x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Scrisoare către CSM: Băsescu cere magistraţilor încetarea protestelor

Scrisoare către CSM: Băsescu cere magistraţilor încetarea protestelor

11 Sep 2009   •   00:00

Preşedintele Traian Basescu i-a trimis azi o scrisoare şefului CSM în care solicită magistraţilor încetarea actiunilor de protest.



"Având în vedere dispoziţiile constituţionale ale art. 80 alin. 2, de a veghea la buna funcţionare a autorităţilor publice, preşedintele României, Traian Băsescu, a transmis vineri, 11 septembrie a.c., următoarea scrisoare domnului Virgil Viorel Andreieş, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii:

"Stimate domnule preşedinte,
Conform legii, Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei. Totodată, instituţia pe care o conduceţi asigură respectarea legii şi a criteriilor de competenţă şi etică profesională a magistraţilor.

În contextul în care magistraţii refuză să îndeplinească un serviciu public, încălcând dreptul cetăţenilor de a avea acces la justiţie, vă solicit să luaţi toate măsurile pentru încetarea acţiunilor de protest ale judecătorilor şi procurorilor. Reluarea activităţii instanţelor este extrem de importantă atât pentru cetăţeni, cât şi pentru întreaga societate.

Fac un apel public la toţi membrii CSM şi la întreg corpul magistraţilor de a da dovadă de înţelegere şi să înceteze acţiunile de protest.

De asemenea, după cum vă este bine cunoscut, domnule preşedinte, o serie de funcţii de conducere din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt vacante în acest moment.

Delegarea temporară a unor persoane pe aceste funcţii de conducere nu ajută justiţia din România, creând un sentiment de provizorat faţă de asumarea responsabilităţilor la cel mai înalt nivel în justiţie.

Vă rog să declanşaţi procedurile legale pentru desemnarea magistraţilor pe funcţiile de conducere vacante, în vederea numirii lor.

Cu toată consideraţia,
PREŞEDINTELE ROMÂNIEI
TRAIAN BĂSESCU"

×
Subiecte în articol: politic