi. În consecinţă, luând în calcul pragul electoral, aceste formaţiuni politice, alături de reprezentanţii minorităţilor naţionale, se vor regăsi în Parlamentul uninominalului. În procente, potrivit rezultatelor finale comunicate de BEC, pentru Senat, Alianţa PSD+PC a întrunit 34,16% din voturi, urmată de PD-L, care a obţinut 33,57% din voturi, PNL cu 18,74%, în timp ce UDMR a obţinut 6,39% din voturi. La Camera Deputaţilor situaţia este următoarea: Alianţa PSD+PC a primit 33,09% din voturi, PD-L – 32,36 % PNL – 18,57%, iar UDMR – 6,17%.
MANDATE
Cu toate că Alianţa PSD+PC a câştigat din punct de vedere al numărului total de voturi obţinute, în privinţa mandatelor de parlamentar lucrurile stau altfel. Astfel, conform informaţiilor oficiale prezentate ieri după confruntarea mandatelor repartizate în prima etapă cu cele repartizate de BEC la nivel naţional, PD-L are două mandate de senator şi unul de deputat în plus faţă de Alianţa PSD+PC.
Conform datelor BEC, citate de Mediafax, la Camera Deputaţilor PD-L a obţinut 115 mandate, PSD+PC – 114 mandate, PNL – 65 de mandate, iar UDMR – 22 de mandate. Prin urmare, Camera Deputaţilor va avea 316 deputaţi, nu 315, cum se stabilise iniţial.
La Senat, în urma repartizării şi a mandatelor la nivel naţional, PD-L a obţinut 51 de mandate, PSD+PC – 49 de mandate, PNL – 28 de mandate, iar UDMR – 9 mandate. În aceste condiţii, PD-L cumulează, la Senat şi la Camera Deputaţilor, 166 de mandate de parlamentar, cu trei mai multe decât PSD+PC, care are 163 de mandate. PNL are 93 de mandate în Parlament, iar UDMR – 31 de mandate în Parlament.
ALEGERILE ÎN ŢARĂ
Jurnalul Naţional vă prezintă în continuare situaţia alegerilor pe judeţe, cu precizarea că datele nu sunt finale.
ALBA. La Camera Deputaţilor au fost obţinute din prima trei mandate, fericiţii fiind Calin Potor (PD-L) – 55,83%, Clement Negruţ (PD-L) – 50,46% şi Corneliu Olar (PD-L) – 50,23%. Are şanse la redistribuire liberalul Teodor Atanasiu. Nici unul din candidaţii pentru Senat nu au reuşit să obţină 50% plus 1 din voturi, câştigătorii urmând să se decidă la redistribuire.
ARAD. Conform rezultatelor, cei doi senatori ai Aradului, aleşi direct, sunt Marian Ovidiu (PD-L) cu 52,35% şi Constantin Traian Igaş (PD-L) cu 53,98% din voturi. Cei cinci deputaţi aleşi cu peste 50 de procente sunt: Riviş-Tipei Lucian (PD-L) cu 50,7%, Claudia Boghicevici (PD-L) cu 50,43%, Adrian Henorel Niţu (PD-L) cu 55,31%, Marius Sorin Gondor (PD-L) cu 50,01% şi Iustin Marin Cionca (PD-L) cu 52,5%.
ARGEŞ. La Senat, Şerban Valeca (PSD+PC) şi Constantin Tămagă au obţinut direct câte un mandat, primul cu 54,54% din voturi, iar al doilea cu 53,91%. La Camera Deputaţilor au câştigat din prima mandate Ion Burnei cu 54,42% din voturi, Filip Georgescu cu 50,10% şi Radu Vasilică cu 52,15%. În celelalte colegii, două la Senat şi şase la Camera Deputaţilor, nici unul dintre candidaţi nu a reuşit să obţină peste 50% din numărul total de voturi şi câştigătorii vor fi decişi la redistribuire.
