Operatia de hernie de disc la care a fost supus presedintele Basescu, intr-un spital din Viena, a reusit. In functie de evolutie, seful statului ar putea ramane sub supraveghere timp de sapte zile. Lui Basescu i s-au pus insa la dispozitie linii telefonice operative si un curier special pentru corespondenta.
Medicii de la Spitalul Allgemeines Krankenhaus din Viena (AKH) care l-au operat pe presedintele Traian Basescu au declarat ca interventia chirurgicala a decurs normal, nu au aparut complicatii si au incetat durerile. Operatia pentru eliminarea unei hernii de dimensiuni "neobisnuite" a fost realizata in clinica de neurochirurgie a Spitalului AKH, in noaptea de luni spre marti, de o echipa condusa de prof. dr. Engelbert Knosp, presedintele departamentului de neurochirurgie al spitalului. Echipa de anestezie a fost coordonata de prof. dr. Michael Zimpfer. HERNIE NEOBISNUITA. Knosp a anuntat dupa operatie ca hernia a provocat "probleme neurologice", presedintele nemaiavand sensibilitate in partea inferioara a corpului, din cauza tasarii nervilor. Medicii austrieci au afirmat ca a fost o hernie de disc "de o dimensiune neobisnuita, foarte diseminata, care nu se afla in locul obisnuit si atingea mai multi nervi". Ei considera ca Basescu "va putea face cativa pasi pana la sfarsitul saptamanii", dar va trebui sa urmeze un program de recuperare. "Din punctul nostru de vedere, ne-am dori sa il mai tinem inca doua-trei saptamani", a declarat profesorul Reihnard Krepler, medic-sef la AKH. OPTIUNI. Un cuvant hotarator in decizia presedintelui de a se opera la Viena l-a avut doctorul Florin Exergian, neurochirurg, specialistul numarul unu in Romania in interventiile chirurgicale de hernie de disc. Presedintele avea de ales intre a fi operat la Bucuresti, ieri de dimineata, la Spitalul Bagdasar-Arseni, sau la Viena, in noaptea de luni spre marti. Conf. dr. Gheorghe Iana, medicul care i-a facut RMN-ul presedintelui Traian Basescu, a precizat ca simptomele s-au agravat luni, in jurul orei 18:00, impunandu-se interventia de urgenta. Desi pentru profesorul Florin Exergian hernia de disc este o operatie de rutina, totusi ieri seara, dupa o zi de interventii chirurgicale, a refuzat sa-si asume raspunderea de a-l opera pe presedinte. Knosp a mentionat ca a fost ales AKH deoarece spitalul dispune de "toate echipamentele moderne" si colaboreaza cu Spitalul Universitar din Bucuresti. Medicul austriac a mai spus ca a fost efectuata si o endoscopie.
NEPLACUT
|
Desi vizita de luni a premierului Tariceanu la Elias a fost una fulger, acesta a ajuns totusi pana la "pacientul" Basescu. Surse spitalicesti spun ca presedintele fusese instiintat de dorinta premierului de a veni la spital si ii transmisese acestuia sa nu vina, pentru ca nu va fi primit. Tariceanu, care cu cateva zile in urma a ras copios la pamfletul dedicat presedintelui, nu a inteles nici refuzul lui Basescu, nici starea acestuia si nici momentul tensionat in care se afla. Astfel, el a fortat intrarea in rezerva, impunandu-se in fata directorului SPP, Lucian Pahontu, cu anuntul "Sunt premierul Romaniei!". De cealalta parte a usii insa, "pacientul" i-a transmis sec: "Nu simt nici o placere sa te vad". Iar "premierul Romaniei" a plecat mai iute decat a venit.
|
Citește pe Antena3.ro
O hernie se putea opera si la Bucuresti
OPRESCU A VRUT SA-SI FACA IMAGINE
|
Ministrul Nicolaescu il acuza pe Sorin Oprescu ca a vrut "sa isi faca imagine pe starea sanatatii presedintelui si ca incearca sa bagatelizeze o situatie destul de importanta". Din aceasta cauza, comisia medicala desemnata de Sorin Oprescu a fost inlocuita luni seara, la cererea lui Nicolaescu, cu cea alcatuita din dr. Florin Exergian, dr. Vasile Ciubotaru si acad. prof. dr. Constantin Popa.
|
Presedintele nu-si transfera atributiile
Consilierul prezidential Adriana Saftoiu a anuntat ieri ca spitalizarea presedintelui Traian Basescu dupa operatie ar putea dura sapte zile si ca nu este cazul unui transfer de atributii in aceasta perioada. "Medicii care l-au operat pe presedinte sunt optimisti in ceea ce priveste recuperarea. In cazul unei evolutii normale, spitalizarea poate dura sapte zile", a spus Saftoiu. COSTURI SUPORTATE DE FAMILIE. Ea a precizat ca familia presedintelui va suporta costul operatiei. Cat priveste transferul de atributii, purtatorul de cuvant al Presedintiei a spus ca "nu este cazul". "In salonul presedintelui, din cadrul spitalului, fiind instalate linii telefonice operative, ceea ce face posibila contactarea in orice moment a presedintelui. Corespondenta este asigurata de un curier special, deci nu exista probleme in exercitarea atributiilor", a spus Saftoiu. REFUZ. Dupa declaratia Adrianei Saftoiu, presedintele Senatului, Nicoale Vacaroiu, a mentionat ca a fost sunat in cursul noptii de luni spre marti, in jurul orei 23:00, de seful statului, Traian Basescu , care l-a intrebat daca este de acord sa preia atributiile de presedinte interimar al tarii pentru perioada cat el urma sa se afle in operatie. "I-am explicat ca nu exista prevedere constitutionala pentru o perioada atat de scurta de timp si ca procedurile, in general, sunt complicate", a declarat ieri Vacaroiu. El a adaugat ca l-a asigurat insa pe Traian Basescu ca se va afla in permanenta legatura cu consilierul prezidential Sergiu Medar. (Aniela Nine)
SPITALUL AKH, IN CIFRE
| ||
|