x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Liderii coaliției amână rotativa guvernamentală

Liderii coaliției amână rotativa guvernamentală

de Redacția Jurnalul    |    26 Mai 2023   •   09:18
Liderii coaliției amână rotativa guvernamentală

Liderii partidelor din coaliția de guvernare au amânat, vineri, rotația premierilor. „Am convenit ca până la soluționarea problemelor să nu îmi depun mandatul și să-mi asum responsabilitatea funcției de premier”, spune Nicolae Ciucă.

„Am stabilit la nivel politic că la jumătatea perioadei să-mi depun mandatul și să fie preluat de președintele Marcel Ciolacu. Azi ar fi trebuit să îmi depun mandatul în condiții în care situația se menținea la un anumit echilibru. Am decis să continuăm dialogul cu sindicatele din învățământ, să menținem acest dialog să găsim soluții pentru problemele îndreptățite ale cadrelor didactice. Vom continua să menținem dialogul cu sindicatele”, afirmă Nicolae Ciucă.

Premierul a făcut un apel la profesori să renunțe la grevă: „Nu ne putem permite să dezechilibrăm bugetul”.

„Am avut discuții, ne-am revăzut în această dimineață și am convenit ca până la soluționarea problemelor (din Educație - n.r.) să nu îmi depun mandatul și să-mi asum responsabilitatea funcției de premier”, conchide premierul.

Președintele Klaus Iohannis declara joi că rotația guvernamentală ar putea fi amânată dacă greva din Educație nu încetează: „E nevoie ca guvernul și coaliția trebuie să negocieze în continuare. Nu cred că se va face rotația în timpul unor negocieri”.

Sindicatele din educație au anunțat, joi seara, că cer majorarea veniturilor tuturor angajaţilor cu 25% şi salariul la nivelul celui mediu brut pe ţară pentru debutanţi. Protestul continuă.

„Astăzi le-am înaintat poziția noastră foarte clară: o creștere a veniturilor cu 25%. Sunt liberi să își facă calculele necesare și, bineînțeles, actul normativ prin care să fie stipulat ca și garanție că salariul debutantului va fi echivalentul salariului mediu pe economie și va fi luat în calcul pe viitoarea lege unitară de salarizare”, afirma liderul Federaţiei „Spiru Haret”, Marius Nistor.

Ciuca Ciolacu

(sursa: Mediafax)

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: rotativă guvernamentală amanare