x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Romsilva reclamă ameninţări primite din partea organizaţiei Agent Green

Romsilva reclamă ameninţări primite din partea organizaţiei Agent Green

13 Mar 2017   •   16:52
Romsilva reclamă ameninţări primite din partea organizaţiei Agent Green
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva respinge ameninţările şi presiunile organizaţiei Agent Green, care a afirmat că va folosi "toate pârghiile legale disponibile pentru epurarea Romsilva şi a Gărzii Forestiere", se arată într-un comunicat de presă al Regiei, transmis, luni, AGERPRES

"Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva respinge ameninţările şi presiunile organizaţiei Agent Green, care, vineri, 10 martie a.c., a organizat blocarea abuzivă a unui drum public şi controlul autovehiculelor care transportau legal lemne pentru foc. Mai mult, sâmbătă, 12 martie a.c., domnul Gabriel Păun, preşedinte Agent Green, a transmis Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva un e-mail în care ameninţă că dacă Regia nu 'recunoaşte public', în 24 de ore, 'greşelile făcute în ultimii 15 ani' va folosi 'toate pârghiile legale disponibile pentru epurarea Romsilva şi a Gărzii Forestiere'. Respingem cu fermitate acţiunile în forţă şi ameninţările, precum şi diseminarea cu intenţie a informaţiilor false, considerând că organizaţiile non-guvernamentale nu trebuie să blocheze deliberat drumurile publice, să comunice informaţii false, să dispună abuziv controlul autovehiculelor şi a mărfurilor transportate, substituindu-se organelor statului, şi nici să ameninţe instituţiile statului cu 'epurări'", se arată în comunicatul citat. 

Potrivit Regiei, în cursul anului trecut, activişti ai organizaţiei Greenpeace, cu sprijinul Romsilva, au efectuat o misiune de evaluare a pădurilor virgine şi cvasi-virgine din zona Vidraru, studiile fiind depuse de această organizaţie la autoritatea centrală ce răspunde de silvicultură, pentru a fi analizate în vederea introducerii acestora în Catalogul Naţional al Pădurilor Virgine şi Cvasi-virgine. 

"Precizăm că, în luna noiembrie a anului trecut, în urma altor afirmaţii defăimătoare, domnul Gabriel Păun a fost notificat de Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva că va utiliza căile legale pentru recuperarea prejudiciilor, însă preşedintele Agent Green a solicitat un dialog, acesta purtându-se în 6 decembrie 2016, la sediul central al Regiei. În cursul întrevederii, domnul Gabriel Păun a cerut un protocol de colaborare cu Romsilva privind identificarea pădurilor virgine şi cvasi-virgine, acces la amenajamentele silvice şi a experţilor în teren. Romsilva a răspuns pozitiv, însă, până la această oră, în ciuda solicitărilor repetate ale Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, Agent Green nu a încheiat respectivul protocol. Având în vedere deschiderea şi buna credinţă cu care a acţionat Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva şi acţiunile Agent Green şi ale domnului Gabriel Păun din ultima perioadă, considerăm că obiectivul acestora îl reprezintă prejudicierea deliberată a imaginii şi intereselor Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva", se menţionează în comunicatul Romsilva. 

Activiştii de mediu au organizat, vineri, 10 martie, pe Transfăgărăşan, un protest faţă de tăierile ilegale de arbori din zona montană a judeţului Argeş, în zonă fiind blocat şi un transport de material lemnos. 

Acţiunea a fost iniţiată de organizaţia neguvernamentală Agent Green, care a transmis protestul pe pagina sa de socializare. Protestatarii au solicitat o anchetă cu privire la exploatările forestiere din zona lacului Vidraru şi stoparea exploatării pădurilor virgine din România. 

Ulterior, Romsilva a precizat că transportul de material lemnos pe care reprezentanţii Agent Green l-au blocat era unul legal, la fel şi lemnul exploatat. 

''Având în vedere protestul organizat de Agent Green vineri, 10 martie a.c. pe DN 7C, în zona comunei Arefu din judeţul Argeş, Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva precizează că autovehiculul cu numărul de înmatriculare AG-95-SRV, oprit de activiştii de mediu, desfăşoară un transport legal, autorizat, toate datele fiind introduse în aplicaţia SUMAL (aviz seria AP nr. 2393420 din 10.03.2017; Cod online 113DD7E4YAD6F), precum şi în 'Inspectorul Pădurii' (...). În mod eronat, activiştii de mediu au anunţat că transportul nu era unul legal, iar lemnul transportat ar fi fost tăiat dintr-o pădure virgină'', susţine Romsilva. 

În plus, administratorul pădurilor din patrimoniul statului notează că afirmaţia organizaţiei Agent Green conform căreia suprafaţa de pădure din zona Vidraru s-ar fi aflat în administrarea Romsilva este "complet falsă", suprafaţa respectivă fiind retrocedată în cursul deceniului trecut. 

De asemenea, Ministerul Apelor şi Pădurilor (MAP) a susţinut că acţiunile de protest de genul celei organizate de Agent Green, fără o minimă pregătire prealabilă, produc mai degrabă confuzie în rândul opiniei publice, chiar dacă au la bază intenţii nobile. În plus, acestea pot aduce prejudicii grave personalului silvic care îşi desfăşoară meseria cu bună credinţă şi în litera legii.

×