x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Secrete mai mari decat legea

Secrete mai mari decat legea

14 Mai 2004   •   00:00

Secretizarea excesiva a informatiilor din Senat, propusa printr-un memorandum intern de secretarul general al Senatului, depaseste prevederile Legii 544, care reglementeaza accesul la informatiile publice.

CAMELIA IONESCU

Intr-adevar, legea obliga fiecare institutie sa comunice din oficiu lista cuprinzand documentele de interes public si lista cuprinzand categoriile de documente produse si gestionate, ceea ce reprezinta exact continutul memorandumului cu bucluc. Totusi, tot la capitolul obligatii din lege apare si informarea din oficiu de catre fiecare institutie asupra surselor financiare, bugetelor si bilantului contabil. Incercarea de a scoate din vizorul public cheltuielile senatorilor - de orice fel, inclusiv salariile, care sunt reglementate prin lege, fiind asadar publice - extinde definitia de „informatie de interes public". Legea-„mama" a accesului la informatii spune ca „prin informatie de interes public se intelege orice informatie care priveste activitatile sau rezulta din activitatile unei autoritati publice sau institutii publice, indiferent de suportul sau de forma sau de modul de exprimare a informatiei".

INCOMOD. Astfel, definitia include si detaliile de ordin financiar din bugetul institutiei, care vor sa fie rase de secretarul general din fata curiosilor. Una dintre problemele spinoase ale alesilor a fost mereu cheltuiala pentru deplasarile in strainatate, iar prin memorandumul propus spre aprobare conducerii Senatului, orice posibila indiscretie dispare. Bugetele deplasarilor, fie in strainatate, fie in teritoriu, trec la secret, si li se alatura pana si situatia centralizatoare privind deplasarile in strainatate. Bilantul deplasarilor senatorilor era pana acum pus la dispozitia ziaristilor la finalul fiecarei sesiuni parlamentare, asa incat se putea urmari cine a plecat unde si de ce. Potrivit memorandumului, informatii de interes public sunt numai inchiderile de conturi de la sfarsit de an, executiile bugetare brute, fara detalii, asa incat, ce se intampla de fapt in Senat sa ramana in spatele usilor inchise.

×
Subiecte în articol: politic