BACĂU. Social-democraţii Viorel Hrebenciuc, Iulian Iancu şi Gabriel Vlase şi-au reînnoit mandatele de parlamentar, obţinând peste 50% din voturi în colegiile în care au candidat. Şi liberalul Ionel Paler va reveni în Parlament după redistribuire. Noii deputaţi vor fi Gheorghe Antochi (PSD+PC), Valeriu Vreme (PD-L), Vasile Gherasim (PD-L), precum şi liberalii Mihai Banu şi fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu. Singurul care a obţinut în judeţul Bacău peste 50% din voturi pentru Senat este social-democratul Cătălin Mardare. A mai obţinut accesul în camera superioară a Parlamentului şi fostul secretar general al Guvernului liberalul Gabriel Berca.
BIHOR. La Camera Deputaţilor au obţinut peste 50% plus 1 udemeriştii Derzsi Akos şi Lakatos Peter. La Senat a obţinut deja un mandat Cseke Attila (UDMR).
BISTRIŢA-NĂSĂUD. Singurul candidat care a reuşit să obţină la Camera Deputaţilor majoritatea voturilor în colegiul în care a candidat este preşedintele PD-L Bistriţa-Năsăud, deputatul Ioan Oltean. La Senat, nici unul dintre candidaţii din cele două colegii senatoriale nu a reuşit să întrunească numărul minim de voturi necesare pentru atribuirea unui mandat.
BOTOŞANI. Nici unul dintre candidaţii înscrişi în cursa electorală la alegerile parlamentare nu a obţinut voturile majorităţii pentru a putea accede direct în Parlament.
BRAŞOV. După calculele preliminare, au intrat în Camera Deputaţilor Gheorghe Ialomiţianu, Florin Postolachi şi Gabriel Andronache, din partea PD-L, Constantin Niţă şi Gabriel Tiţa, de la PSD+PC şi Mihai Donţu şi Gheorghe Gabor de la PNL. Senatori braşoveni vor fi Florin Staicu şi Marian Rasaliu, de la PD-L, Titus Corlăţean, de la PSD+PC, şi Ioan Ghişe, din partea PNL. Celebrul astronaut Dumitru Prunariu, de la PSD+PC, nu va intra în Senat, pierzând locul I în colegiu.
BUZÂU. Doar două din cele zece locuri de parlamentar au fost adjudecate cu majoritate de voturi. Este vorba de candidaţii la Camera Deputaţilor Adrian Mocanu (Alianţa PSD+PC), care a obţinut 54,83%, şi George Scutaru (PNL), care a obţinut 52,84%. La redistribuire aşteaptă un cunoscut politician al PD-L, Cezar Preda.
CARAŞ- SEVERIN. Cele trei partide din Caraş-Severin care vor intra în Parlament sunt PD-L, PSD+PC şi PNL, pe cinci locuri de deputaţi şi două locuri la Senat. Cele trei partide au obţinut deja câte un mandat pentru Camera Deputaţilor: Valentin Rusu (PD-L), Ion Mocioalcă (PSD+PC) şi Ioan Tabugan (PNL).
CĂLĂRAŞI. Secretarul general al PNL, Dan Ştefan Motreanu, a obţinut încă un mandat de deputat, reuşind să acumuleze jumătate plus unu din numărul voturilor. Aşteaptă redistribuirea ministrul Eugen Nicolăescu.
CLUJ. Trei dintre candidaţi, toţi din PD-L, au obţinut mandatele direct. Fostul ministru al Învăţământului, Mihail Hărdău, a obţinut 50,23% în colegiul 1 pentru Senat, Daniel Buda a obţinut 51,27% în colegiul 2 pentru Camera Deputaţilor, iar Adrian Gurzău a obţinut 50,33% în colegiul 4 pentru Camera Deputaţilor. Candidatul PNL în colegiul 8 Turda pentru Camera Deputaţilor, Virgil Pop, aflat în arestul Poliţiei Judeţene Cluj pentru trafic de influenţă, a obţinut un mandat de deputat în urma alegerilor parlamentare, conform atribuirii efectuate, ieri, de Biroul Electoral Judeţean Cluj.
