x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Romani in conducerea liberalilor europeni

Romani in conducerea liberalilor europeni

de Irina Cristea    |    27 Sep 2005   •   00:00
Romani in conducerea liberalilor europeni
Corespondenta din Stasbourg
Romania si Bulgaria s-au aflat ieri, pe primul loc al ordinii de zi a Parlamentului European.
Forul de la Strasbourg nu a mai dezbatut insa progresele inregistrate de cele doua tari in procesul de aderare, ci au urat bun venit observatorilor trimisi de cele doua state in curs de aderare. Cei 35 de europarlamentari romani si 18 omologi bulgari au fost intampinati cu apaluze de colegii lor europeni, de presedintele legislativului UE Joseph Borell.

"Imi amintesc ca in mai 2004, sarbatoream cea de-a cincea extindere a UE, dar acel val nu va fi complet fara Romania si Bulgaria", a spus spaniolul.

VREMURI GRELE. Pe europarlamentarii romani ii asteapta dezbateri dificile. Desi statutul nu le permite sa ia parte la luarea deciziilor, sosirea lor are loc intr-un moment considerat dificil pentru UE. Presedintele Parlamentului European a vorbit chiar despre o criza de identitate a procesului extinderii si a amintit ca, pentru unii, UE nu are viitor. Cu toate acestea, in premiera, cate un europarlamentar conservator si liberal roman, din grupul celor afiliati la grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE), din Parlamentul European, va detine un loc in biroul de conducere al ALDE.

Europarlamentarii romani s-au aratat multumiti de primirea facuta la Strasbourg. Desi lunga si obositoare, prima zi a parlamentarilor romani in Parlamentul European nu a fost plina. Ei au avut parte de primiri cu protocol, flori si receptii oferite de marile grupuri parlamentare.

Referindu-se la raportul din toamna al Comisiei Euro-pene, raportorul pentru Bulgaria, Geosfrey van Orden a declarat ca documentul este unul crucial si se asteapta din partea sa sa fie cat mai sever.

O veste buna pentru Romania si Bulgaria a venit aseara si de la Budapesta, unde Parlamentul ungar a aprobat o rezolutie de ratificare a Tratatului de aderare a celor doua tari la UE.

×
Subiecte în articol: politic