x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Secretarii de stat, piatra de gatul coalitiei

Secretarii de stat, piatra de gatul coalitiei

19 Ian 2005   •   00:00

POLITIC
Termenul pentru desemnarea secretarilor de stat a expirat, operatiunea trenand din cauza tensiunilor aparute in coalitie. Premierul Tariceanu a anuntat, la inceputul acestui an, ca secretarii de stat vor fi numiti in jurul datei de 15 ianuarie. Termenul insa a trecut cu aproape o saptamana. Numirea secretarilor de stat creeaza tensiuni atat in interiorul, cat si intre partidele din coalitia guvernamentala, deoarece unii ministri vor sa-si desemneze o parte a subalternilor directi fara sa tina cont de algoritmul politic, au declarat ieri surse din coalitia guvernamentala, citate de Mediafax. Potrivit intelegerii dintre Alianta D.A., UDMR si PUR, posturile de secretari de stat sunt impartite in functie de culoarea politica a ministrului, ponderea partidelor in coalitia guvernamentala si, nu in ultimul rand, intelegerile directe dintre liderii celor patru partide. Cu aceste criterii nu sunt insa de acord toti ministrii Cabinetului Tariceanu. Unii demnitari sustin ca-si vor numi secretarii de stat strict pe criterii de competenta profesionala, fara sa tina cont de impartirea algoritmica a posturilor. Asemenea cazuri exista la unele ministere, cum ar fi Cultura, Finantele, Educatia si Justitia.

JUSTITIE. La Ministerul Justitiei, lucrurile s-au lamurit abia ieri, cand premierul Tariceanu a anuntat, intr-o declaratie data la sediul PNA, ca institutia nu are nevoie de secretari de stat numiti politic. Nici la Transporturi, Educatie si Interne nu este o situatie prea limpede. Negocierile politice contravin, intr-o anumita masura, dorintelor ministrilor in privinta secretarilor de stat cu care ar vrea sa colaboreze de acum inainte. Ministrii carora li se impun prin negocieri pe algoritm secretarii de stat au dreptul sa-i refuze, dar nu si sa isi aduca pe cine vor, postul ramanand formatiunii care l-a dobandit la masa tratativelor. Cat despre independenta politica a secretarilor de stat, idee avansata de premierul Tariceanu - presedintele PD, Emil Boc, a apreciat ca ea poate fi o coordonata pentru Ministerul Justitiei si pentru Externe, la celelalte ministere nu vede de ce apartenenta politica ar fi un impediment. (Silviu Sergiu, Oana Stancu)

MINISTERUL FINANTELOR
O alta problema este la Ministerul Finantelor, unde ministrul Ionut Popescu si-a anuntat colegii din Alianta ca doreste secretari de stat apolitici, alesi pe criterii profesionale. Dorinta ministrului nu a convenit unor lideri ai PNL, care doresc respectarea intelegerilor din coalitie si vor sa-si impuna propriii lor oameni in minister. Aici, Paul Ichim ar putea fi mentinut in functia de secretar de stat, alte nume vehiculate fiind Claudiu Doltu, profesor la ASE, si Catalin Doica. Doltu este preferat secretar de stat de ministru, dar nu si de FMI, care il agreeaza pe Gheorghe Gherghina pentru buget.

×
Subiecte în articol: politic stat