x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Scandal la Inspecţia Judiciară în ziua controlului la Parchet

Scandal la Inspecţia Judiciară în ziua controlului la Parchet

de Marius Gîrlașiu    |    05 Sep 2017   •   12:30
Scandal la Inspecţia Judiciară în ziua controlului la Parchet
Sursa foto: DIANA OROS

Inspecţia Judiciară a început, ieri, controlul solicitat de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, în legătură cu eficienţa managerială a Parchetului General condus de Augustin Lazăr. IJ se confruntă, însă, cu acuzaţii grave din partea unui procuror care a condus controlul desfăşurat în această vară la DNA. Magistratul s-a plâns la CSM că doi inspectori din subordine au vrut să afle detalii din dosare, iar conducerea Inspecţiei Judiciare i-ar fi cerut să comită abuzuri.

Inspecţia Judiciară a început de ieri, un control de fond la Parchetul General, care vizează eficienţa managerială a instituţiei, sub conducerea procurorului general Augustin Lazăr. Controlul demarat la solicitarea ministrului Justiţiei va dura timp de o lună, iar echipa de inspectori care va lua la puricat activitatea Parchetului este formată din opt procurori. Aceştia vor verifica eficienţa conducerii PG în anul 2016 şi în primul trimestru al acestui an. Tot la cererea lui Tudorel Toader, Inspecţia Judiciară a desfăşurat un control similar şi la Direcţia Naţională Anticorupţie, condusă de Laura Codruţa Kovesi. Concluziile celor două rapoarte de control vor fi înaintate Secției pentru procurori din cadrul CSM.

S-au cerut detalii din dosare

În ziua în care a demarat ancheta la Parchetul General, Inspecţia Judiciară condusă de inspectorul-şef Lucian Netejoru s-a ales cu acuzaţii grave din partea unui inspector care a condus verificările de la DNA. Procuroarea Elena Rădescu, care a coordonat echipa de cinci inspectori trimişi în această vară la DNA, a reclamat la CSM faptul că şefii Inspecţiei Judiciare i-au cerut să-şi depăşească atribuţiile legale şi să comită abuzuri. Concret, procuroarea susţine că două dintre colegele sale ar fi avut o atitudine nepotrivită față de anumiți procurori din DNA, cărora le-ar fi solicitat informaţii din dosarele anticorupţie. În plângerea formulată către CSM, şefa grupului de inspectori mai arată că au existat cazuri concrete în care conducerea Inspecției Judiciare ar fi dat ordin ca verificările de la DNA să fie direcționate către o anumită concluzie. Reclamaţia magistratului urmează să fie analizată de membrii CSM.

CSM a primit mai multe note

Inspecţia Judiciară a reacţionat rapid după acuzaţiile procuroarei Elena Rădescu.“De la începutul controlului şi până în prezent doamna inspector nu a solicitat să poarte vreo discuţie cu nicio persoană din conducerea Inspecţiei Judiciare şi nici cu a prezentat vreun punct de vedere cu privire la eventuale nereguli în derularea controlului”, a transmis IJ. CSM a confirmat scandalul de la Inspecţia Judiciară, prin vocea purtătorului de cuvânt al instituţiei, judecătorul Ştefan Lucaciuc. Potrivit acestuia, CSM a primit mai multe note şi memorii pe tema controlului efectuat de Inspecţia Judiciară la DNA. O notă a fost trimisă de inspectorul Elena Rădescu, o alta de către aceasta şi două colege din echipa de control care îi susţin punctul de vedere, iar o a treia notă a fost trimisă de către ceilalţi membri ai echipei care a efectuat verificările la DNA. De asemenea, există un memoriu transmis de conducerea DNA şi un punct de vedere al şefului IJ, toate acestea urmând să fie analizate de Secţia pentru procurori din cadrul CSM, care va veni cu propuneri.

Inspecţia ar trece la minister

Potrivit proiectului de modificare a legilor Justiţiei, Inspecţia Judiciară a CSM ar urma să treacă în subordinea ministerului Justiţiei, mutare care a generat critici dure din partea principalelor parchete din ţară şi a asociaţiilor de magistraţi. IJ a denunţat, la rândul său, propunerile lui Tudorel Toader, precizând că pentru realizarea eficientă a misiunii sale, Inspecţia ar trebui să se bucure de independenţă faţă de orice altă entitate. 

Potrivit Regulamentului de organizare şi funcţionare, Inspecția Judiciară funcționează ca structură autonomă în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii și acționează potrivit principiului independenței operaționale. ”Verificările efectuate de IJ se desfășoară cu respectarea principiilor independenței judecătorilor și procurorilor, supunerii lor numai legii, precum și autorității de lucru judecat”, se mai arată în regulament.Scandal la Inspecţia Judiciară în ziua controlului la Parchet.

 

×
Subiecte în articol: inspectia judiciara