Atât PNL, cât și PSD s-au reunit, ieri dimineață, înaintea consultărilor de la Palatul Cotroceni, pentru a valida, formal, numele lui Nicolae Ciucă drept propunere comună de premier, pentru un an și jumătate, al acestei Coaliții. Dacă social-democrații au votat, fără prea multe discuții, această propunere, în ciuda faptului că, anterior, îl votaseră pe Marcel Ciolacu să ocupe această poziție, cu totul altfel au stat lucrurile la PNL. 17 președinți de filiale nu s-au prezentat la ședință și nu au votat. S-a prezentat, însă, fostul lider PNL, Ludovic Orban, care s-a opus alianței cu PSD și care, la finalul ședinței, și-a anunțat demisia din partid.
În timp ce ședința se afla în toi, au venit mai multe mesaje, pe grupul intern de WhatsApp, dar și pe Facebook, i-au cerut demisia lui Florin Cîțu din funcția de președinte al partidului. Cea mai vehementă este Raluca Turcan, care, într-un mesaj intern, i-a transmis lui Cîțu o scrisoare în care îl acuză că „a negociat în genunchi cu PSD”. „Mandatul lui Florin Cîțu nu a fost decât un șir lung de minciuni și jocuri personale. Aș spune că e de domeniul patologicului. (...) Florin, îți imaginezi că nimeni nu se prinde de minciunile tale? Nimic din ce ai spus până acum, tu, președintele partidului, nu a fost adevărat. Doar un șir lung de minciuni”, a scris Raluca Turcan. Aceasta a adăugat că Florin Cîțu „este dispus să joace la poker până și banii de pensii”. „De mai bine de o lună mă țin de capul tău și-ți spun repetat că vineri (26 noiembrie) nu mai sunt bani de pensii și de alocații, pentru că i-ai luat la rectificare, doar ca să dai bine la cifre în postările de pe Facebook”, arată ministrul interimar al Muncii.
Raluca Turcan îl mai acuză pe Cîțu că „s-a milogit de Ciolacu să primiți un colț de pâine”. „Momentul acesta este o rușine pentru PNL și cred că președintele PNL ar trebui să-și depună demisia, împreună cu echipa de negociere”, a conchis aceasta. Răbufnirea Ralucăi Turvan vine în contextul în care PNL a ejectat-o de pe lista ministerială, în locul ei, la Digitalizare, fiind propus Florin Roman.
Alți contestatari, același mesaj
Un alt lider PNL care îi cere demisia lui Florin Cîțu este președintele organizației Giurgiu, Dan Motreanu, care a postat, pe o rețea de socializare, că „nu poți câștiga congresul cu un program împotriva PSD și, apoi, după mai puțin de două luni de zile, să propui tu să se facă guvern cu PSD”. „Este absolut imoral și neprincipial, chiar dacă, pentru moment, pare singura soluție pentru un Guvern stabil, ca «lider» politic al PNL nu mai nicio autoritate morală, niciun ascendent asupra liberalilor care au votat la congres, pentru că, probabil, mulți te-au votat pentru că te-ai prezentat anti-PSD în fala lor și, din acest motiv, se impune un gest de onoare”, a precizat Motreanu.
La rândul său, liderul PNL București, Ciprian Ciucu, a scris, tot pe Facebook, că nu va face niciun fel de alianță la nivel local cu PSD.
Echipa guvernamentală a PNL care va face parte din Executivul de Coaliție, aprobată, ieri, este Nicolae Ciucă (premier), Cătălin Predoiu (Justiție), Lucian Bode (Interne), Bogdan Aurescu (Externe), Dan Vîlceanu (Fonduri Europene), Virgil Popescu (Energie), Sorin Cîmpeanu (Educație) și Florin Roman (Digitalizare)
Mici fricțiuni și în PSD, dar le-a calmat Marcel Ciolacu
Și PSD și-a validat echipa ministerială. Nu fără a exista tensiuni și în tabăra social-democrată, Eurodeputatul Mihai Tudose s-a opus ca Vasile Dîncu să fie nominalizat pentru Ministerul Apărării. Acesta a invocat că Dîncu nu poate prelua acest portofoliu, deoarece ministrul Apărării face parte din CSAT. Totuși, Dîncu a fost impus pe listă de către președintele PSD, Marcel Ciolacu.
Nici Gabriela Firea nu pare prea încântată cu nominalizarea pentru noul minister al Tineretului și Familiei, ea preferând, conform unor surse, funcția de vicepremier fără portofoliu. La final, fostul primar general al Capitalei a acceptat propunerea inițială.
Echipa PSD este formată din Sorin Grindeanu (vicepremier și ministru al Transporturilor), Marian Neacșu (Secretar General al Guvernului), Adrian Câciu (ministru al Finanțelor), Alexandru Rafila (ministru al Sănătății), Vasile Dîncu (ministru al Apărării), Marius Hulmeanu (ministrul Economiei), Marius Budăi (ministrul Muncii), Adrian Chesnoiu (ministrul Agriculturii), Lucian Romașcanu (ministrul Culturii) și Gabriela Firea (ministrul Tineretului și Familiei).
Astăzi se încearcă preluarea șefiei celor două Camere ale Parlamentului
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, ieri, că, astăzi, ar urma să fie demarată procedura de preluare de către această Coaliție a conducerii celor două Camere ale Parlamentului. Pentru Camera Deputaților, însuși Marcel Ciolacu este propus. La Senat, ar trebui să fie numit Florin Cîțu, președintele PNL.
Aici, însă, există o problemă. Anca Dragu, de la USR, ocupă încă funcția, ceea ce presupune că ar trebui revocată. Iar, potrivit Deciziei nr. 601/2005 a Curții Constituționale, „votul acordat președintelui unei Camere este un vot politic care nu poate fi anulat decât în cazul în care grupul care l-a propus cere revocarea politică a acestuia”. Va fi extrem de interesant de urmărit ce se va întâmpla cu preluarea de către liderul PNL a celei de-a doua funcții în stat.