x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică SALARII MAJORATE - Deputaţii umflă pomenile electorale

SALARII MAJORATE - Deputaţii umflă pomenile electorale

de Dana Piciu    |    01 Oct 2008   •   00:00
SALARII MAJORATE - Deputaţii umflă pomenile electorale

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat ieri în unanimitate cu 254 de voturi pentru ordonanţa de urgenţă amendată de PSD ce prevede ca, de la 1 octombrie,  salariile cadrelor didactice să se ma­jo­reze cu peste 50%. Astfel, deputaţii au reuşit să umfle factura pomenilor electorale cu încă un miliard de euro, totalizând până acum 3,3 miliarde
de euro.



Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat ieri în unanimitate cu 254 de voturi pentru ordonanţa de urgenţă amendată de PSD ce prevede ca, de la 1 octombrie,  salariile cadrelor didactice să se ma­jo­reze cu peste 50%. Astfel, deputaţii au reuşit să umfle factura pomenilor electorale cu încă un miliard de euro, totalizând până acum 3,3 miliarde
de euro.

Ordonanţa de urgenţă privind salarizarea cadrelor didactice pe anul 2008 prevede, în urma depunerii unui amendament în acest sens de deputaţii PSD, ca salariile profesorilor universitari să crească cu 74%, iar cele ale cadrelor didactice din sistemul preuniversitar să se mărească cu 54%. Actul normativ a fost susţinut de toate partidele parlamentare, votul final dat pe el fiind nominal, adică fiecare deputat a trebuit să spună cu voce tare în faţa colegilor dacă votează "pentru" sau "împotrivă".  Chiar şi reprezentanţii PNL au votat "pentru", în frunte cu ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, care, cu o zi înainte, când legea a fost dezbătută pe articole, şi-a certat colegii deputaţi de la PSD că au propus o lege pur electoral şi că nu au indicat de unde ar putea fi luaţi banii pentru mărirea acestor salarii. Un alt ministru liberal, Eugen Nicolăescu, a votat proiectul legislativ, în aplauzele deputaţilor, dar şi ale reprezentanţilor sindicatelor profesorilor care au asistat la dezbateri. A lipsit de la şedinţă premierul Tăriceanu, şi el deputat, dar şi preşedintele Camerei, Bogdan Olteanu, care a prezidat şedinţa, dar a ieşit din sală aproape de momentul votului. Actul normativ a fost adoptat şi de Senat şi urmează să plece la promulgare către Preşedinţie.  

Lacrimi şi crize de isterie

Dezbaterea pe articole a ordonanţei, ce a avut loc luni seară, nu s-a desfăşurat în aceeaşi armonie între partide ca aceea de ieri de la votul final. S-a lăsat cu lacrimi de bucurie de partea opoziţiei şi cu crize de nervi de partea puterii. Liberalul Ioan Ghişe i-a acuzat pe cei de la PSD de demagogie, pentru că un astfel de proiect a fost promovat chiar în prag de alegeri. Deputaţii PD-L au anunţat că ei vor vota pentru ordonanţa Guvernului, şi nu pentru amendamentul PSD. După adoptarea de articole a proiectului, unul dintre iniţiatorii amendamentului, social-de­mocrata Ecaterina Andronescu, le-a mulţumit deputaţilor cu vocea gâtuită până la lacrimi de emoţie. Ea a mai spus că mărirea salariilor profesorilor este
un act de dreptate. Liberalul Relu Fenechiu a ridiculizat sentimentele colegei sale, amintind de "lacrimile oamenilor politici care nu de fiecare dată curg cu adevărat".

Peremistul Ioan Aurel Rus a prins şi el momentul pentru a filozofa pe temă: "Dascălul e lumânarea care se arde pe sine pentru a-i lumina pe alţii". În plină efervescenţă parlamentară, după ce şedinţa începuse de o bună bucată de vreme, iar legea trecuse pe articole, a apărut şi ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, indignat că deputaţii au trecut mai departe "ca nişte elevi în lipsa profesorului", fără să aştepte să-şi spună şi el punctul de vedere.

