Legea asistentei sociale a provocat ieri un nou scandal la Camera Deputatilor in momentul votului final, dupa ce puterea a incercat tergiversarea supunerii ei la vot pentru ca nu reusise sa-si mobilizeze toti alesii.
Concret, puterea a decis sa ceara modificarea ordinii de zi adoptate, liderul grupului PDL, Mircea Toader, propunand ca mai intai sa se dea vot final pe legile ordinare, care nu necesitau majoritate calificata de minimum 169 de voturi, si ulterior pe cele organice, care necesitau cele 169 de voturi pentru a fi adoptate. Plenul Camerei s-a pronuntat prin vot, 151 de deputati votand "pentru", 85 "impotriva", iar trei deputati s-au abtinut. In acest context, deputatii opozitiei au acuzat incercarea celor de la putere de a modifica ordinea de zi pentru ca nu dispuneau de numarul necesar de alesi pentru a-si trece legea si au parasit sala, fortand astfel suspendarea sedintei. Liderii de grup ai PSD si PNL, Mircea Dusa si Calin Popescu Tariceanu, au luat cuvantul la tribuna Camerei, precizand ca grupurile pe care le pezideaza vor parasi plenul daca nu se respecta ordinea de zi votata in cursul diminetii. Reprezentantii opozitiei le-au reprosat deputatilor din arcul guvernamental ca uzeaza de aceasta inversare a legilor la sesiunea de vot final pentru a mai trage de timp pana cand la plen vor veni destui alesi astfel incat sa poata sa isi treaca legile organice, adica minimum 169 de deputati. Dupa ce parlamentarii PSD si PNL au parasit sala, cerand apel nominal pentru a se verifica cvorumul de sedinta, liderul grupului PDL, Mircea Toader, a anuntat, de la tribuna, ca avea de gand sa supuna votului legea cainilor comunitari, el acuzandu-i pe cei din opozitie ca parasesc sala pentru ca le este rusine de votul lor. "In loc sa recunoasteti ca nu aveti numarul necesar de parlamentari pentru a vota legile organice, dumneavoastra invocati problema cu cainii comunitari", i-a reprosat viceliderul grupului PSD, Aura Vasile, lui Mircea Toader.
Anterior sesiunii de vot final, Legea asistentei sociale primise vot pe articole, nici aceasta parte nefiind lipsita de tensiuni. In cadrul discutiilor si votului pe articole, care au durat doua ore, reprezentantii PSD si PNL s-au opus acestui act normativ, pe motiv ca este un pretext de diminuare in bugetul de stat pe 2012 a cheltuielilor cu asistenta sociala. La vot, amendamentele de fond ale opozitiei la cele 147 de articole ale proiectul de lege au fost respinse, iar dezbaterea a fost marcata de mai multe pauze de consultari. De altfel, timpul de dezbatere a proiectului de lege a fost stabilit la o ora, motiv ca deputatii Cristian Dumitrescu (PSD) si Ioan Oltean (PDL) sa discute in contradictoriu pe aceasta tema, Dumitrescu aratand ca si o sedinta de bloc dureaza mai mult, iar Oltean replicand ca nu intelege de ce este nervos. Un alt motiv de critica din partea opozitiei a fost faptul ca ministrul Muncii, Sulfina Barbu, nu a fost prezenta de la inceput la sedinta, in locul ei fiind un secretar de stat. Dupa sustinerea amendamentelor la primele 22 de articole din lege, deputatii au votat fara discutii urmatoarele articole deoarece a fost epuizat timpul de dezbatere stabilit la o ora.
In finalul sedintei, suspendate pentru lipsa de cvorum, vicepresedintele PDL al Camerei, Ioan Oltean, a recunoscut ca puterea nu avea mobilizati toti alesii la votul final, subiectul urmand sa fie discutat in conducerea PDL si in coalitie. "Sedinta s-a suspendat pentru ca nu a fost cvorum, am constatat pe aparate, ce se vede. Nu erau decat 161 de deputati prezenti", a spus Oltean. Intrebat de ce nu s-au mobilizat colegii din coalitie la votul final, Oltean a raspuns: "Asta e o chestiune pe care o discutam la nivel de partid, de coalitie".