x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sectii speciale pentru cei aflati in tranzit

Sectii speciale pentru cei aflati in tranzit

09 Dec 2004   •   00:00

Cetatenii care vor fi in tranzit printr-o localitate in ziua de duminica vor putea vota numai in sectiile speciale din gari, dupa cum a decis Biroul Electoral Central. Pentru a inlatura suspiciunile, BEC a decis si modificarea procesului verbal de constatare a rezultatului alegerilor.


ANIELA NINE

Click pentru a mari imaginea
MASURA. Pentru a fi prevenite eventualele fraude, cei aflati in tranzit vor vota numai in sectii speciale
Pentru turul al doilea de scrutin al alegerilor prezidentiale care se va desfasura duminica, Biroul Electoral Central a decis ca cetatenii care vor fi in tranzit in aceasta zi vor putea vota in sectiile de votare speciale organizate in statiile de cale ferata, autogari, in porturi si aeroporturi. In cazul romanilor care, duminica, vor fi in tranzit prin Capitala, potrivit aceleiasi hotarari a BEC, acestia vor putea vota numai in sectia amenajata in incinta Garii de Nord. In situatia in care in gari nu exista sectii de votare amenajate, persoanele aflate in tranzit isi vor putea exercita dreptul la vot in sectiile stabilite de prefecti si primari, aflate in apropierea garilor si autogarilor, doar daca in acestea nu au fost organizate, la primul scrutin, sectii de votare speciale. Potrivit purtatorului de cuvant al BEC, Victor Pasca-Camenita, aceste sectii speciale vor putea fi infiintate numai in "centrele de judet".

MOTIVATIE. "Noi am stabilit ca regula este votul la domiciliu, dar, in acelasi timp, nu poti sa interzici cuiva aflat intr-o situatie speciala sa nu voteze in alte conditii decat in sectiile de votare de domiciliu", a mentionat Victor Pasca-Camenita. Aceasta hotarare BEC a fost luata ca urmare a solicitarii facute de Asociatia Pro Democratia in legatura cu necesitatea stabilirii unor modalitati de exercitare a dreptului de vot, asa incat sa nu se poata exercita voturi multiple. "In acest fel, cred ca vom reusi sa asiguram o desfasurare corespunzatoare a procesului electoral si sa eliminam greselile din turul intai", a precizat vicepresedintele BEC.

MASURI PREVENTIVE. Pentru a inlatura orice suspiciune de neregula in desfasurarea alegerilor, BEC a decis si modificarea formatului procesului verbal de constatare a rezultatului alegerilor. Se face astfel distinctia clara intre punctul unu, la care este trecut numarul total al alegatori-lor inscrisi pe listele permanente si speciale, si punctul doi, unde este trecut numarul total de alegatori care s-au prezentat la urne. In acelasi scop, s-a decis ca listele speciale de tip 2, pe care vor fi trecute numele alegatorilor care vor vota in aceste sectii speciale, sa fie puse la dispozitia reprezentantilor aliantelor politice, aliantelor electorale, a partidelor politice, precum si a observatorilor organizatiilor neguvernamentale acreditati, la solicitarea scrisa a acestora. SECTII. Pentru turul al doilea al alegerilor, in Capitala vor fi amenajate un numar de 1.373 de sectii de votare, din care 1.155, permanente. In afara de acestea, mai sunt amenajate 66 de sectii de votare speciale.

VERIFICARE
Click pentru a mari imaginea
Totodata, BEC a stabilit ca specialistii Institutului National de Statistica (INS) sa intocmeasca si sa prezinte membrilor BEC proiectul comunicatelor de presa privind rezultatul alegerilor din 12 decembrie, a mai anuntat Victor Pasca-Camenita (foto). Decizia BEC survine in urma unor critici formulate de reprezentantii opozitiei care, in 28 noiembrie, au acuzat faptul ca INS a prezentat presei comunicatele cu rezultatele votarii fara ca acestea sa fie discutate in prealabil in cadrul BEC. La solicitarea MAE, au fost facute modificari unor sectii din srainatate.

.

×
Subiecte în articol: politic secţii speciale