x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Românul ajuns parlamentar în Canada. Nu ştie ce-i aia “traseism politic” şi trăieşte cu teama de bici

Românul ajuns parlamentar în Canada. Nu ştie ce-i aia “traseism politic” şi trăieşte cu teama de bici

de Mediafax    |    05 Aug 2011   •   14:13

Corneliu Chisu este un om obisnuit, cum insusi se caracterizeaza. La cei 62 de ani nu-si arata varsta, desi nu o ascunde cand discuti cu el. Din spatele ochelarilor, te fixeaza cu o privire vioaie, inteligenta. Vorbeste romana fluent, fara accent, desi a parasit tara din 1976. A fost mai intai inginer, apoi militar in Canada, odata ce a obtinut cetatenia, dupa care s-a inscris in Partidul Conservator.

Punctual, fara pretentii, jovial, Chisu pare mai degraba un om al momentului, decis sa rezolve situatii. Nu are nostalgii legate de Romania, sau cel putin nu pare. Spune din capul locului ca e o onoare sa fie primul roman ales parlamentar in Canada si ca nu a visat niciodata sa ajunga in aceasta ipostaza.

“Sunt un om obisnuit, soarta m-a dus pe diverse meleaguri. Sunt nascut in Satu Mare, in punctul cel mai nord-vestic al Romaniei, acum 62 de ani, deci in 1949, nu-mi ascund varsta, dar pot sa spun ca am varsta de numai 32 de ani in Canada, de atunci am emigrat in Canada. Sa zicem ca in 32 de ani am reusit sa ajung in Parlamentul canadian si sa conving constituentii mei ca sunt capabil sa le reprezint interesele', a spus Chisu.

“Ca orice ardelean, tata s-a casatorit cu o unguroaica'

Motivele plecarii din Romania sunt “diverse'. Cuvinte precum “morala', “etica', “legislatie', “toleranta', “rezistenta' creioneaza cumva scena parasirii tarii in 1976.

“Tatal meu a fost secretarul general al miscarii de rezistenta din Ardealul de Nord. Ca si orice ardelean, s-a casatorit cu o unguroaica. Deci, romanul cu... o contradictie. Deci, contradictiile sunt la ordinea zilei in Ardeal', a spus Chisu, razand, el evocand astfel franturi de amintiri.

“In 1986 am venit in tara pentru cateva ore, la mormantul parintilor'

Dupa plecarea din tara, Chisu s-a stabilit mai intai in Italia, unde s-a si casatorit cu fiica unui general.

Spune ca a anticipat Revolutia romana, avand in vedere situatia internationala existenta la acea vreme si situatia din tara, care nu putea sa mai continue pentru multa vreme.

“In 1986 am venit numai pentru cateva ore la Satu Mare, in orasul meu natal, sa vizitez mormantul parintilor. Doar cateva ore, dar a fost o situatie de soc pe care am intalnit-o. Am zis ca nu va mai dura prea mult aceasta situatie', spune Chisu.

“Romania a avut o dezvoltare exponentiala'

Deputatul canadian priveste cu ochi buni evolutia Romaniei plecand de la momentul 1989 si considera ca societatea romaneasca s-a apropiat de civilizatia occidentala: “Situatia este inspre foarte bine. Romania a avut o dezvoltare exponentiala. Ceea ce vad azi in Bucuresti, unde am terminat facultatea, sau peste tot in Romania - orasul meu natal nu l-am recunoscut aproape datorita constructiilor, evolutiilor si apropierii cat mai rapide de civilizatia occidentala'.

“In campanie am cheltuit 88.812 dolari, asta a fost limita'

Chisu vorbeste dezinvolt, dar cu un pronuntat simt al lucrului bine facut, despre campania electorala foarte grea pe care a dus-o in Canada, in conditii de vreme vitrega, fiind ninsoare, peste care s-au suprapus sarbatorile de Pasti.

“Exista un sistem extrem de riguros in felul in care e finantata campania. Fiecare constituent poate sa contribuie la nivel federal cu 1.100 de dolari. Asta e limita contributiei pe care o poate face fiecare individual. La nivel de companii sunt complet interzise contributiile politice din partea acestora. Ai o limita in circumscriptia ta electorala de cati bani poti sa cheltuiesti in campanie. Limita in circumscriptia mea electorala a fost de 88.812 dolari', a spus Chisu.

“Am scris un cec de zece centi in plus, ca donatie. Nu a fost acceptat'

Deputatul canadian de origine romana povesteste ca a contribuit cu 1.100 dolari pentru campania sa, la care a mai adaugat zece centi, desi stia ca acestia nu vor fi acceptati.

“Am scris un cec de zece centi pe care l-am intors pentru ca nu putea sa fie acceptata ca o donatie si aveai o problema daca incalcai legea electorala', spune Chisu.

