x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Roberta Anastase, ameninţată cu pierderea preşedinţiei Camerei de către Năstase

Roberta Anastase, ameninţată cu pierderea preşedinţiei Camerei de către Năstase

22 Mai 2009   •   00:00
Roberta Anastase, ameninţată cu pierderea preşedinţiei Camerei de către Năstase

Orgolii şi ameninţări în cadrul ultimei şedinţe a conducerii Camerei Deputaţilor. Social-democratul Adrian Năstase a avertizat-o în ultima şedinţă de Birou Permanent pe preşedinta camerei, democrat-liberala Roberta Anastase că va ridica problema realegerii ei în fruntea acestui for legislativ dacă insistă să se repună la vot dosarul Zambaccian 1, anunţă antena3.ro.

La rândul său, secretarul Camerei, Valeriu Zgonea i-a cerut socoteală lui Anastase pentru punerea suspendării şedinţei de plen de luni pe seama sa.

Mărul discordiei l-a reprezentat de această dată sprijinul acordat de reprezentanţii PDL din conducerea Camerei intrării în procedura parlamentară obişnuită a solicitării procurorului general Laura Kovesi de reluare a votului pentru avizarea începerii urmăririi penale în dosarul Zambaccian 1 în conformitate cu noile prevederi regulamentare.

Potrivit modificărilor aduse la Regulamentul Camerei pentru armonizarea cu o decizie a Curţii Constituţionale, declanşarea anchetei penale în cazul unui parlamentar nu mai este condiţionată de întrunirea voturilor majorităţii simple din numărul total de deputaţi, ci de obţinerea unui vot favorabil din partea aleşilor prezenţi la respectiva şedinţă de plen.

Cererea lui Kovesi, umiliatoare pentru Parlament

Năstase şi-a suţinut miercuri cauza arătând că s-a dat deja un vot de către plenul Camerei în cazul Zambaccian 1 şi, ca atare, solicitarea lui Kovesi nu este legală.

"M-am uitat cu atenţie la această cerere. Ea este umilitoare pentru Parlament! Este vorba de o decizie, dar principala problemă este dacă o astfel de cerere este admisibilă şi eu cred că noi trebuie să obţinem un răspuns de la Comisia juridică şi de la Comisia de regulament, pentru că se cere, practic, aplicarea retroactivă a unei decizii a Curţii Constituţionale", a afirmat Năstase. Deputatul PSD a susţinut că s-ar crea un precedent periculos în cazul în care s-ar da curs pozitiv cererii lui Kovesi.

"Dacă am accepta această teorie, practic, ar trebui să revedem toate hotărârile adoptate de Camera Deputaţilor pe o altă formulă regulamentară, în ultimii 15 ani. Am făcut un calcul, sunt 623 de hotărâri, pe care ar trebui să le votăm, cu noua majoritate, nu doar hotărârea aceasta. Ceea ce este grav, însă, este că, dacă am accepta această teorie, atunci nici hotărârea privind validarea mandatelor actualului Parlament nu există şi ar trebui făcut un nou vot. În aceste condiţii, dacă ar trebui să aplicăm această teorie, nu am avea nici preşedinte al Camerei Deputaţilor, pentru că prevederea respectivă cade şi ea sub incidenţa deciziei Curţii Constituţionale. Nu am avea, de altfel, nici Birou permanent, nici birouri ale comisiilor, nu am avea nici măcar judecători ai Curţii Constituţionale, pentru că Legea Curţii Constituţionale prevede hotărâri ale Camerei cu un alt cvorum decât cel stabilit de Curtea Constituţională însăşi", a subliniat parlamentarul social-democrat. (V.A.)

×
Subiecte în articol: politic curţii constituţionale camerei