"Dărnicie" de 3,3 miliade de euro

Miliardul de euro, efortul bugetar pentru majorarea salariilor profesorilor, trebuie cuprins în Legea bugetului de stat pe 2009, pe care Ministerul Finanţelor ar trebui să o prezinte în luna octombrie. Dacă legea va fi promulgată în timp util de preşedintele Băsescu, Vosganian va fi nevoit să găsească sursa de finanţare şi pentru această "pomană electorală". De­ci­zia deputaţilor ridică pomenile electo­rale oferite de Guvernul condus de libe­ralul Tăriceanu la 3,3 miliarde de euro. Potrivit unei ana­lize realizate de Jurnalul Naţional, majorările de salarii, creşterile punctului de pensie, ajutoarele de încălzire pentru populaţie, subvenţiile pentru termocentrale ce produc energie la randamente slabe şi despăgubirile pentru Dacii acordate în avans au adus la bugetul statului o factură de 8,727 mili­ar­de de lei, adică peste 2,3 miliarde de euro. În aplauzele sindicatelor din învăţământ, deputaţii au re­u­şit să umfle factura po­me­nilor cu încă un miliard de euro.

"Este vorba de peste un miliard de euro"

Măsurile cu impact social, inclusiv pri­vind salarizarea bugetarilor, ar trebui amânate, pentru ca noul guvern să şi le asume, evitând astfel repetarea si­tu­a­ţiilor din anii electorali precedenţi, a declarat ieri ministrul Economiei şi Fi­nan­ţelor, Varujan Vosganian. "Am experienţa anilor electorali precedenţi, când întotdeauna guvernele şi partidele au adoptat ordonanţe de guvern şi legi cu tentă electorală, pe care noile echipe exe­cutive nu le-au respectat. Astfel de măsuri ar trebui lăsate la decizia guvernelor care vor veni şi să fie asumate plenar", a afirmat Vosganian. El a spus că astfel de practici trebuie să înceteze, în­trucât creează probleme pe termen lung actului de guvernare, iar nerespectarea "pomenilor electorale" a fost o practică a tuturor partidelor. Pe de altă parte, el consideră că rezolvarea problemei salarizării bugetare trebuie tratată unitar, şi nu pe categorii, întrucât lasă loc la frustrări din partea celor care se consideră ne­dre­p­­­tăţiţi. "De exemplu, am primit chiar aseară semnale de la medici şi asistenţi, care consideră că sunt o categorie mai defavorizată decât cei din învăţământ. Din partea sindicatelor am avut interpelări pentru a discuta si­tu­a­ţia po­li­ţiş­ti­lor. Toate aceste probleme trebuie tratate unitar şi cel mai bine este să fie asumate de noul legislativ şi executiv", a precizat Vosganian. Întrebat ce im­pact ar avea pu­nerea în aplicarea a noii iniţiative legislative privind sa­la­ri­za­rea profesorilor, mi­nis­trul a arătat că este vorba de peste un miliard de euro mai mult decât suma alocată investiţiilor în educaţie. "Practic s-ar anula toate investiţiile realizate în educaţie", a conchis Vosganian.

Ochelari gratis pentru profesori

Tot ieri, plenul Camerei a adoptat un proiect de lege iniţiat de PRM care pre­vede ca, la pensionare, personalul di­dac­tic să beneficieze de o in­dem­ni­za­ţie egală cu şapte câştiguri lu­nare brute. Proiectul mai prevede ca per­sonalul din în­­vă­ţă­mânt să beneficieze gratuit de asistenţă medicală în cabinete şcolare sau psihologice sau în policlinici stabi­li­te prin pro­tocol cu Ministerul Sănătăţii. Conform aceluiaşi proiect, personalul din învăţământ va beneficia gratuit şi de me­dicamente, ochelari de vedere, proteze şi va avea acces la casele de odihnă şi tratament ale cadrelor didactice. Proiectul va fi trimis spre dezbatere Senatului, care este în acest caz cameră decizională.  

×
Subiecte în articol: politic deputatii