x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică "Să fie Ardealul cum a fost şi natiunea ungară cum a fost", mesajul care i-a deranjat pe parlamentarii români

"Să fie Ardealul cum a fost şi natiunea ungară cum a fost", mesajul care i-a deranjat pe parlamentarii români

de Raluca Cret    |    16 Mar 2011   •   20:35

Partidul Civic Maghiar, Consiliul Naţional Secuiesc şi Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania au organizat la Târgu Mureş, cu ocazia zilei de 15 martie, propria manifestare, ocazie cu care a fost citit mesajul primului ministru al Ungariei, Viktor Orban şi mesajul lui Schmit Pal, preşedintele Ungariei. Discursul virulent al lui Viktor Orban a primit urale din partea maghiarilor prezenţi la manifestare. "Petofi şi ceilalţi ştiau foarte bine că adevăratele bătălii se vor da aici în Ardeal. E bine să amintim de mesajul lui Kossuth. Când a fost reînhumat la Budapesta, când i-a fost adusă cenuşa acasă, lacrimile ungurilor au exprimat de fapt marea stimă faţă de eroul revoluţiei, care a fost Kossuth. Petofi când a venit în Ardeal a ştiut foarte bine că forţa maghiarilor de atunci o constituie Ardealul, că ardelenii sunt coloane vertebrală a ungurilor. Petofi a scris că fiecare picătură de sânge a eroilor maghiari valorează aur. De fapt Ardealul a fost luat de la noi de ţările şi puterile care au avut un scop foarte bine definit, de a aţâţa naţiunile şi de a desena nişte graniţe la care ei să fie în continuare puternici şi dirijori. Acum această luptă se duce prin pace, prin calm şi înţelegere, ca să predăm ştafeta generaţiilor viitoare. Ar fi bine ca ungurimea din Ardeal să nu dureze doar 2-3 generaţii, ci să se menţină în continuare prin fluctuaţiile generaţiilor, în mod absolut normal, liber, lucrând pentru comunitate. Să ne aducem aminte de stăpânii Ardealului, de soţiile lor, care au fost un exemplu de toleranţă, domnitorii Ardealului care au înţeles că Ardealul trebuie să fie un pământ de solidaritate. Un lucru este foarte important: să nu lăsăm steagul să cadă la pământ, pentru că dacă va cădea, cineva tot trebuie să-l ridice. Trebuie să predăm generaţiilor tinere capacitatea noastră intelectuală, forţa noastră, credinţa noastră, coloana noastră vertebrală. Este un mesaj de viitor, de speranţă. Să fie Ardealul cum a fost şi naţiunea ungară cum a fost. Asta vă doresc din suflet”, a precizat Orban în mesajul său.

Declara]iile lui Orban vin dup` ce s~mb`t` sear` la T~rgu Mure[, pre[edintele Parlamentuluii Ungariei, Kover Laszlo, a declarat c` statul ungar sprijin` dorin]a de autonomie, iar ceea ce vrea Consiliul Na]ional Secuiesc (CNS) este "legal, corect şi modern", este "viitorul na]iei şi porunca lui Dumnezeu". Kover Laszlo a spus c` dorin]a de ob]inere a autonomiei este întemeiat` şi din punct de vedere moral, "corespunde voin]ei Creatorului şi voin]ei oamenilor", iar maghiarii trebuie s` aib` încredere în "succesul politicii na]ionale". "Avem încredere în for]a noastr`, cerem doar drepturile care ni se cuvin în mod firesc", a mai spus Kover.

×