x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Scandal la APIA! Ministrul Agriculturii: "Softul nu a funcționat, am fost dezinformat! Vor fi întârzieri la plăţi"

Scandal la APIA! Ministrul Agriculturii: "Softul nu a funcționat, am fost dezinformat! Vor fi întârzieri la plăţi"

26 Noi 2015   •   13:49
Scandal la APIA! Ministrul Agriculturii: "Softul nu a funcționat, am fost dezinformat! Vor fi întârzieri la plăţi"
Sursa foto: Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu / madr.ro

Sistemul informatic al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) funcţionează în continuare cu fluctuaţii, până joi dimineaţă fiind emise decizii de plată pentru 12.235 fermieri, iar pentru 24.972 au fost finalizate calculele pentru plata avansului pe suprafaţă, a declarat, joi, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii şi al Dezvoltării Rurale (MADR), Achim Irimescu.

Acesta a precizat că "lucrurile au început să se mişte", iar în următoarele zile cea mai mare parte a banilor va ajunge la fermieri.

Citeşte şi Schimbări la vârful Ministerului Agriculturii, după ultimul scandal! Schimbare de şef la APIA şi un nou secretar de stat

"Deşi sistemul informatic funcţionează cu fluctuaţii, lucrurile au început să se mişte. Se lucrează non-stop la APIA. Vom face plăţi chiar şi în zilele de sărbătoare, respectiv 30 noiembrie şi 1 decembrie. Este foarte important să folosim şi aceste două zile libere astfel încât banii să ajungă la fermieri", a precizat ministrul Agriculturii.

Potrivit datelor APIA furnizate ministrului Agriculturii, până joi la ora 9,00, la nivel naţional erau 147.313 cereri în faze avansate de procesare din care 70.760 cu controlul administrativ aprobat, 24.972 fermieri calculaţi pentru plată, 39.346 fermieri în flux de autorizare şi 12.235 cu decizii de plată.

Iată ce declara marți, 24 noiembrie, ministrul Agriculturii şi al Dezvoltării Rurale (MADR), Achim Irimescu, în exclusivitate pentru Agroinfo.RO: "Azi-noapte (23/24 noiembrie 2015 n.r.) erau prelucrate doar 4.000 de cereri din cele 120.000 de cereri unice de plată despre care am fost informat ieri (luni, 23 noiembrie - n.r.) de conducerea APIA.  Softul nu funcționează, s-a blocat. Acum cererile unice depuse de fermieri sunt prelucrate manual. La APIA se lucrează pompieristic. Nu-mi asum greșelile lor și vor plăti. Reforma Cioloș a fost încheiată încă din vara anului trecut,  acum suntem la sfârșitul anului 2015. Ce au făcut până acum?! Au dormit?! De la Bruxelles le-am transmis mereu: dați drumul la treabă, dați drumul la treabă. Unii au dormit și ăsta este rezultatul".

Declarația survenea la câteva ore după o afirmație pe care domnia-sa a făcut-o pentru Agerpres și pe care noi am preluat-o. Vestea bună este că peste 120.000 de fermieri au fost introduşi deja la plată pentru avansul pe SAPS 2015 (plata unică pe suprafaţă n.r.). Este vorba de un avans de până în 70%, în jur de 53 de euro pe hectar. Reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) m-au asigurat că în circa trei zile se pot plăti toate avansurile, adică se pot transfera banii pentru mai mult de 700.000 de fermieri, dintr-un total de peste 900.000, spunea cu încredere ministrul  Irimescu

Sunt informațiile care i-au fost furnizate luni, 23 noiembrie, șefului Agriculturii românești de către conducerea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). "Înseamnă dezinformare și cât de curând o să fac schimbări", a mai declarat ministrul Agriculturii, pentru agroinfo.ro.

Mai mult, ministrul Agriculturii a declarat, miercuri - 25 noiembrie,  pentru HotNews.ro, ca sute de mii de fermieri romani vor fi afectati de intarzieri la platile din partea Agentiei Nationale de plati si Interventie in Agricultura, ca urmare a functionarii greoaie a unui soft realizat de un consortiu SIVECO-Teamnet, motiv pentru care o serie de sefi din APIA vor fi schimbati din functie sau sanctionati.
 
Problemele sunt legate de avansurile la plata unica pe suprafata - SAPS 2015 - de 53 de de euro la hectar, pe care fermierii romani trebuie sa o primeasca in perioada 16 octombrie - 30 noiembrie 2015.

Potrivit lui Irimescu, in total 943.000 de cereri de plata au fost depuse de catre fermieri la APIA, insa  in urma trierilor facute ca urmare a controalelor din teren numarul cererilor de plata valabile s-a redus in jurul a 700.000.

In sistemul electronic pentru procesarea cererilor de plata, s-a reusit introducerea a numai 260.000 de cereri, din care, insa au ajuns la finalul procesului numai 13.500 de cereri pana in acest moment, a mentionat Irimescu.

Ministrul Agriculturii, care a preluat de o saptamana portofoliul, sustine ca vina apartine sefilor APIA, pe care ii acuza ca au contractat prea tarziu serviciile de realizare si gestionare a softului.

"Softul realizat de consortiul SIVECO-Teamnet s-a blocat. Lucram cu firmele, se fac teste in aceasta perioada", a declarat, pentru HotNews, Irimescu.

×