x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Scandal la Sectoarele 2 si 6

Scandal la Sectoarele 2 si 6

24 Iun 2004   •   00:00

POLITIC

Sedintele de constituire a consiliilor locale de la Sectoarele 2 si 6 s-au transformat intr-un adevarat circ. Cele doua tabere, pe de o parte a Aliantei PNL-PD si de cealalta parte a PSD, s-au certat ca la usa cortului.
MONICA ANDREI

Sedinta de constituire a Consiliului Local al Sectorului 2 a ridicat tensiunea celor prezenti. Chiar daca, la inceput, liderii celor doua formatiuni politice, edilul PSD, Neculai Ontanu, si deputata PD Anca Boagiu si-au declarat "pace si colaborare", la un interval foarte scurt de timp au inceput sa sara scantei. Marul discordiei a fost alegerea viceprimarului.

Scandalul a inceput imediat dupa ce toti consilierii, in numar de 27, au jurat cu mana pe Biblie si pe Constitutie ca vor respecta atat legea suprema, cat si celelalte legi ale tarii si ca vor face, cu buna credinta, tot ceea ce le sta in putinta pentru binele comunitatii. "Asa sa imi ajute Dumnezeu!", au spus ei in final. Ultimul punct pe ordinea de zi a fost alegerea presedintelui de sedinta. El este ales, conform regulamentului de functionare a Consiliului si a Legii 215/2001, din randul consilierilor. Ieri la Sectorul 2, acesta a fost ales din randul membrilor PSD, fiind asistat de doi tineri reprezentanti ai Aliantei PNL-PD.

"A fost cutremur si nu stim?"

Desemnarea ar fi trebuit sa fie o pura formalitate, dar a degenerat intr-un conflict deschis intre cele doua tabere. Membrii Aliantei au cerut ca, inainte de alegerea presedintelui, pe ordinea de zi sa mai fie trecute inca doua puncte: alegerea viceprimarului si a membrilor in comisiile de specialitate.

"Aceasta propunere este ilegala si refuz sa o semnez", a spus secretarul consiliului, cel care semneaza pentru legalitatea deciziilor. El a explicat celor care au facut solicitarea ca, potrivit legii, trebuie incheiata sedinta de constituire a consiliului si abia apoi poate fi convocata o alta sedinta, in care sa fie discutate aceste puncte. "Foarte bine, convocam imediat sedinta ", a spus un membru al aliantei. "A doua sedinta se convoaca, potrivit legii, in caz de calamitate sau razboi sau in caz de forta majora. A fost cutremur si nu stim?", a explicat secretarul primariei, Toma Sutru. Discutiile contradictorii au continuat pret de cateva minute bune, conflictul sfarsind prin plecarea grupurilor PSD si PRM.

Astfel, sedinta a continuat numai cu cei 14 membri ai Aliantei, care au votat presedintele de sedinta si au convocat o a doua intrunire, invocand forta majora.

Ei au ales pe viceprimarul PNL in persoana lui Horia Scarlat, considerand legala sedinta. Lucru insa criticat de primarul Ontanu, care va contesta in instanta decizia luata de reprezentantii opozitiei. Prezenta la acest incident a fost si Anca Boagiu, care n-a fost in stare sa se hotarasca unde-i va fi mai bine, la Parlament sau la primarie in calitate de consilier. Conform Legii 161 din 2003, ea are la dispozitie 15 zile sa se decida ce functie prefera.

Grecea a iscat dispute

Aceeasi reteta a fost aplicata si la Sectorul 6, unde maestrul de ceremonii a fost, de data asta, prefectul Ovidiu Grecea. La nici jumatate de ora de la inceperea sedintei, cei zece membri ai PSD, in frunte cu fostul primar Dan Darabont, vizibil deranjat de postura in care se afla, acum doar in calitate de consilier, au parasit sala de sedinta, nefiind de acord cu modul de constituire al comisiei de validare a noului consiliu. Un motiv ieftin care a dus la amanarea sedintei pentru trei zile. Jucand putin teatru si vrand sa para impartial, prefectul Grecea n-a suspendat sedinta, asa cum prevedea legea, cei 15 consilieri ai Aliantei si cei doi ai PRM neintrunind cele doua treimi. Pana la urma, legea a trebuit respectata, Grecea fiind acuzat in final ca isi bate joc de consilierii Aliantei.

×
Subiecte în articol: politic sedinta