CONSTANŢA. Au obţinut mandate de deputaţi Manuela Mitrea, Eduard Martin, Cristina Dumitrache, Matei Brătianu şi Antoanela Marinescu, din partea Alianţei PSD+PC, George Dragomir şi Mihai Lupu (PNL), şi Zanfir Iorguş, Maria Stavrositu, Constantin Chirilă, din partea PD-L. La Senat, Alexandru Mazăre de la PSD+PC a obţinut mandatul de parlamentar cu 59,79%. Alţi senatori aleşi în colegiile constănţene sunt Mircea Banias (PD-L) şi Puiu Haşotti (PNL).
COVASNA. UDMR a câştigat în mod direct patru din cele şase mandate de parlamentar în Covasna, iar ultimul mandat va fi redistribuit. Deputaţi vor fi Edler Andras, Marton Arpad şi Olosz Gergely, iar senatori Albert Almos şi Bokor Tibor.
DÂMBOVIŢA. Au obţinut mandate de senator din prima Mircea Andrei (PD-L) şi Valentin Calcan (PD-L). La Camera Deputaţilor vor merge Ion Stan (PSD), Gheorghe Albu (PD-L), Dumitru Georgică (PD-L), Bogdan Cantaragiu (PD-L) şi Iulian Vladu (PD-L).
DOLJ. Alianţa PSD+PC a câştigat cu peste 50% din voturi patru mandate din cele 10 de deputaţi şi două mandate de senator din cele cinci. Cei doi senatori sunt Mircea Geoană, care a câştigat cu 64,22% din voturi, şi Lia Olguţa Vasilescu, care a obţinut 62,91%. Pentru Camera Deputaţilor au câştigat mandate din partea Alianţei PSD+PC Valeriu Zgonea şi Ion Călin cu 63,71% şi, respectiv, 59,45%, Petre Petrescu cu 57,68% şi Claudiu Manda cu 65,32%.
GALAŢI. Într-un colegiu de Senat şi trei de Camera Deputaţilor, candidaţii Alianţei PSD+PC au obţinut peste 50% din sufragii. Este vorba, la Senat, de Gheorghe Saghian, iar la Camera Deputaţilor de Viorel Ştefan, Dan Nica şi Bogdan Ciucă.
GORJ. Trei deputaţi PSD+PC au reuşit să obţină peste 50%: Victor Ponta cu 51,59%, Mugurel Surupăceanu 50,65% şi Vasile Popeangă 51,43%. La Senat, candidatul social-democrat Toni Greblă a obţinut 49,63 %, iar Ion Florescu – 43,22%. Pe locul doi, ca şi vot politic se află PD-L, cu 31%, urmat de PNL, cu 14%. Cel mai bun scor al liberalilor a fost obţinut de Dan Ilie Morega, 35,13%.
HARGHITA. Candidaţii UDMR au câştigat majoritatea mandatelor de parlamentar din Harghita. La Senat au câştigat mandate Gyerko Laszlo, cu 89,6% din voturi şi Verestoy Attila, care a obţinut peste 70% din voturi. La Camera Deputaţilor au primit mandate Korodi Attila, care a câştigat 87,9% din voturi, Kelemen Hunor, care a primit 89,35% din voturi, Antal Istvan, cu 74,51% din voturi, şi Pal Arpad, care a câştigat 69,8% din voturi.
HUNEDOARA. Democrat-liberala Monica Iacob-Ridzi a câştigat direct mandat de deputat iar la Senat nu a câştigat nimeni. La redistribuire au intrat Viorel Arion de la PD-L, Cristian Resmeriţă de la PSD+PC, Alin Rădoane de la PNL, Dan Radu Ruşanu de la PNL.
IAŞI. Nici un candidat nu a reuşit să obţină mandat direct. Aşteaptă însă să devină parlamentari după redistribuire Relu Fenechiu (PNL), Tudor Ciuhodaru (PSD+PC), Dan Cârlan (PD-L), Camelia Gavrilă (PNL).