“Mesajul in campanie trebuie sa fie precis si inteligibil'

El a vorbit detaliat despre cat este de greu sa duci o campanie electorala in Canada. Campania, in afara de lipitul afiselor, care este treaba voluntarilor, consta in a da telefoane alegatorilor si in a merge din usa in usa, cu un mesaj “precis si inteligibil'.

“Trebuie sa-ti asiguri voluntarii, care te ajuta sa-si pui afisele. Trebuie sa dai telefoane sa convingi electoratul sa te voteze pe tine si nu pe altul. Bati la usi, te duci din usa in usa si ai cat mai mult contact cu constituentii. A nins in campanie, dar trebuia sa fii cu zambetul pe buze, trebuia sa spui care este politica si platforma partidului si ce poti sa oferi constituentilor. E foarte important, nu poti sa stai la fiecare usa mult timp, trebuie sa ai un mesaj precis si inteligibil', a spus Chisu.

“Nu exista mita electorala'

El a explicat ca, in sistemul electoral canadian, unele persoane doneaza pentru ca ele cred in partidul respectiv, dar nu cer altceva in schimb, ulterior.

“Crezi intr-o anumita doctrina, donezi bani ca partidul sa fie ales. Nu exista mita electorala. Nu cunosc cum e situatia in Romania, dar nu exista mita electorala in Canada, cel putin in alegerile federale', a subliniat Chisu.

“O companie farmaceutica din Romania a venit la mine si a facut lobby'

Deputatul canadian de origine romana a aratat ca in Canada fiecare lobbyst trebuie sa fie inregistrat, iar celor care au fost deputati sau ministri li se interzice activitatea de lobby direct pentru o anumita perioada.

Chisu a precizat ca in timpul vizitei sale in Romania au venit la el reprezentantii unei companii farmaceutice, care si-au exprimat ingrijorarea fata de medicamentele generice.

“Acesta e lobby, dar nu e pentru contracte. Exista posibilitatea, dar atunci se inregistreaza si se stie cine a vorbit cu cine', a spus Chisu.

“Biciul face prezenta in Parlamentul canadian'

El a precizat ca in Legisaltivul canadian exista parlamentari care lipsesc, dar motivele sunt impartasite si sunt mai mult sau mai putin justificate. Potrivit lui Chisu, exista o persoana care se numeste “whip' (biciul - n.r.) care tine prezenta.

“Cand am fost in Parlament, m-am trezit ca dupa 62 de ani din nou sunt in scoala elementara, cu o banca, cu un scaun, cu un pupitru, cum era in scoala. Acest whip se uita, tine prezenta, se uita daca esti prezent. Avem o anumita ordine, nu trebuie sa fie toata lumea, avem un ordin de serviciu, adica un anumit numar de parlamentari trebuie sa fie in sala tot timpul. ホn timpul dezbaterii din timpul zilei este un anumit numar de parlamentari care sunt de serviciu si oficiul whip-ului circula, tine prezenta', a spus Chisu, care a aratat ca, daca un parlamentar absenteaza, acest lucru este transmis premierului si respectivul nu mai are posibilitatea de a fi promovat sef al unei comisii, asistent parlamentar sau ministru.

Mai mult, Chisu a povestit ca, in calitate de parlamentar canadian, trebuie ca, in timpul sesiunii parlamentare, sa ceara whip-ului acordul pentru a lipsi de la sesiune, iar in timpul concediului trebuie sa informeze whip-ul despre locul in care va merge pentru a putea fi contactat acolo in caz de urgenta.

“Ce inseamna traseisti? Nu am inteles!'

Fiind plecat din tara de 35 de ani, deputatul canadian nu a inteles termenul “traseist'. Dupa ce a fost lamurit, Chisu a spus, simplu, ca in Canada nu exista asa ceva.

“Nu avem asa ceva. Rar se intampla ca un membru al partidului sa treaca de cealata parte, extrem de rar. Nu cunosc ca cineva care a trecut dintr-un partid in altul sa fie vreodata revotat in Parlament. Alegatorul te alege pe o platforma a partidului respectiv. In momentul in care treci la alt partid, nu mai poti fi reales', a spus Chisu.

“Ca parlamentar, lucrez de la opt dimineata pana la sapte seara'

Chisu a descris si o zi din viata sa de parlamentar: dezbateri, cuvantari, elaborarea de legi, comisii, circumscriptia electorala, toate acestea culminand cu o viata personala deschisa precum o carte.

“In fiecare zi am activitate de la opt dimineata pana la ora sapte seara. Trebuie sa participi la dezbateri, la cuvantari, in elaboarea de legi, motiuni. Este foarte stresant si pentru ca trebuie sa participi la comisii, care se intersecteaza cu sesiunea. ホn fiecare luna ai o saptamana in care poti sa te duci sa lucrezi in circumscriptia electorala, dar sambata si duminica trebuie sa participi la evenimente din comunitate. Viata personala este deschisa: afacerile tale personale, finantare, salariu, absolut tot se cunoaste', a spus Chisu.

×