x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Se dă sfoară în PNL pentru alegerile europarlamentare

Se dă sfoară în PNL pentru alegerile europarlamentare

de Monica Stoica1    |    31 Iul 2018   •   11:28
Se dă sfoară în PNL pentru alegerile europarlamentare

Partidul Naţional Liberal a stabilit în şedinţa Biroului Executiv criteriile de eligibilitate, calendarul şi procedura de alegere a candidaţilor pentru alegerile europarlamentare din 2019. Candidaţii liberali trebuie să fie „echipaţi” cu un CV profesional, un CV politic şi cu un proiect pentru Parlamentul European. Tot în şedinţă s-a decis modificarea Statutului partidului, astfel încât preşedinţii de filiale judeţene să poată fi demişi cu votul majorităţii simple a Biroului Politic Naţional

„Dosarul de candidatură va cuprinde un CV profesional, un CV politic şi un proiect pentru activitatea în cadrul Parlamentului European. Pentru a putea candida pentru listele PNL, membrii PNL trebuie să reprezinte o euroregiune de dezvoltare şi să beneficieze de sprijinul a jumătate plus unul dintre filialele din regiunea de dezvoltare. Membrii PNL care vor să candideze în alegerile europarlamentare îşi vor depune candidatura la Secretariatul General până la data de 1 septembrie 2018”, se arată în fişa votată în Biroul Executiv al PNL. De asemenea, pe lista de candidaturi, fiecare regiune de dezvoltare va figura cu câte patru candidaţi şi un supleant. Criteriile de evaluare a candidaţilor sunt: experienţa politică, experienţa administrativă şi profesională, experienţa în relaţii internaţionale, calitatea proiectului depus. Criteriile de selecţie au fost făcute chiar de preşedintele PNL, Ludovic Orban. „Forma finală a listei de candidaţi va fi votată cel mai târziu în data de 1 noiembrie, de către Biroul Politic Naţional (BPN), conform prevederilor statuare, la propunere BEx”, scrie în fişa criteriilor pentru alegerea candidaţilor la europarlamentare. Documentul urmează să fie votat în şediţa Bex. Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat că nu există încă o listă pentru candidatura la alegerile europarlamentare din 2019, PNL ar ţine sub cheie o listă pentru alegerile europarlamentare, primul candidat pe listă fiind tocmai liderul partidului, Ludovic Orban, potrivit unor surse politice.

Orban modifică statutul

De asemenea, Biroul executiv al PNL a decis modificarea statutului formaţiunii, astfel că preşedinţii de filiale judeţene pot fi demişi cu o majoritate de simplă de voturi. Până acum, demiterea acestora se făcea cu două treimi din voturi. Modificarea a fost propusă Ludovic Orban, flancat de Ilie Bolojan şi Raluca Turcan, în timp ce Cristian Buican, Iulian Dumitrescu, Gigel Ştirbu şi Cristian Buşoi au votat împotrivă. Conform articolului 86 din statutul PNL, care defineşte atribuţiile Biroul Politic Naţional (BPN), se arată că acesta „poate hotărî demiterea preşedinţilor BPJ şi/sau dizolvarea BPJ, în cazul încălcării grave a hotărârilor sau deciziilor partidului, cu votul a 2/3 din membrii BPN”.

Potrivit unor informaţii răspândite în presă, infirmate totuşi de Ludovic Orban, pe lista scurtă pentru alegerile europarlamentare se află în acest moment: Ludovic Orban, Siegfried Mureşan (recent recrutat din PMP), Ionel Dancă, Marian Jean Marinescu, Daniel Buda, Violeta Alexandru (propusă de Cioloş pentru a prelua functia de ministru delegat pentru dialog social), Cristian Buşoi.

×
Subiecte în articol: pnl alegeri europarlamentare