ILFOV. Nu s-a calificat nici un candidat din prima la parlamentare. A intrat în schimb la redistribuire premierul Tăriceanu (PNL).
MARAMUREŞ. Nici un candidat nu a câştigat mandat din prima. Aşteaptă la redistribuire Radu Stroe (PNL).
MEHEDINŢI. Mihai Stănişoară de la PD-L a obţinut un mandat de senator, iar Doiniţa Chircu (PD-L) un mandat de deputat. Au intrat la redistribuire Eugen Nicolicea şi Petre Daia de la PSD+PC.
MUREŞ. Au obţinut din prima încercare mandate de deputat Laszlo Borbely, Kelemen Atilla şi Kerekes Karoly de la UDMR şi mandate de senator Marko Bela, tot de la UDMR. La redistribuire au intrat Benedek Imre (UDMR), Ciprian Minodor Dobre (PNL), Vasile Gliga (PSD+PC), Frunda Gyorgy (UDMR).
NEAMŢ. A câştigat peste jumătate din voturile alegătorilor Toader Mocanu, candidat PD-L pentru Senat. Culiţă Tărâţă şi Ioan Munteanu, ambii de la PSD+PC, au obţinut mandate de deputaţi, la fel şi Stelian Ghiţă şi Mihaela Stoica de la PD-L. La redistribuire au intrat Emil Bostan (PNL), Ovidius Mărcuţianu (PNL) şi Ioan Chelaru (PSD+PC).
OLT. Au obţinut din prima mandate de deputaţi Florin Iordache, Marin Bobeş, Valeriu Steriu (PSD+PC), Daniela Bărbulescu şi Nicolae Stan, de la PD-L. La Senat au obţinut mandat direct Ion Toma şi Dan Şova, de la PSD+PC. Printre cei care au intrat la redistribuire se numără Gigel Ştirbu (PNL) şi Mihai Niţă (PD-L).
PRAHOVA. Au obţinut direct mandat de deputat Adrian Năstase de la PSD+PC şi Roberta Anastase de la PD-L. Printre candidaţii care au intrat la redistribuire se numără Teodor Meleşcanu de la PNL, Marian Săniuţă de la PSD+PC, Mihai Apostolache de la PSD+PC, Daniel Savu de la PD-L, Graţiela Gavrilescu de la PNL.
SATU-MARE. Reprezentanţii UDMR, Tiberiu Guntner şi Varga Attila, au obţinut mandate de senatori, iar Istvan Erdei – Doloczki de deputat. Au intrat la redistribuire Gheorghe Ciocan (PSD+PC), Ioan Holdiş (PD-L).
SĂLAJ. A câştigat înainte de redistribuire mandat la Camera Deputaţilor Sereş Deneş de la UDMR. Despre restul candidaţilor nu există încă informaţii.
TULCEA. A obţinut mandat de senator Ion Bara de la PD-L, el fiind singurul candidat care a câştigat în mod direct alegerile. Au intrat la redistribuire, printre alţii, Gheorghe Carpov de la PSD+PC şi Constantin Obreja de la PNL.
SIBIU. A câştigat mandat de deputat Ovidiu Ganţ de la FDGR, cu 23.000 de voturi, mult peste pragul pe care trebuia să îl obţină, dar şi Gheorghe Roman de la PD-L. Mandat de senator au câştigat Ion Ariton de la PD-L şi Ioan Cindrea de la PSD+PC. Au intrat la redistribuire Raluca Turcan (PD-L), Cornel Ştirbeţ (PD-L)
SUCEAVA. Au câştigat direct mandate de deputaţi Bălan Ioan (PD-L) şi Pardău Dumitru (PD-L), iar mandate de senatori au obţinut Fodoreanu Sorin (PD-L) şi Onofrei Orest (PD-L). Au intrat la redistribuire Uricec Constantin Eugen (PD-L), Nechifor Cătălin Ioan (PSD+PC), Andreica Romică (PD-L), Fârţescu Dan (PNL), Bejinariu Eugen (PSD+PC), Druc Mircea (PD-L), Mîrza Gavril (PSD+PC).
