x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sefi vorbareti - Dinamita politica de peste hotare

Sefi vorbareti - Dinamita politica de peste hotare

de Oana Stancu Zamfir    |    04 Oct 2005   •   00:00
Sefi vorbareti - Dinamita politica de peste hotare

Calatoriile in tari straine par sa provoace presedintilor Romaniei un elan inexplicabil de a face peste hotare declaratii care sa puna pe jar scena politica din Romania.

Presedintele Traian Basescu ii asteapta astazi la consultari pe liderii partidelor parlamentare pe tema unicameralismului, lansata tocmai de la New York. Pare-se ca indepartarea de tara ii provoaca pe presedintii Romaniei la teme de dezbatere pentru cand revin acasa.

Calatoriile in tari straine par sa provoace in presedintii Romaniei - fie ca ei s-au numit Ion Iliescu, Emil Constantinescu, mai nou Traian Basescu - un elan inexplicabil de a face peste hotare declaratii care sa puna pe jar scena politica din Romania. O alianta de guvernare s-a rupt chiar in urma unei astfel de declaratii. Nu, nu cobim Aliantei D.A. - in ciuda pozitiilor tot mai antagonice ale PD si PNL din ultima vreme. Faptul este real si s-a intamplat in 1995.

SCANDALUL "JIRINOVSKI". Aflat in vizita la Washington, in octombrie 1995, presedintele Ion Iliescu afirma, intr-o conferinta de presa, ca Gheorghe Funar si Corneliu Vadim Tudor sunt un soi de Jirinovski autohtoni, care vor sa atraga atentia asupra lor, dar asta nu inseamna ca trebuie confundati cu partidele lor, care au in spate si oameni seriosi. Asocierea cu liderul ultranationalist rus arunca in aer relatiile din interiorul vestitului "Patrulater Rosu". Daca liderul PUNR de atunci, Gheorghe Funar, ameninta doar sa il dea in judecata pe seful statului, Vadim Tudor se dezlantuie: Iliescu este "un Pacala al rusilor", "fabricat si trimis pe capul romanilor drept pedeapsa pentru atitudinea demna a acestora, din 1968" (cand Ceausescu a condamnat invadarea Cehoslovaciei de catre URSS - n.r.). Liderul PNL declama si un "adio" ferm catre Ion Iliescu, amenintand ca va refuza orice intalnire cu acesta. Continuarea se tipareste in "Romania Mare", sub titlul: "Romani, declansam lupta pe fata impotriva Mafiei patronate de Ion Iliescu, care a inchinat Romania evreilor, ca sa-i fie lui bine". Iliescu are "urate apucaturi de scoala jidanovista, de la Moscova", "si-a abandonat mama intr-o saracie lucie" si este amenintat: "Nu-i nimic, ingratule mic, vom lasa presa ticalosita si opozitia sa te sfasie tacticos, pentru ca asa se plateste tradarea".

RUPTURA. Conducerea PDSR da un ultimatum PRM sa se dezica de declaratiile lui Vadim, pe care le considera "atitudini periculoase pentru democratia din Romania", altfel va rupe alianta cu acest partid. Mai mult, consilierul prezidential Dan Iosif vede in ele o amenintare cu moarte la adresa presedintelui. Vadim face un pas inapoi, asigurand ca textul din Romania Mare nu-i apartine lui, ci celebrului "Alcibiade" si ca nu doreste ruperea aliantei cu PDSR. Prea tarziu. Procurorul general cere ridicarea imunitatii parlamentare a liderului PRM pentru a fi deferit justitiei (imunitatea se si ridica un an mai tarziu), iar Vadim, dupa un nou perdaf tras lui Iliescu, se consoleaza prin a declara ca PDSR a divortat de el pentru ca a aflat ca va candida la prezidentialele din 2006.

SCARBA LUI CONSTANTINESCU. In schimb, in 1998, Emil Constantinescu pleaca in Elvetia la Forumul Economic de la Davos, in plina criza politica, dupa retragerea ministrilor PD de la guvernare ca urmare a conflictului provocat de interviul in care Traian Basescu il acuzase pe Ciorbea ca "bate campii cu gratie", PNTCD ca este "un partid desuet", iar pe presedinte ca a "scapat boii in lupta anticoruptie". La 1 februarie, Constantinescu da si el un interviu in care se declara "complet scarbit de situatie".

