x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Se anunță o vară încinsă. Cîțu îi vrea oficial scaunul lui Orban. La USR-PLUS se propune „resetarea” candidaturilor

Se anunță o vară încinsă. Cîțu îi vrea oficial scaunul lui Orban. La USR-PLUS se propune „resetarea” candidaturilor

de Ion Alexandru    |    31 Mai 2021   •   06:48
Se anunță o vară încinsă. Cîțu îi vrea oficial scaunul lui Orban. La USR-PLUS se propune „resetarea” candidaturilor
Sursa foto: Agerpres

25 septembrie 2021, ziua în care liberalii vor alege între Ludovic Orban și Florin Cîțu pentru conducerea partidului în următorii patru ani. Premierul și-a anunțat, ieri, oficial candidatura, cu toate că acest lucru era mai mult decât evident. Surpriza de proporții a reprezentat-o echipa sa de susținere, în frunte cu Emil Boc, Gheorghe Flutur, Theodor Stolojan și Raluca Turcan. Ludovic Orban încă ar beneficia de sprijinul celei mai însemnate părți a filialelor, însă, până la toamnă, mai este un drum lung. Orban este văzut ca „trecutul”, în timp ce Cîțu reprezintă „viitorul”. Deși, oficial, doar aceste două candidaturi au fost anunțate, nu este exclus să apară și o a treia, care să reprezinte o variantă agreată de la Palatul Cotroceni, în persoana fostului secretar general al PNL Dan Motreanu.

 

Bătălia pentru putere în Partidul Național Liberal a început, ieri, într-o manieră festivistă, la Grădina Teatrului de Vară Herăstrău, unde a avut loc Convenția Națională a partidului, în urma căreia a fost stabilit calendarul de campanie internă. Astfel, până în 25 septembrie, în perioada 1 iunie – 15 iulie, vor avea loc alegerile generale ale organizațiilor locale, după care, de la 1 iulie până în 10 august se vor derula conferințele județene de alegeri. Urmează, apoi, o pauză de 45 de zile, care, de fapt, va conține campania electorală și prezentarea moțiunilor cu care se vor prezenta, în fața Congresului, fiecare dintre candidații la funcția de președinte. Iar 25 septembrie este ziua Congresului. A fost stabilită o singură zi pentru aceste chestiuni.

La Congres vor participa 5.000 de delegați, dintre care 493 sunt delegați de drept, iar ceilalți sunt delegați aleși după zona de reprezentare.

Ei, bine, de ceea ce se temea liderul în exercițiu al PNL, Ludovic Orban, iată că ieri s-a și întâmplat. Premierul Florin Cîțu și-a anunțat oficial candidatura la conducerea Partidului Național Liberal. „Mulțumesc că sunteți astăzi aici, alături de mine, când fac acest anunț important pentru partid, pentru România și pentru mine. Am decis să mă înscriu în competiția pentru președinția PNL. Le mulțumesc liderilor politici puternici din PNL care au crezut în mine din primul moment în care m-am înscris în partid și care și astăzi mă susțin și fac parte din echipa mea”, a adăugat premierul.

 

„Suflu nou”

„O să vă spun ce vreau și de ce candidez. PNL are nevoie de un suflu nou, în același timp să ducă mai departe principiile liberale. Promisiuni auziți zilnic. Eu v-am obișnuit cu mai puține vorbe, mai multe fapte. Vreau ca PNL să rămână opt ani la guvernare. Vă spun că voi câștiga, nu există altă variantă. Împreună câștigăm toate alegerile din 2024, împreună facem România liberal”, susține Florin Cîțu. Acesta a mai precizat că decizia de a candida i-a fost comunicată, în prealabil, și lui Ludovic Orban.

„Am făcut și fac parte din echipa domnului președinte. Am avut o discuție înainte de decizie cu Ludovic Orban. O să fie o competiție în partid, din care PNL o să iasă mai puternic la final”, a conchis acesta.

 

Atacuri indirecte la această candidatură

Ludovic Orban nu s-a arătat deloc surprins de mișcarea fostului său subaltern pe linie guvernamentală. „Astăzi dimineață, prim-ministrul României și-a anunțat candidatura. Salut acest anunț care dă drumul la o competiție în Partidul Național Liberal, care sunt convins că va face bine PNL. Va fi o competiție de viziuni, proiecte, obiective care să arate românilor că PNL are capacitatea să ofere o bună guvernare. Salut, Florin, intrarea în cursă. (…) În mod evident va exista un gentleman agreement care să ducă la o competiție onestă, pozitivă, în care să arătăm bogăția de resurse umane a PNL și capacitatea PNL de a genera oferte de guvernare”, a spus Orban.

Însă el a lăsat de înțeles că actualul premier nu are prea multe șanse să se ocupe de campania electorală, deci nici șansele să câștige președinția partidului nu sunt destul de mari. „După părerea mea, nu poate să facă lucrul acesta. Alocările de fonduri din PNRR, alocările de fonduri din exercițiul financiar 2021-2027, alocările din fondurile de modernizare, toate sunt fonduri europene pe care România le-a accesat, se fac în baza unor regulamente, unor reguli foarte stricte, pe baza unor competiții de proiecte, iar cei care au capacitatea pe astfel de proiecte câștigă finanțări”, a conchis acesta.

Dacă Orban se arată rezervat în declarații contondente la adresa lui Cîțu, nu același lucru îl fac alți liberali. Unul dintre ei este Daniel Dragoș Tănăsoiu, fost șef al Corpului de Control al Guvernului Orban, schimbat din funcție de Florin Cîțu. Potrivit acestuia, „Florin Cîțu a beneficiat de sprijinul lui Ludovic Orban pentru a candida la Senat, susținerea reală a premierului în partid este egală cu zero”.

