UPDATE. Ludovic Orban a anunțat, la începutul ședinței de Guvern, că va solicita Parlamentului să dezbată proiectul de lege în procedură de urgență.
„După cum bine ştiţi, în cursul săptămânii trecute, Curtea Constituţională s-a pronunţat asupra unei sesizări, care a fost depusă de Avocatul Poprului, iar în urma deciziei Curţii Constituţionale, practic suntem în situaţia în care această instituţie a lipsit autorităţile de pârghiile necesare pentru a lupta cu eficienţă împotriva răspânidirii epidemiei şi de a putea avea la dispoziţie toate instrumentele necesare pentru a îi feri pe români de riscul îmbolnăvirii de COVID-19. Pe data de 15 se va încheia starea de urgenţă, care a fost instituită prin decret de către preşedintele României. Noi trebuie să avem garanţia că vom avea la dispoziţie toate instrumentele necesare pentru a putea continua activitatea pe care am desfăşurat-o în ultimele 3 luni, pentru că, practic, lupta împotriva epidemiei a început înainte de declararea stării de urgenţă. De ce am ales această soluţie? Pentru că este clar că decizia Curţii Constituţionale ne limitează foarte mult marja de mişcare şi pentru a avea deplina legitimitate pentru a putea menţine acele restricţii care sunt absolut necesare pentru protejarea sănătăţii românilor, am decis să elaborăm şi să înaintăm aceste proiecte de lege.”, a declarat Ludovic Orban la începutul ședinței.
---------------------------------------
Știre inițială. Guvernul urmează să aprobe, în ședința de luni, un proiect de lege privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 care vor fi aplicate după 15 mai.
România urmează să treacă de la starea de urgență la starea de alertă vineri, 15 mai.
Ședința începe la ora 11:00.
Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat, duminică seară, pe contul său de Facebook, că lista cu măsuri pentru prima etapă de relaxare va fi finalizată, dezbătută și ulterior aprobată în această săptămână.