Reactiile in tara nu mai contenesc. Daca Adrian Nastase ii atrage atentia presedintelui ca se face vinovat de constructia Guvernului, dar si de faptul ca in acele zile trebuia sa se afle nu la Davos, ci in tara pentru a mentine stabilitatea politica, reactii mult mai dure primeste Constantinescu chiar din sanul PNTCD. "Presedintele Emil Constantinescu nu poate fi chiar atat de scarbit, facand si domnia sa parte din clasa politica romaneasca", a declarat Vasile Lupu. Aceeasi pozitie o are si liderul taranist Ion Diaconescu, care a solicitat explicatii din partea lui Constantinescu, opinand ca membrii clasei politice "sunt toti bolnavi, intr-un anumit grad, sub raport politic", inclusiv Constantinescu.

Revenit in tara, Constantinescu "regreta declaratia hazardata", motivand ca a facut-o pe fondul supararii provocate de vestile din tara.

ROMANIA CEA FAR’ DE CORUPTIE. Cateva luni mai tarziu, in fata Congresului american, Constantinescu anunta ca in Romania coruptia a fost lichidata. O alta declaratie care incita spiritele in Romania, din nou chiar in sanul arcului guvernamental. Vicepresedintele PNTCD, Vasile Lupu, il avertizeaza pe presedinte ca in Romania exista coruptie, ea incepe chiar de la varful puterii si nu se combate "cu organisme obstesti, fara baza legala (n.r. - vestitul CNAICCO, infiintat de Constantinescu). "Nu am auzit niciodata un sef de stat care sa emita o asemenea pretentie. Poate o fi o exprimare nefericita in engleza", a conchis Lupu.

Liderul PD, Petre Roman a intervenit si el exprimandu-si speranta ca Emil Constantinescu nu s-a dus in SUA cu "parerile dumisale", ci cu realitatile din Romania.

PSD SI PRM NU MERG LA CONSULTARI
Suparati pe declaratiile facute de presedintele Traian Basescu la Craiova, liderii PSD au decis ieri sa nu mearga la consultarile de la Palatul Cotroceni. "PSD refuza sa participe la o mascarada politica in care presedintele a anuntat deja rezultatele acestor consultari. Totodata, declaratiile lui Traian Basescu, de acum cateva zile, de la Craiova, impiedica orice cale de dialog normal cu domnia sa", a declarat presedintele PSD, Mircea Geoana, dupa sedinta BPN, care a luat, prin vot, aceasta decizie. Pe de alta parte, Geoana a explicat ca PSD declina invitatia sefului statului si pentru faptul ca agenda consultarilor nu cuprinde "problemele reale ale romanilor", precum criza inundatiilor. Pe un ton dur, liderul pesedist l-a acuzat pe Basescu ca "arata dispret fata de agenda reala a Romaniei", ca "este principalul dezbinator al tarii" si i-a cerut "sa se hotarasca daca este presedintele Romaniei sau liderul Guvernului", atentionandu-l ca trebuie sa respecte Constitutia, "chiar daca este o haina prea stramta pentru ambitiile sale dictatoriale". In plus, Mircea Geoana a declarat de la tribuna Senatului, ca partidul sau nu va accepta de acum inainte sa aiba dialog si consultari cu presedintele Traian Basescu pana cand acesta nu-si va cere scuze pentru "atacul jignitor" la adresa PSD. "Seful statului a jignit impardonabil acest partid si trebuie sa isi ceara scuze", a declarat si Ion Iliescu. Nici PRM nu va onora invitatia presedintelui Basescu pentru ca "nu accepta bataia de joc si pierderea vremii, mai ales intr-o perioada in care tara are atatea probleme grave". Potrivit unui comunicat de presa al PRM, invitatia vine mult prea tarziu, dupa noua luni de absenta a dialogului si e formulata jignitor si ca prin intregul sau comportament, prin scandalurile si diversiunile pe care le provoaca, sistematic, Traian Basescu a dovedit ca nu poate fi un partener serios de dialog. In aceste conditii, presedintele Traian Basescu se va intalni astazi cu reprezentantii PC, ai minoritatilor nationale, UDMR si PD. Seful statului a avut deja consultari cu PNL. (Lavinia Dimancea, Carmen Vintila)

×