x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Scaunul lui Nica, vânat de PD-L

Scaunul lui Nica, vânat de PD-L

de Adriana Duţulescu    |    28 Sep 2009   •   00:00
Scaunul lui Nica, vânat de PD-L
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Emil Boc a fost mandatat aseară de Colegiul Director al partidului să radă miniştrii PSD din Guvern dacă Geoană nu acceptă să joace cum cântă democrat-liberalii.



După doar două ore şi jumătate de şedinţă, Colegiul Director al PDL a decis să-l mandateze pe premierul Emil Boc "să ia orice măsură necesară pentru asigurarea unei bune guvernări". Fraza destul de vagă emisă de Gheorghe Flutur după şedinţă a fost tradusă pentru Jurnalul Naţional de surse din Colegiul Director al democrat-liberalilor: "Boc a primit puteri depline să ia orice măsură crede de cuviinţă care să servească în campania prezidenţială, inclusiv să facă remaniere".

În şedinţa conducerii PDL s-a stabilit de altfel ca toţi miniştrii PSD să fie luaţi la "analiză", pentru a se vedea care dintre ei mai merită să rămână în funcţie, cel mai vizat de remaniere fiind însă Dan Nica. Vasile Blaga declara la un post de televiziune, chiar în timp ce şedinţa la partid era în desfăşurare, că "există la nivelul Guvernului şi chiar al primului-ministru mari nemulţumiri faţă de activitatea ministrului de Interne", şi a precizat că "se impune o remaniere".


BLAGA STĂ LA PÂNDĂ

Pentru democrat-liberali, Ministerul Administraţiei şi Internelor reprezintă o miză uriaşă, având în vedere că acest minister este cel care se ocupă în fapt de organizarea alegerilor prezidenţiale. Vasile Blaga este pregătit de două luni să preia portofoliul, după ce Emil Boc va fi găsit un pretext suficient de bun pentru a-l demite pe Dan Nica. De altfel, în urmă cu două luni, Emil Boc a avut o discuţie cu Mircea Geoană, propunându-i ca PSD să cedeze democrat-liberalilor Ministerul de Interne, primind la schimb Ministerul Economiei.

Întrebat dacă se pregăteşte să preia portofoliul Internelor, Vasile Blaga a răspuns, scurt: "Mergeţi prea departe", dar a ţinut să sublinieze că Emil Boc va pune în practică "o ranforsare" a Guvernului, adică va schimba pe ici, pe colo echipa. În afară de Dan Nica, pe lista neagră a PDL se află Ilie Sârbu,

Ecaterina Andronescu şi Ion Bazac, dar nu din cauza activităţii lor ministeriale, ci din cauza plângerilor venite din teritoriu din partea liderilor judeţeni ai PDL. Aceştia au spus în şedinţa Colegiului Director că cei trei miniştri au dat afară toţi pedeliştii din structurile ministerelor lor şi au numit în loc pesedişti. Astfel, în şedinţa Coaliţiei de azi, Emil Boc îi va cere lui Geoană să le ordone miniştrilor PSD să îi repună în funcţii pe democrat-liberali, în caz contrar, cel mai probabil, cei trei miniştri riscând să fie şi ei daţi afară din Guvern.


PDL RĂMÂNE CU PSD "CU ORICE PREŢ"

În ceea ce priveşte viitorul Coaliţiei, democrat-li­beralii au primit de la Cotroceni indicaţii precise: "Rămâneţi alături de PSD cu orice preţ". Liderii din teritoriu ai partidului au pus problema ruperii protocolului cu PSD, după ce fuseseră oricum puşi să de­nunţe la nivel de judeţe protocoalele încheiate cu baronii PSD. Însă a venit replica lui Emil Boc, care le-a explicat că din punct de vedere electoral ar fi o eroare ca PDL să fie perceput ca cel care a declanşat criza politică, şi că o criză de guvern ar fi foarte prost văzută la nivelul UE.
"Decizia a fost că vom continua parteneriatul cu PSD cu orice preţ", au declarat pentru Jurnalul Naţional surse din conducerea PDL.

×
Subiecte în articol: politic dan demitere