S-au ales apele. Miniștri, lideri de filiale și parlamentari importanți, de partea premierului

Rămâne de văzut, în septembrie, ce și câtă susținere va avea fiecare dintre cei doi candidați care și-au anunțat intrarea în cursă. Până atunci, putem doar presupune, în baza faptelor evidente, cine se află de partea lui Florin Cîțu în această bătălie.

Un prim semn a avut loc chiar ieri, când premierul și-a prezentat echipa. Din aceasta fac parte mai mulți miniștri ai Cabinetului. Astfel, lângă Cîțu s-au poziționat primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, liderul PNL Sibiu, Raluca Turcan, șeful liberalilor suceveni, Gheorghe Flutur, senatoarea Alina Gorghiu, ministrul de Interne Lucian Bode sau ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Unul dintre cei care și-au arătat susținerea pentru Cîțu este actualul prim-vicepreședinte al PNL, eurodeputatul Rareș Bogdan, care, în urmă cu mai multe luni, l-a atacat dur pe Ludovic Orban, afirmând că acestuia din urmă „i s-a umflat capul”. Ieri, Orban a refuzat să spună dacă se simte sau nu trădat de Rareș Bogdan, pe care el însuși l-a susținut să deschidă lista de candidați la alegerile europarlamentare de acum doi ani, rezumându-se să declare: „Deocamdată, a fost doar într-o poză. Este opțiunea fiecărui membru de partid. Rareș Bogdan a avut anumite declarații nu foarte prietenoase la adresa mea și orice observator atent se putea aștepta la o asemenea mișcare”, a adăugat Ludovic Orban.

 

Pe cine au alături candidații

Însă surprizele nu se opresc aici. Lucrările congresului din 25 septembrie vor fi conduse de fostul europarlamentar Theodor Stolojan. Acesta, deși nu a devoalat explicit pe cine va vota în funcția de președinte, a recunoscut că este „un fan al lui Florin Cîțu”, ca premier.

Din Comisia pentru organizarea alegerilor interne vor face parte patru reprezentanți ai fiecăruia dintre candidați. Iar din partea lui Florin Cîțu, din această comisie fac parte actualul secretar general al partidului, Robert Sighiartău, liderul PNL Gorj, Dan Vîlceanu, Florin  Roman și Stelian Bujduveanu.

Din partea lui Ludovic Orban, din această comisie fac parte Nelu Bălan, George Ionel, George Șișcu și Gigel Știrbu.

 

Boc: Orban reprezintă trecutul, Cîțu este viitorul

Unul dintre vei mai direcți susținători ai lui Florin Cîțu este primarul Clujului, Emil Boc. Acesta a precizat: „Nu este un secret pentru nimeni că Florin Cîțu este, în opinia mea, omul care poate duce partidul la nivelul următor”.

„Îi mulțumim domnului Orban pentru lucrurile bune pe care le-a făcut, dar, în politică, întotdeauna discutăm despre viitor. Iar Florin  Cîțu reprezintă viitorul pentru PNL, cu o echipă puternică și cu toți membrii partidului. Cîțu va câștiga această luptă pentru șefia PNL”, a conchis Emil Boc.

15 filiale ar fi, în acest moment, de partea premierului, printre care și cea a Sectorului 1, condusă de fostul ministru al Educației Monica Anisie, o apropiată a lui Ludovic Orban, surprinsă în biroul acestuia, alături de alte zeci de participanți, cu ocazia zilei de naștere a liderului în exercițiu al partidului.

 

Un al treilea nume ar putea intra în competiție, cu girul lui Klaus Iohannis

Surse politice nu exclud însă ca, în perioada următoare, până la congres, să se depună o a treia candidatură la șefia PNL. Ar fi vorba despre candidatura lui Dan Motreanu, care ar fi agreată de președintele României, Klaus Iohannis. Legat de acest zvon, Florin Cîțu a răspuns indirect. „Nu cred că președintele României se va implica în alegerile interne din Partidul Național Liberal”.

Cioloș îi propune lui Barna să nu mai candideze niciunul la șefia USR-PLUS

Nici în tabăra USR-PLUS, lucrurile nu sunt mai calme, și aici urmând să aibă loc alegeri pentru desemnarea unui președinte. Surse politice susțin că, la sfârșitul săptămânii trecute, Dacian Cioloș i-ar fi propus lui Dan Barna să nu candideze niciunul dintre ei, ca să nu creeze falii în partid. Astfel, Cioloș propune ca fiecare dintre ei să susțină pe altcineva în cursa pentru președinția partidului.

„Dacă Cioloș sau Barna câștigă președinția USR-PLUS, vor fi alimentate inevitabil diviziunile existente între cele două partide și va exista ideea că una din tabere a acaparat partidul, cu toate consecințele previzibile: tensionarea relațiilor în partid, posibile disensiuni după alegeri și afectarea eficienței la guvernare”, arată sursele citate

S-ar fi avansat chiar și posibili înlocuitori. Spre exemplu, de la USR ar putea, în acest scenariu, să candideze ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, al cărui nume a fost, oricum, vehiculat ca posibil pretendent, iar, de la PLUS să fie susținut altcineva. Chiar Vlad Voiculescu sau eurodeputatul Dragoș Pîslaru ori președintele Senatului, Anca Dragu.

 

 

×
Subiecte în articol: ludovic orban florin citu congres pnl