x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Scenariu: Orban va “sacrifica” guvernarea ca să se bată cu Firea

Scenariu: Orban va “sacrifica” guvernarea ca să se bată cu Firea

de Ion Alexandru    |    03 Ian 2020   •   07:06
Scenariu: Orban va “sacrifica” guvernarea ca să se bată cu Firea

Liberalii ar pune la cale un plan-șoc pentru alegerile locale și parlamentare din acest an. Surse politice afirmă că PNL va face tot ce poate pentru a declanșa alegeri legislative anticipate, odată cu sau în preajma celor pentru primării, inclusiv prin aruncarea în luptă a actualului premier, Ludovic Orban. Prin această mișcare, se urmărește anihilarea Gabrielei Firea, care a anunțat că vrea să câștige un nou mandat, dar și să creeze motivația unei demisii a lui Orban din funcția de premier. Postul de șef al guvernului ar urma să fie preluat de către europarlamentarul Rareș Bogdan. 

 

Planul, devoalat de surse politice și jurnalistice,  ar arăta în felul următor. Până în primăvară, Ludovic Orban ar urma să demisioneze din funcția de prim-ministru, ceea ce ar duce, automat, la căderea guvernului. Asta, în cazul, puțin probabil, în care PSD, împreună cu Pro România, nu va depune o moțiune de cenzură. Demisia premierului ar verifica și existența, în continuare, sau nu a unei majorități fragile, în Parlament. 

Conform surselor citate, principala țintă a acestui plan este declanșarea alegerilor parlamentare anticipate, însă, pentru asta, este nevoie ca două propuneri succesive făcute de președintele Klaus Iohannis să nu treacă de votul Legislativului, astfel încât Parlamentul să poată fi dizolvat. Însă, dacă acest obiectiv nu reușește, iar Parlamentul decide să acorde votul de învestitură, atunci se va merge pe o propunere-șoc pentru funcția de prim-ministru, în persoana lui Rareș Bogdan. În acest sens, Ludovic Orban se va putea înscrie în cursa pentru funcția de primar general al Capitalei, într-o confruntare directă cu Gabriela Firea. 

 

Premierul ar vrea să fie urmașul “generalului”

De altfel, între primarul general în funcție și premier s-a declanșat un conflict mai mult decât serios, legat de refuzul guvernului de a aloca Primăriei Capitalei 1,5 la sută din PIB. Gabriela Firea, care și-a anunțat, chiar la începutul acestui an, candidatura pentru un al doilea mandat ca primar general, i-a cerut lui Ludovic Orban o audiență, în care să discute despre bugetul Bucureștiului, audiență respinsă. 

Jurnalistul Ion Cristoiu a precizat, ieri, pentru Antena 3, că sunt argumente politice solide pentru candidatura lui Ludovic Orban la Primăria Generală “La ora actuală, marea problemă a PNL la locale este USR. Principala bătalie care se va duce va fi Primăria Bucureștiului, câștigarea primăriei de un partid va avea un efect devastator asupra întregului mediu politic. PNL are o problemă, trebuie să îl contracareze pe Nicușor Dan, care nu poate fi contracarat decât printr-o candidatură spectaculoasă de genul Ludovic Orban”, a precizat Cristoiu.

Ludovic Orban, care a ocupat, în mandatele lui Traian Băsescu, funcția de viceprimar general, a candidat, în 2016, pentru fotoliul de edil al Capitalei, în ciuda semnalelor pe care le-a primit să nu facă acest lucru. Calculul s-a dovedit a fi greșit, întrucât DNA i-a fabricat un dosar penal care l-a scos din cursă. Acum, însă, lucrurile pot sta altfel și Orban are capacitatea să ducă o campanie electorală. În cazul unui câștig, liderul PNL își conservă imaginea, care s-ar prăbuși în funcția de premier, ar avea o slujbă sigură și, mai mult, l-ar propulsa, în 2024, candidat pentru funcția prezidențială, după ce Klaus Iohannis și-ar termina al doilea mandat la Palatul Cotroceni.

 

Rivalitate nejustificată între Ludovic Orban și Gabriela Firea. Miezul scandalului este legat de alegerile din vara acestui an

×