TIMIŞ. Şi-a câştigat direct mandat de deputat Dorel Borza (PD-L) şi se pare că şi Ilie Sârbu, actualul preşedinte al Senatului a câştigat un nou mandat de senator. La redistribuire au intrat Gheorghe David (PD-L), Alin Popoviciu (PD-L), Valeriu Tabără (PD-L), Gheorghe Ciobanu (PD-L), Ştefan Drăgulescu (PD-L), Nelu Balaş (PD-L), Eugen Dogaru (PSD+PC), Dorel Covaci (PSD+PC).
VASLUI. Un singur candidat a obţinut mandat direct, Adrian Solomon de la PSD+PC, pentru Camera Deputaţilor. Au intrat la redistribuire Victor Cristea (PSD+PC) cu 45,03% din voturi, Irinel Stativă (PSD+PC) cu 45,39%, Dragoş Iftimie (PD-L) cu 30,31%, Dumitru Bentu (PSD+PC) cu 30,94%, Marian Sârbu (PSD+PC) cu 39,68%, Doina Silistru (PSD+PC), Aristide Roibu (PSD+PC).
VRANCEA. Au obţinut direct mandate de deputat candidaţii PSD+PC Cristian Dumitrescu, Ciprian Nica, Angel Tâlvăr, iar Miron Mitrea, reprezentant al aceleiaşi alianţe, a obţinut mandat de senator. La redistribuire au intrat Răzvan Mustea (PD-L) – 43,9 %, George Băeşu (PSD+PC) – 42 %, Nini Săpunaru (PNL) – 42,91%.
Aleşii de Bucureşti
Democrat-liberalii Theodor Paleologu, Elena Udrea şi Silviu Prigoană, alături de social-democraţii Oana Mizil, Sergiu Andon şi Rodica Nassar şi de liberalii Bogdan Olteanu, Ludovic Orban şi Alina Gorghiu vor ocupa locuri de deputaţi, potrivit datelor oficiale ale BEM, citate de Mediafax. La Senat, potrivit BEM, democrat-liberalii Anca Boagiu, Vasile Blaga, Cristian Rădulescu, împreună cu social-democraţii Cristian Diaconescu şi Ecaterina Andronescu au obţinut mandate, alături de Dan Voiculescu (PC) şi de liberalul Crin Antonescu.LA CAMERA DEPUTAŢILOR
PD-L a obţinut 12 mandate de deputat, aceştia fiind: Costică Canacheu, Brânduşa Novac, Theodor Paleologu, Cătălin Croitoru, Sulfina Barbu, Cristian Petrescu, Ştefan Pirpiliu, Dan Radu Zătreanu, Silviu Prigoană, Florian Geantă, Elena Udrea şi Dănuţ Liga. PSD+PC a obţinut în Capitală 11 mandate de deputat: Georgian Pop, Rodica Nassar, Florian Popa, Sergiu Andon, Florina Jipa, Doina Burcău, Oana Mizil, Dumitru Chiriţă, Aura Vasile, Daniela Popa (mandatul său în Colegiul 19 fiind atribuit direct la nivelul municipiului Bucureşti) şi Damian Florea. După redistribuirea la nivel naţional, PNL a obţinut cinci mandate de deputat: Bogdan Olteanu, Dan Stamate Budurescu, Ludovic Orban, Alina Gorghiu şi Cornel Pieptea.
LA SENAT
PD-L a obţinut cinci mandate de senator: Anca Boagiu, Vasile Blaga, Cristian Rădulescu, Radu Alexandru Feldman şi Gabriel Mutu. PSD a obţinut în Capitală cinci mandate de senator: Cristian Diaconescu, Dan Voiculescu, Cătălin Voicu şi Ecaterina Andronescu. După redistribuirea la nivel naţional, mandatul atribuit PSD+PC a revenit lui Sergiu Nicolaescu. PNL a obţinut două mandate de senator: Crin Antonescu şi Cristian Ţopescu. (A.N.)
Citește pe Antena3.ro