x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Politicienii reacționează la anunțul Austriei despre ridicarea granițelor aeriene pentru România. Ciucă cere prudență. Tomac: Viena ne umilește

Politicienii reacționează la anunțul Austriei despre ridicarea granițelor aeriene pentru România. Ciucă cere prudență. Tomac: Viena ne umilește

de Redacția Jurnalul    |    10 Dec 2023   •   13:40
Politicienii reacționează la anunțul Austriei despre ridicarea granițelor aeriene pentru România. Ciucă cere prudență. Tomac: Viena ne umilește
Sursa foto: Facebook

Există o dinamică cu un ton mai pozitiv dar care deocamdată rămâne în chenarul prudenței și al negocierilor, susține președintele PNL Nicolae Ciucă, după anunțul autorităților austriece cu privire la o „flexibilizare” în ceea ce privește aderarea României la Schengen.

„Ceea ce a făcut ministrul Karner, a fost o declarație publică încurajatoare în care a pus și unele condiții care se vor discuta și analiza în perioada următoare. Decizia o așteptăm la consiliul extraordinar JAI organizat la finalul anului de președinția spaniolă la UE. Madridul a dovedit implicare în identificarea unor soluții constructive într-o optică europeană”, susține, într-o postare pe Facebook, Nicolae Ciucă.

El spune că o eventuală reușită este consecința conlucrării tuturor forțelor politice, a instituțiilor statului, în mod deosebit Președinție și Guvern, și în special activitatea profesionistă a ministerului de interne și a ministerului de externe.

„Până la posibila decizie în ceea ce privește Schengen apreciem deschiderea colegilor de la Viena. Așteptăm să vedem și rezultatul votului olandez și rezultatele discuțiilor cheie ale miniștrilor de interne prezenți în Slovenia luni 11 Decembrie. Există o dinamică cu un ton mai pozitiv dar care deocamdată rămâne în chenarul prudenței și al negocierilor”, încheie Nicolae Ciucă.

Austria și-a flexibilizat poziția în ceea ce privește spațiul Schengen și este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România, a anunțat premierul Marcel Ciolacu.

„Am spart gheața! Austria și-a flexibilizat poziția în ceea ce privește spațiul Schengen și este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România. Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene”, a scris pe Facebook premierul Marcel Ciolacu.

Eugen Tomac: Anunțul festivist al premierului Ciolacu trebuie privit cu multă rezervă

 Anunțul festivist al premierului Ciolacu trebuie privit cu multă rezervă, susține europarlamentarul Eugen Tomac. Acesta spune că Austria nu face nicio favoare României dacă își schimbă poziția, ci este dreptul României să fie în Schengen.

„Anunțul festivist al premierului Ciolacu trebuie privit cu multă rezervă. Premierul este în campanie de comunicare, să nu zic electorală, și a vrut să anunțe ceva în plus față de Președintele Iohannis, care tace și nu are curaj să bată cu pumnul masa Consiliului European, unde trebuie dus subiectul Schengen”, spune, pe Facebook, europarlamentarul Eugen Tomac.

Acesta spune că subiectul extinderii spațiului Schengen nu mai este o problemă între România și Austria, este o problemă europeană, „acolo trebuie tranșat acest blocaj în spiritul tratatelor Uniunii Europene și al acordului Schengen” și că „nicio țară din Europa nu a fost pusă într-o situație atât de umilitoare precum suntem noi și vecinii bulgari tratați”.

„Austria nu face nicio favoare României dacă își schimbă poziția și renunță la aceste condiții absurde. Este dreptul nostru să fim în Schengen și trebuie să fim tratați ca cetățeni europeni, nu discriminați și umiliți în mod absurd. Prin urmare, orice anunț exagerat, care nu este confirmat de o agendă clară, nu face decât să întărească în mod gratuit euroscepticismul românesc, iar de așa ceva nu avem nevoie”, adaugă europarlamentarul.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: granițe aeriene austria schengen