Şeful unui serviciu deconcentrat din judeţul Olt face dezvăluiri şocante despre mecanismul de partid şi de stat care alimentează puşculiţa PD-L. Avem practic de-a face cu cea mai rentabilă afacere din România.
Nu îţi trebuie capital, nu trebuie să gândeşti planuri de afaceri. Nu plăteşti impozit. Trebuie numai să numeşti oameni în funcţii. Evident, îi prezinţi ca "manageri", dar respectivii nu trebuie să fie specializaţi în ceea ce trebuie să facă conform fişei postului, ci trebuie să facă bani pentru a cotiza la partid. "Donaţia" este fixă, nu se negociază. Mai bine zis, respectivul trebuie să fure pentru a cotiza. Iar banii curg gârlă.
MANAGERII HOŢIEI
Avem de-a face, de fapt, cu un îndemn la hoţie. Oficial. Asta deoarece suma fixată de partid pe care un şef de deconcentrate trebuie să o dea partidului este destul de mare. Întâmplător, acest mecanism a fost devoalat public în urma unui scandal la filiala PD-L de la Olt. Şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Olt, consilierul judeţean democrat-liberal Valeriu Matei, a cerut să i se returneze sumele donate formaţiunii politice în campania electorală. Valeriu Matei susţine că ar fi donat bani la partid şi pentru a fi susţinut la conducerea DADR Olt, fonduri pentru care nu a primit chitanţă şi pe care le vrea înapoi, altfel nu va pleca de la conducerea instituţiei, chiar dacă nu mai are sprijin politic. "Deşi am demisionat de la conducerea DADR Olt, nu plec din această instituţie până când PD-L nu îmi returnează cei 10.000 lei daţi pentru a primi funcţia înainte de campania electorală. Pentru aceştia nu am primit chitanţă. Oricum, din 2007 şi până acum am dat în total aproape 90.000 lei, dar am mai primit chitanţe", a declarat, într-o conferinţă de presă, Valeriu Matei. El a susţinut că au făcut donaţii toţi cei care au fost susţinuţi la conducerea unor instituţii deconcentrate, iar pentru alegerile prezidenţiale trebuia să facă donaţii de 30.000 lei.
100.000 DE MILIOANE DE EURO
Adică în total, fiecare personaj numit trebuie să dea la PD-L suma de 40.000 lei noi, adică 10.000 euro. Stratagema este de fapt un îndemn direct la corupţie. De unde să dea, de exemplu, şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Olt suma de 10.000 euro într-un an? Decât dacă fură! Ţinând cont de faptul că, la nivel de ţară, probabil PD-L are circa 10.000 de persoane numite în funcţii la aşa-zisele deconcentrate, reiese că banii pentru numire şi alegerile prezidenţiale sunt undeva în jur 400.000.000 lei. Adică în jur de 100 de milioane de euro.
LA FURAT
Pentru un şef de instituţie deconcentrată ar fi aproape imposibil legal să strângă suma cerută de partid. 10.000 euro numai în 2009 reprezintă în unele cazuri salariul respectivului. Practic, avem de-a face cu un îndemn la furat. Noi te numim, tu furi şi plăteşti. Schema prezentată de Valeriu Matei este şocantă pentru România la 20 de ani de la Revoluţie.
RECUNOAŞTERE
Şeful PD-L Olt recunoaşte senin situaţia. "Nu sunt eu trezorierul partidului să ştiu fiecare cât a donat, dar consider normale donaţiile din partea celor care fac parte din structurile de conducere ale partidului şi au fost promovaţi în funcţii de conducere în unele instituţii", a declarat preşedintele PD-L Olt, Darius Vâlcov.
Citește pe Antena3.ro