Gabriel Oprea a rămas fără sprijinul politic al PSD pentru funcţia de ministru al Internelor şi este cu un picior afară din partid. Deşi pesediştii îl văd ca şi debarcat de la şefia MAI, Oprea nu a ieşit definitiv din cărţi. Pentru a nu mai fi ministru, el trebuie să-şi dea demisia, iar dacă nu, să fie revocat din funcţie de preşedintele Traian Băsescu, la propunerea premierului Emil Boc.
Liderii PSD au decis ieri, doar cu două abţineri (ale miniştrilor Victor Ponta şi Marian Sârbu), să-i retragă ministrului de Interne, Gabriel Oprea, sprijinul politic şi să propună Comisiei de integritate a partidului excluderea acestuia din partid. La propunerea lui Mircea Geoană, presat de Viorel Hrebenciuc, Marian Vanghelie şi Liviu Dragnea, pesediştii l-au decapitat pe Oprea, acuzându-l că a încălcat disciplina de partid şi protocolul PD-L – PSD prin numirea lui Virgil Ardelean, zis Vulpea, şi a secretarilor de stat de la MAI fără a se consulta înainte cu partidul. Mai-marii PSD au hotărât deja să-i propună premierului Emil Boc ca interimatul de la Interne să fie preluat de vicepremierul Dan Nica, succesorul lui Oprea urmând să fie desemnat într-o şedinţă a Comitetului Executiv Naţional ce se va întruni, potrivit lui Geoană, în cel mai scurt timp. Deşi social-democraţii nu au avut încă o discuţie cu Boc, în partid se fac deja calcule pentru şefia MAI, cel mai vehiculat nume ieri fiind cel al lui Liviu Dragnea, problema acestuia fiind însă aceea că nu este agreat de Traian Băsescu. Cătălin Voicu, cel care s-a bătut cu Oprea pentru postul de ministru de Interne, nu ar mai fi interesat de această funcţie, el anunţându-l de acest lucru pe protectorul său, Marian Vanghelie.
DECIZIA E LA COTROCENI
Pentru ca Oprea să rămână însă fără funcţia de ministru, decizia luată în şedinţa Biroului Permanent Naţional de ieri al PSD nu este suficientă. Decapitarea pesedistului de la Interne stă în mâna lui Boc şi a lui Băsescu, în condiţiile în care, potrivit Legii de organizare şi funcţionare a Guvernului şi ministerelor, calitatea de membru al Guvernului încetează în urma demisiei sau a revocării. Astfel că, dacă nu demisionează, Oprea pierde şefia MAI doar dacă va fi revocat din funcţie de preşedintele Băsescu, prin decret, la propunerea premierului. Geoană părea însă ieri optimist că Boc ar da curs deciziei PSD, deşi Oprea este perceput ca un apropiat al lui Băsescu, dar o discuţie cu premierul urma să aibă după întoarcerea acestuia de la Bruxelles. Liderul social-democraţilor a precizat totuşi că l-a informat deja pe Boc că Oprea nu avea girul pentru a-i numi pe Ardelean şi pe cei patru secretari de stat la MAI, arătând că acesta s-ar fi declarat surprins şi că ar fi semnat numirile pentru că "l-a considerat de bună-credinţă pe Oprea". Geoană a completat că PSD va cere revocarea tuturor celor numiţi în funcţii de Oprea şi că va propune noi numiri pe canalul oficial de comunicare între PSD şi PD-L. Ca şi în cazul lui Oprea, decizia în ceea ce-i priveşte pe Ardelean şi pe ceilalţi este la Boc, acesta fiind cel care, potrivit legii, numeşte şi revocă secretarii de stat.
TESTUL LUI BĂSESCU
În şedinţa BPN, în care Geoană nu a dat voie nimănui să participe în afară de membrii de drept (astfel că susţinători ai lui Oprea, ca Marian Oprişan, au fost nevoiţi să umble pe holurile sediului central din Kiseleff cât a durat şedinţa), Oprea, prezent pentru o bucată de vreme la dezbateri, nu a reuşit să-i convingă că este nevinovat, el susţinând în continuare că, mai presus de orice interese, de grup sau personale, este interesul ţării, că secretarii de stat numiţi de el erau agreaţi de partid, că nu a dat niciodată dovadă de indisciplină în partid şi că, potrivit legii, secretarii de stat sunt numiţi de primul-ministru la propunerea ministrului de resort.
După decizia de decapitare, Oprea nu a dorit să facă alte comentarii, însă în partid se paria deja pe o plecare a ministrului în rândurile PD-L. De altfel, au existat voci care l-au acuzat pe Oprea că este omul lui Băsescu şi al PD-L, o declaraţie sugestivă în acest sens venind de la Adrian Năstase. "A fost vorba şi de un test pe care Traian Băsescu s-a oferit să îl facă în relaţia cu PSD. (...) Acest vot este un vot şi împotriva unui coleg al nostru, dar este şi un vot de blam la adresa celui care a construit această strategie, care arată că rezervele unora dintre colegii noştri la acest parteneriat cu partidul lui Traian Băsescu au fost îndreptăţite", a spus Năstase. Şi din Opoziţie au fost lansate ieri premoniţii cu privire la viitorul lui Oprea, liderul PNL, Călin Popescu Tăriceanu, declarând că, din informaţiile pe care le are, prevede că Oprea va deveni al doilea ministru independent din Guvernul Boc.
Armagedon: Băsescu vizează ruperea PSD
Dacă Adrian Năstase a văzut în scandalul Oprea un test al lui Traian Băsescu (foto) în relaţia cu PSD, în mass-media a fost lansat un soi de Armagedon ce susţine că şeful statului urzeşte să rupă PSD şi foloseşte drept armă numirea lui Virgil Ardelean la şefia serviciului secret al Ministerului de Interne.Potrivit materialului, la dezmembrarea PSD ar concura Grupul de la Cluj, din care fac parte Ioan Rus şi Vasile Dâncu. Autorii materialului arată în cinci paşi posibilul scenariu pus la cale de Băsescu, primul referindu-se la faptul că Băsescu şi Grupul de la Cluj au negociat formula actualei coaliţii din 2006, iar al doilea la acela că "Oprea şi Ardelean, uneltele Grupului de la Cluj, devin stăpâni la Interne" şi prin aceştia "Traian Băsescu şi PD-L deţin acum şi frâiele Internelor". "Pasul 3: Oprea şi Ardelean coordonează de la minister scindarea PSD. Cum este greu de crezut că Mircea Geoană, Ion Iliescu sau Adrian Năstase vor accepta acest compromis, în PSD va începe războiul. (...) Pasul 4: Misiunea lui Ardelean: şantajarea parlamentarilor PSD pentru formarea unei majorităţi supuse Cotroceniului", se mai arată în material. Ultimul pas invocă ruperea protocolului PD-L-PSD de către Băsescu şi formarea unei noi majorităţi parlamentare.
Citește pe Antena3.ro